Derya Unutmaz, yeni koronavirüs salgının hayatımıza girmesiyle tanıdığımız bir bilim insanıdır. Yeni koronavirüs ya da Covid-19 salgının sebep olduğu pek çok değişiklikten biri de her gün farklı bilgiler öğrenmemiz ve hızla artan araştırmaları çözüm umuduyla takip etme çabamız oldu. Bununla birlikte araştırmacıları ve bilim insanlarını da sosyal medyadan daha yoğun takip etmeye başladık. Prof. Dr. Derya Unutmaz'da bu isimlerden biri. Her gün bir çok takipçisiyle salgınla ilgili etkileşim gerçekleştiren Derya Unutmaz, toplumun konu hakkında merak ettiklerini aydınlatmada çok önemli paylaşımlar gerçekleştiriyor.

Derya Unutmaz ve Yeni Koronavirüs

Derya Unutmaz, Twitter'da Türkçe @DeryaTR_ hesabı ve İngilizce @Derya_ hesabıyla çok uzun süredir paylaşım yapmakta. Yeni koronavirüsün gündeme gelmesi ve salgının yayılmasıyla birlikte Derya Unutmaz'da paylaşımlarını bu yönde yoğunlaştırdı. Koronavirüsle ilgili yapılan son çalışmalardan, yanlış bilgi yayanlar ve infodemiye sebep olanların yanlışlarını göstermeye kadar pek çok paylaşımla takipçilerini salgın hakkında bilgilendirdi. Bununla da kalmayarak pek çok meslektaşıyla ve araştırmacıyla da Twitter üzerinden yeni koronavirüsle ilgili iletişim kurdu ve paylaşımlarda bulundu.Bununla birlikte Prof. Unutmaz laboratuvarında yaptığı çalışmaları da yeni koronavirüse yani SARS-CoV-2'ye yoğunlaştırdı. Böylece Covid-19 salgınıyla yürütülen mücadeleye Derya Unutmaz ve laboratuvarı da katıldı.https://twitter.com/DeryaTR_/status/1248994822146461701?s=20Derya Unutmaz ayrıca pek çok TV yayınına canlı bağlanarak soruları cevapladı ve toplumu bilgilendirdi. medyascope.tv gibi pek çok internet yayın platformunda da yine röportajlarıyla yer aldı.https://soundcloud.com/medyascopetv/gune-bakis-derya-unutmaz-ile-koronavirusu-taniyor-muyuz

Derya Unutmaz'ın Eğitim Hayatı

Derya Unutmaz 1991 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra İsviçre'de Novartis'te bağışıklık bölümünde doktora sonrası çalışmalar yapmıştır. Daha sonra İtalya'da Novartis ve Chiron'un İmmünobiyoloji Araştırma Enstitüsüne geçmiş ve 1996'ya kadar çalışmalarını burada sürdürmüştür. 1996'dan 1999'a kadar ise New York Üniversitesi Howard Hughes Medical and Skirball Enstitüsü'de doktora sonrası çalışmalar yapmıştır.

Fotoğraf Kaynağı : <a href=

https://www.jax.org/news-and-insights/2019/february/solving-the-mystery-of-chronic-fatigue-syndrome">1999'da yardımcı doçent olmuş ve Vanderbilt Üniversitesi'nde çalışmaya başlamıştır. 2006 yılında New York Üniversitesi'nde çalışmalarına devam eden Derya Unutmaz, 2013 yılında Profesör olmuştur. 2014 yılında ise The Jackson Laboratuvarı'na geçmiş ve Genomik Tıp alanında çalışmalarını sürdürmüştür.

Derya Unutmaz'ın Çalışma Alanları

The Jackson Laboratuvarı'nda araştırmalarını sürdüren Prof. Dr. Derya Unutmaz'ın temel çalışma alanınınormal bağışıklık cevabında, hastalıkta ve yaşlanmada, insan T hücrelerinin farklılaşma, aktivasyon ve düzenleme mekanizmaları oluşturuyor. Daha özel olarak ise HIV enfeksiyonunda ve hastalık durumunda T hücrelerinin nasıl alt üst olduklarını inceliyor. Unutmaz'ın laboratuvarında düzenleyici T hücrelerinin çeşitliliği ve bağışıklığın baskılanmasıyla ilgili pek çok buluş gerçekleştirildi.Kaynak: https://www.jax.org/research-and-faculty/faculty/derya-unutmaz Kapak Görseli Kaynağı: https://www.jax.org/news-and-insights/2016/march/the-plight-of-an-aging-immune-system