Dünya Saati nedir? Neden katılıyoruz?
Dünya Saati, bu akşam yani 25 Mart 2017'de küresel etkinliklerle birlikte, 20:30'dan 21:30'a kadar sürecek bir saatlik bir ışık kapatma eylemi. Bu eylemde amaç küresel ısınmaya dikkat çekmek. Ayrıca yerel olarak Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF)-Türkiye birimi Akdeniz Ormanlarının korunması için Dünya Saati ile birlikte bir kampanya yürütüyor.Etkinlik kapsamında Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı, Yivli Minare ve Selimiye Cami gibi önemli tarihi yapılarda da ışıklar bir saatliğine kapatılacak. Anıtsal yapıların yanı sıra üniversiteler ve Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe gibi spor klüpleri de bu etkinliğe katılacak ve bir saatliğine ışıklarını kapatacaklar. Tüm listeye WWF Türkiye sayfasından ulaşabilirsiniz. Ayrıca Haluk Levent'te bu etkinliğe güzel bir destek vermekte. Dünya Saatine ve Akdeniz Ormanlarının korunması kampanyalarına katılmak için http://www.dunyasaati.org/ adresinden kayıt yaptırabilirsiniz. Dünya Saatine katılımınız için hiç bir koşul gerekmiyor, sadece 20:30-21:30 arasında ışıklarınızı kapatmanız ve elektrik tüketiminizi durdurmanız yeterlidir. Böylece siz de iklim değişikliğine ve ayrıca Akdeniz Ormanlarının korunmasına katkıda bulunmuş olacaksınız.
Dünya Saati ve Hikayesi
Herkesin katılabileceği ve en etkili sonuçlara sahip bir çevre etkinliğidir. 2007'de Mart ayında Sydney iklim değişikliğine Avusturalyalıların dikkatini çekmek için ilk kez uygulanmış ve daha sonra da yayılarak tüm dünya çapında dikkat çeken bir etkinlik olmuştur. Etkinliğe Ekim ayında San Fransisco'da Dünya Saati etkinliğinden esinlenerek "Lights Out" isimli bir programla bu harekete katılmıştır.Daha sonra yani 2008 yılının 29 Martında uluslararası Dünya Saati etkinliği düzenlenmiştir. Bu etkinliğe 7 kıtadan, 35 ülke ve 400'den fazla şehir katılmıştır. WWF Tayland'ın yayınladığı çalışma, bu etkinlikte Bangkok'ta elektrik tüketiminin 1 saatte 73.34 megawatt azaldığını belirtmiştir. Yani 1 saat içinde 41.6 ton karbondioksit atmosfere salınmamıştır.
Yerel kampanyadan küresel bir etkinliğe
2008'den sonra düzenli olarak devam eden "Dünya Saati" etkinliği, ilk olarak Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından oluşturulmuş olsa da günümüzde pek çok organizasyon bu etkinliğe destek vermektedir. FIFA, UEFA, Manchester United, Hilton Worlwide, UNESCO, HSBC, Philips, IKEA ve The Body Shop gibi pek çok tanınmış marka bu etkinliğe destek sunmaktadır.
Bu yılda yine pek çok kurum bu etkinliğe katılmakta ve kendi kullanıcılarını davet etmekte. Örneğin Roche Türkiye bu gün 20:30-21:30 gerçekleştirilecek Dünya Saati etkinliği için katılım kampanyası yürütüyor.
Dünya Saati etkinliğinde %4 tasarruf!
2014 yılında yayınlanan bir çalışma ise, Dünya Saati etkinliklerini elektrik enerjisi tüketim miktarına etkisi bakımından incelemiş ve küresel bir etkisinin olup olmadığını ortaya çıkarmıştır. Yapılan çalışmada 6 yıl boyunca etkinlikle ilgili elektrik tüketimi ölçümleri yapılmıştır. 274 ölçüm 10 farklı ülkede gerçekleştirilmiştir. Ortalama olarak çeşitli bölgelerde %4 elektrik tüketiminde azalmayı sağlamıştır. Her ne kadar çok etkin bir elektrik tüketimi tasarrufu olmasa da; bu etkinlik aslında amacına ulaşmıştır. Çünkü etkinliğin nihai amacı, elektrik tüketimini azaltmak değil; bir saat elektriksiz yaşamı hatırlamak ve iklim değişikliğine dikkat çekmektir. Bu açıdan incelendiğinde küresel olarak etkili etkinliklerden biri olarak ön plana çıkmaktadır.http://www.cbc.ca/news/world/canadians-go-dark-with-world-for-earth-hour-1.749682http://www.dunyasaati.org/ Energy Research & Social Science