16 Temmuz’da saat 16.30 sıralarında Çanakkale’nin Kızılkeçili köyüne yakın ormanlık alanda çıkan yangın rüzgârın da etkisiyle devam ediyor…Rüzgârın büyüttüğü yangında ekipler günlerdir mücadele ediyor. 17 Temmuz Pazartesi günü havanın aydınlanmasıyla yangın söndürme helikopterlerin de yangınla mücadele ekibine katılmasıyla, 15 helikopter, 6 uçak, 109 arazöz, 14 iş makinesi ve 550’ye yakın personelle yangınla mücadele sürüyor. Alevler merkeze bağlı Kurşunlu ve Dörtyol köylerine yaklaştığı için tedbir almak amacıyla tahliye edildi. Kolluk kuvvetleri ise Dörtyol köyü girişinde önlemleri sıkılaştırdı. Kısa sürede yangın Kemel, Kayadere, Işıklar ve Mareşal Fevzi Çakmak köylerine, Damyeri mevkisine yaklaştı. Tedbir amaçlı bu köylerde tahliye edildi.Çanakkale Valiliği yangınlarla alakalı yaptığı yazılı açıklamada, "Çanakkale merkeze bağlı Kızılkeçili, Yukarı Okçular, Musaköy, Özbek ve Kemel köyü civarında devam eden orman yangını rüzgarın etkisiyle şiddetini artırmıştır, havadan ve karadan söndürme çalışmaları devam etmektedir. Kemel, Kayadere, Işıklar, Dörtyol, Kurşunlu ve Mareşal Fevzi Çakmak köyleri ile Damyeri mevkiinde yaşayan vatandaşlarımızın can güvenliği açısından evlerini boşaltmaları önem arz etmektedir. Vatandaşlarımız, valiliğimizce tahsis edilen tesislerde misafir edileceklerdir. 112 ve UMKE Sağlık personelleri köylerde sağlık hizmetine devam etmektedir" ifadelerine yer verildi.

Yangının 27’nci saatinde yangınla mücadeleyi yakından inceleyen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Çanakkale Valiliğinden durumla alakalı bilgiler edindi. İncelemelerin sonrasında yapılan açıklamada Mersin Gülnar'daki yangının kontrol altına alındığı ifade edilirken, Hatay Belen'deki yangının da büyük ölçüde kontrol altına alındığı söylendi. İncelemelerin ardından Kemel köyüne gelen Bakan Yumaklı, değerlendirmelerde bulundu.

“Çanakkale’de Çok Ciddi Bir Rüzgar Var”

Çanakkale’de diğer illerden farklı olarak çok fazla rüzgar olduğunu ifade eden Bakan Yumaklı, "Çanakkale'de çok ciddi bir rüzgar var. Bunlar çalışmaların maalesef devam etmesini güçleştiriyor. Arkadaşlarımız an itibarıyla Çanakkale için İğdeli Mahallesi'nde çok yoğun bir enerji var, oraya odaklanmış durumdalar. Yerleşim yerlerinin etrafında gerekli tertibatı da almış durumdalar. Arkadaşların müdahalelerinin sonuçlarını hep birlikte takip edeceğiz" şeklinde konuştu.Üç gündür süren yangınlarda şüphesiz en canımızı acıtan haberler hayvanlarla ilgili olanlardı. Çanakkale’de Anadolu Ajansı muhabiri Sergen Sezgin’in çektiği Karaca fotoğrafı yangının simge resimlerinden oldu.

Kaynakça:Tarım ve Orman BakanlığıAnadolu AjansıÇanakkale Valiliği