Dünya Enerji Görünümü 2020 raporu yayımlandı. Rapor, pandemi sürecinin neden olduğu aksaklıklardan ötürü enerji piyasasının pandemiden önceki seviyeye ulaşmasını tahminen 2030 olarak öngörüyor. Ayrıca rapor, iklim planlarımızı şekillendirmemize yönelik güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji sistemlerini öneriyor. Uluslararası Enerji Piyasası (UEA), UEA Dünya Enerji Görünümü 2020 (World Energy Outlook - WEO 2020) raporunu yayımladı. Rapor, küresel enerji sisteminin önümüzdeki yıllarda nasıl gelişebileceğine dair kapsamlı bir bakış açısı sunuyor. Rapor, ikinci bir koronavirüs dalgasının öngörülmesi ve koronavirüs aşısının en erken 2021 yılında çıkabileceği tahminlerinden ötürü şirketlerin küçülmeye gidebileceğini ve yatırımcıların geri çekilmesiyle yatırımda düşüş yaşanabileceğini belirtiyor. Raporda, temiz enerji geçişlerini hızlandırmaya yönelik eylemlere öncülük veriliyor. Ayrıca, rapor, pandeminin süresi ve etkileri ile ilgili olarak enerji sektörünün karşı karşıya olduğu temel belirsizlikleri hedeflerken, sürdürülebilir bir toparlanmanın yolunu açacak seçenekleri haritalandırıyor.

Dünya Enerji Görünümü 2020 ne diyor?

COVID-19 salgını, enerji sektöründe yakın tarihteki diğer olaylardan daha fazla aksamaya neden oldu ve önümüzdeki yıllarda da hissedilecek etkiler bıraktı. Dünya Enerji Görünümü 2020 raporu, salgının etkilerini ve özellikle hızlı, temiz enerjiye geçiş olasılığını nasıl etkilediğini inceliyor. Bugünün krizinin daha güvenli ve sürdürülebilir bir enerji sistemi oluşturma çabaları için bir aksaklık mı yoksa değişimin hızını artıran bir katalizör mü olduğunu söylemek için çok erken. Salgın sona ermiş değil, birçok belirsizlik varlığını sürdürüyor ve kritik enerji politikası kararları henüz alınmadı. Rapor, Covid-19 krizinden çıkan farklı yolları araştırıyor ve 2030'a kadarki önemli bir noktaya odaklanıyor.Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr.Fatih Birol, raporu açıkladı. Birol, ekonomik gerilemenin karbondioksit emisyonlarını geçici olarak bastırdığını belirterek, düşük ekonomik büyümenin, düşük emisyonlu bir strateji olmadığını söyledi. Birol, bunu dünyanın en savunmasız nüfusunu daha da yoksullaştırmaya hizmet edecek bir strateji olarak tanımlıyor. Dr. Birol, "Sadece enerji üretme ve tüketme şeklimizdeki daha hızlı yapısal değişiklikler, emisyon eğilimini tamamen bozabilir. Hükümetler, temiz enerji geçişlerini hızlandırmak ve dünyayı net sıfır emisyonlar dahil olmak üzere iklim hedeflerimize ulaşma yoluna sokmak için kararlı adımlar atma kapasitesine ve sorumluluğuna sahiptir." dedi.Dünya Enerji Görünümü 2020, küresel enerji talebinin 2020'de yüzde 5, enerjiye bağlı CO2 emisyonlarının yüzde 7 ve enerji yatırımının yüzde 18 düşeceğini öngördü. Etkiler yakıta göre değişiklik gösteriyor. Petrol talebindeki yüzde 8'lik ve kömür kullanımındaki yüzde 7'lik tahmini düşüşler, yenilenebilir enerjinin katkısındaki hafif artışla keskin bir tezat oluşturuyor. Doğalgaz talebindeki azalma yüzde 3 civarındayken, küresel elektrik talebi yıl için nispeten mütevazı bir yüzde 2 oranında düşecek gibi görünüyor. 2,4 gigaton (Gt) düşüş, yıllık CO2 emisyonlarını on yıl önceki haline geri götürüyor. Bununla birlikte ilk işaretler, daha düşük petrol ve gaz üretimine rağmen enerji sektöründen kaynaklanan güçlü bir sera gazı olan metan emisyonlarında 2020'de benzer bir düşüş olmayabileceği yönünde.

Güneş enerjisi elektrik piyasasının yeni lideri olacak

Yenilenebilir enerjiler, Dünya Enerji Görünümü 2020 raporunda özellikle vurgulandı. Destekleyici politikalar ve gelişen teknoloji, önde gelen pazarlarda bu sermayeye çok ucuza erişim sağlıyor. Solar PV, artık çoğu ülkede kömür veya gazla çalışan enerji santrallerinden daha ucuz ve güneş enerjisi projeleri, şimdiye kadar görülen en düşük maliyetli elektriği kısmen sunuyor. Senaryolara göre, yenilenebilir enerji kaynakları önümüzdeki on yılda küresel elektrik talebi büyümesinin yüzde 80'ini karşılıyor. Hidroelektrik en büyük yenilenebilir kaynak olmaya devam ediyor. UEA Başkanı Fatih Birol, raporda, “Güneş enerjisinin dünya elektrik piyasalarının yeni kralı olduğunu görüyorum; 2030 yılına kadar yılda ortalama yüzde 12 artışla en fazla büyüme gösteren enerji kaynağı olacak. Hükümetler ve yatırımcılar temiz enerji çabalarını Sürdürülebilir Kalkınma Senaryomuza uygun olarak hızlandırırlarsa, hem güneş hem de rüzgar enerjisi sektörünün büyümesi daha da muhteşem olacak ve dünyanın iklim sorununu aşmak için büyük ölçüde cesaret verici olacaktır." dedi.Pandemi yoksulların enerjiye ulaşımını daha da zorlaştırdıDr. Birol, "Küresel petrol talebindeki büyüme çağı önümüzdeki on yılda sona erecek ancak hükümet politikalarında büyük bir değişiklik olmadan, hızlı bir düşüş belirtisi yok. Bugünün politika ortamlarına dayanarak, küresel ekonomik toparlanma, kısa süre sonra petrol talebini kriz öncesi seviyelere geri çekecektir." şeklinde açıklamasını sürdürdü.Dünya Enerji Görünümü 2020, krizin en kötü etkilerinin, en savunmasız olanlar arasında hissedildiğini ortaya koyuyor. Salgın Sahra Altı Afrika'da elektriğe erişimi olmayan insan sayısındaki azalmayı tersine çevirdi. Yoksulluk seviyelerindeki artış, dünya çapında elektrik bağlantısı olan 100 milyondan fazla insan için temel elektrik hizmetlerini karşılanamaz hale getirmiş olabilir.Kaynak;Uluslararası Enerji Ajansı Dünya Enerji Görünümü 2020 raporu