Doctor Who, BBC tarafından bilim kurgu severlere ilaç olsun diye yapılmış bir bilim kurgu dizisidir. Doctor Who 1963 yılında başlayan uzay-zaman yolculuğu macerası ile adeta sonsuza kadar sürecek bir dizi, bir serüven gibi hayatımızın orta yerine yerleşmiştir.

Doctor Who Nedir

Doctor Who Nedir?

Doctor Who, ismi bilinmeyen, kendisine Doktor diye hitap edilen bir "Zaman Lordu"`nun -ki kendisi bir uzaylıdır- o zamandan bu zamana, o mekandan bu mekana, neyden kaçtığını anlamaya çalıştığımız, gizemli, eğlenceli, bol maceralı, öğretici bilim kurgu dizisidir. 1963 yılında BBC`de kanalın ilk kadın yapımcısı tarafından çekilmiştir. İlk bölümü Kennedy Suikasti'ne denk geldiği için, sultanımız sayabileceğimiz kadın yapımcımız olan Verity Lambert ısrarları ile 30 Kasım 1963'de, ikinci bölümden önce tekrar yayınlanmıştır. Hakettiği ilgiyi bu şekilde çekmeyi başlayan dizi şu anda kendilerine "Whovian" denen milyonları geçen hayrana sahiptir.Doctor Who ilk olarak yaşlı bir adam ve torunu ile ilk rotasını dünyaya çevirmiş iki gezgin üzerinden, çocuklara tarih konularında eğlenceli bir şekilde bilgi sunmak amacıyla çekilmiş ancak zaman geçtikçe kitleleri kendine hayran bırakarak çeşitli yaş gruplarından izleyiciye ulaşmıştır.Doctor Who dizisi Guinness rekorlar kitabına giren , en uzun süre yayınlanan dizi, en uzun süre yayınlanan bilim kurgu dizisi olmuştur. 50 yılını geride bırakmış olan dizinin bu kadar uzun ömürlü olmasının temel sebebi ise Doktor karakterinin ölmek üzereyken rejenerasyon adı verilen bir yöntemle ölümü kandırıp, farklı bir beden, farklı bir kişilik ile ancak aynı hatıralara sahip olarak hayatına devam etmesidir.Lakin sınırsız olmayan rejenerasyon hakkı, her zaman lordunda olduğu gibi Doktor'da da 13 ile sınırlıdır. Spoiler vermemek adına buradaki sürprizden bahsetmeden geçeceğim.2017 yılı itibari ile yayınlanan sezonunda Doktor 12. hayatını yaşamaktadır. Her doktor farklı bir karakter, farklı maceralar ile seyir keyfimizi arttırmaktadır.

tardis Nedir

Tardis Nedir?

Doktor zamanda ve mekanda yolculuk yapabilmek için ve doğup büyüdüğü yer olan Gallifrey'den kaçıp evreni keşfetmek arzusunu tatmin edebilmek için, Gallifrey'in kadim ataları tarafından icat edilmiş olan Tardis isimli bir zaman makinasını torunuyla birlikte çalar. Sonrasında en sevdiği yer olan Dünya'da sık sık vakit geçirse de, sık sık başka gezegenlere de seyahat ederek izleyicinin ufkunu yara yara ilerler.Tardis açılım olarak Uzaydaki Zaman ve İzafi Boyut olarak çevirebileceğimiz bir anlama gelen Time And Relative Dimension In Space cümlesinin kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Zaman zaman makine mi yoksa canlı bir varlık mı olduğunu sorguladığımız Tardis zamanda ve mekanda her yerde olabilecek özelliğe sahiptir.Tardis'in şekil olarak 1960'lardan kalan bir polis telefon kulübesine benzemesinin sebebi ise, Doktor'un bir yolculuğunda bukalemun devresini bozmuş olmasından ve bunu ısrarla tamir etmemesinden kaynaklıdır.Bukalemun devresi, Tardis'in indiği mekan ve zamandaki en dikkat çekmeyecek nesne haline bürünmesini sağlayıp dikkatleri üzerine çekmemesini sağlayan zamazingodur.

Doctor Who Missy

Doctor Who Bölümleri

Yayınlandığı ilk günden bu yana 827 bölüm -ki 97 bölüm kayıptır- 264 hikaye ve bir sinema filmi ortaya çıkartmıştır. Klasik seride 29 sezon, modern seride 10 sezon yayın yapmış olan Doctor Who dizisi her yılbaşında bir yılbaşı özel bölümü ve her yıl yeni bir sezon yapmaktadır.Doctor who izlemek için yurtdışında BBCOne sitesine, yurt içinde Netflix'e girebilirsiniz.Doctor who hakkında diğer yazılarımızı kaçırmamak için twitter ve facebook üzerinden bizi takip edebilirsiniz.Kaynaklar:http://www.shannonsullivan.com/drwho/serials/a.htmlhttps://en.wikipedia.org/wiki/Doctor_Who