Dünya rekoru kırmak için her zaman en hızlı atlet olmanız gerekmez. Mesela en yaşlı denizayısı olarak da dünya rekoru kırabilirsiniz. Snooty, 68 yaşında ve 1949 yılından beri insanlarla birlikte yaşıyor. 11 aylıkken getirildiği South Florida Museum'da, günümüze hayatını kapalı alanlarda ve doğadan uzakta geçiren denizayısı Snooty, en uzun süre kafeste yaşayan denizayısı olarak Guiness Dünya Rekorunu kırdı. Bu rekor kaydı her ne kadar acımasız gibi görünse de aslında Snooty'nin hikayesinde belki de en iyi günleri şimdi yaşıyor.

Snooty 11 yaşında, 1959

Küçük bir suayısı olarak kapalı alana alınan Snooty, çok uzun süre burada tutulmuş. Bu sebeple tekrar doğal yaşam alanına salınamıyor. Ancak, Snooty ne kadar uzun yaşayabildiğini göstererek, diğer suayılarına dikkat çekmeyi başarıyor. Böylece doğal yaşam habitatlarının korunması için kampanyalara konu oluyor. South Florida Museum müdürü olan Marilyn Margold bu rekor kaydını yaptırmalarının sebeplerini şu şekilde açıklıyor "Snooty'nın durumu için başvurmamız önemli, çünkü insanlar denizayılarının uzun süreler yaşadığını öğrenmeli. Bakımları için yeterli dikkatin gösterilmesi, denizayılarının habitatlarının korunması gibi konulara dikkat çekmek onların hayatlarını uzatabilir."

Dünya rekoru ve doğa koruma

Müze müdürünün böyle açıklama yapmasının sebebi, günümüzde doğal yaşam alanlarında çoğu  denizayısının 10 yaşına ulaşmadan ölüyor olması. Bu çok genç bir yaş olmakla birlikte, denizayılarının üremelerinin hızını azaltan ve neslini tehlike altına atan bir durum. Alg patlamaları, balıkçılık artıkları ve bot kazaları bu hayvanların neslini tehdit etmekte. Union for Conservation of Nature (IUCN) 'nin kırmızı listesinde deniz ayıları "hassas" olarak belirtilmekte ve dikkat edilmediği durumlarda nesilleri tehlike altına girme riski taşımakta.

Florida Fish and Wildlife Conservation Commission'ın denizayıları üzerine yaptığı izleme çalışmalarında, doğada bulunan en yaşlı denizayısının 59 yaşında olduğu ikinci en yaşlı deniz aysının ise 48 yaşında olduğu tespit edilmiş. Yapılan gözlemler yabandaki denizayılarının ömürlerinin kısaldığını işaret etmekte.

https://youtu.be/EuOOZapu2sI

Snooty 230,000 lt su kapasiteli bir havuzda diğer iki denizayısı ile birlikte Güney Florida Müzesinde yaşamakta. İnsanlarla iletişim kurmayı seven Snooty'e, doğum gününde dünyanın her yerinden tebrik kartları gelmekte.

http://www.guinnessworldrecords.com/news/2016/10/world%E2%80%99s-oldest-manatee-enters-guinness-world-records-2017-edition-447813 https://bilimma.com/haberler/kumbuka-londra-da-kacti/