Türkiye ve Anadolu Coğrafyası Dünya'daki pek çok eşsiz doğa harikaları için önemli bir konumdur. Kum çölünden, dağ buzullarına, longoz ormanlarından eşsiz göllere kadar değişik biyoçeşitlilik noktası ve habitatı bir arada sadece Anadolu'da gözlemleyebilirsiniz.

Salda Gölü - En Derin, En Berrak, En Etkileyici

Doğa harikaları içinde en dikkat çeken turkuaz renkli Salda Gölü

Salda gölü 185 metre ile Türkiye'nin en derin gölüdür. Salda Gölü derin olması kadar, muhteşem görünüşü ve berraklığı ile de çok etkileyici bir göl olarak karşımıza çıkar.Burdur'da Yeşilova ilçesinde bulunan Salda Gölü, kış aylarında pasbaş, patka ve dik kuyruk gibi pek çok sucul kuşa ev sahipliği yapar.

Karapınar Kumulları - Türkiye'nin Çölü

Konya Karapınar Kumulları, fotoğraf: Elçin Ekşi

Konya Karapınar ilçesinde kendinizi Sahra'da hissettirecek kum çölleri bulunmaktadır. 1960'ta kum fırtınalarının yaşandığı bölgede kumulların ağaçlandırma ve rüzgar çitleri ile hareketleri azaltıldı. Bu bölge Pleistosen'de akarsu ve göl tortularından oluşmuştur. Bu tortudan kalan killi kireçli toprak ise günümüzdeki kumları oluşturmuştur. Kumların arasında pek çok deniz kabuğu bulmak mümkündür.

Acarlar Longozu - Türkiye'nin En Büyük Subasarı

Türkiye'deki doğal güzellikler arasında en yeşil olanlardan Acarlar Longozu

Acarlar Longozu, Türkiye'nin en büyük subasar ormanı. Subasar ormanlar ya da longoz ormanları olarak isimlendirilen bu özel ekosistemler, derelerden gelen kumların dere ağızını kapatması ile oluşan sulak alan ve ormanlardır. Biyoçeşitlilik açısından çok zengin olan bu bölgeler aynı zamanda hassaslardır. Türkiye'de Acarlar Longozunun yanı sıra, İğneada Longozu ve Karacabey Longozu bulunur.

Uludoruk Buzulu - En Büyük Vadi Buzulu

Fotoğraf: Hamza Atılgan

Hakkari'de Buzul Dağın'da 4168 metre yükseklikte Reşko Tepe üzerinde bulunur Uludoruk Buzulu. Ağrı Dağı ve diğer dağlardaki buzullardan farkı vadi buzulu olmasıdır. Yapılan çalışmalar Uludoruk Buzulu'nun küresel iklim değişiminin etkisiyle gerilediğini göstermektedir. Buzullar iklim değişikliğinin ve iklimsel tarihin takip edilmesi için önemli oluşumlardır.

Meke Gölü - Dünya'nın Nazar Boncuğu

Meke Gölü kuruma tehdidi ile karşı karşıya.

Meke Gölü Konya'da Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Görünümü bir fötr şapkayı andıran göl ortasında kocaman bir adacık ve çevresinde su şeridi şeklinde görünmektedir. Volkan kraterinin tekrar patlaması ile oluşan bu ilginç yapının çevresindeki göl alanı, yer altı sularının yoğun olarak kullanılması ve suların çekilmesi sebebiyle su kaybetmektedir. Su seviyesinin yüksek olduğu zamanlarda doğa harikaları içinde çok farklı bir yere sahip olan mavi suların ortasında bir adacık şeklinde göründüğü için nazar boncuğuna benzetilmiştir.

Doğa Harikaları ve Anadolu

Anadolu sahip olduğu zenginliklerle öne çıkar.

Doğa harikaları dediğimiz zaman pek çok insan sadece tropiklerdeki yağmur ormanları, kutuplardaki buzulları, Sahra çölünün muazzam kumlarını ya da hep bizden çok uzaktaki ilginç coğrafyaları düşünür. Ancak Anadolu coğrafyası dünyada uzak noktalardaki bu çok değişik oluşumların pek çoğunu kendi içinde barındırmaktadır. Kendi coğrafyamızı keşfetmek ve değerlerimizi unutmamak için her hafta sonu bu eşsiz yapıları sizlerle bu başlıkta paylaşacağız.1-) "Türkiye'nin Jeolojik Miras Alanlar Envanter Projesi" MTA Derleme No: 116782-) Yavaşlı, D. D., Tucker, C. J., & Melocik, K. A. (2015). Change in the glacier extent in Turkey during the Landsat Era. Remote Sensing of Environment, 163, 32-41.