Dişi yılanlar diğer pek çok türde olduğu gibi cinsel organları göz ardı edilen türler arasında yer alıyor. Yılınlar daha çok; zehirli ısırıkları, çok büyük boyutlardaki avlarını yutabilmeleri, çatallı dilleri ve hemipenis adı verilen erkek cinsel organlarıyla tanınıyor. Literatürde dişi yılanların cinsel organlarıyla ilgili pek fazla bilgi yer almıyor. Yeni bir çalışma ise dişi yılanların cinsel organlarının benzersiz bölümlerini ortaya çıkardı.

Hayvanlar Âleminde Dişi Üreme Organları Erkeklere Kıyasla Göz Ardı Ediliyor

Proceedings of the Royal Society B'de yayınlanan ve türünün ilk örneği olan çalışma dişi yılan klitorisinin ilk anatomik tanımını ortaya koydu. En az dokuz yılan türünün bir değil, “hemiclitores” adı verilen iki klitorise sahip olduğu belirlendi.Avustralya'daki Adelaide Üniversitesi'nden çalışmanın yazarı ve baş araştırmacısı Megan Folwell yaptığı açıklamada, "Hayvanlar âleminde kadın cinsel organları, erkek olanlarına kıyasla göz ardı ediliyor. Çalışmamız, klitorisin (hemiclitores) yılanlarda olmadığı veya işlevsiz olduğu yönündeki uzun süredir devam eden varsayıma karşı çıkıyor" dedi.

Dişi Yılanlar Sanılanın Aksine Erkek Yılan Tarafından Çiftleşmeye Zorlanmıyor

Avustralya ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bilim insanlarından oluşan bir ekip, dokuz türden yetişkin yılan örneklerinde kadın cinsel organını, yetişkin ve genç erkek yılan cinsel organıyla karşılaştıran çığır açıcı araştırmaya katkıda bulundu.Çalışmadaki türlerin BT taramalarına göre, en büyük hemiclitores Agkistrodon bilineatus’ta, en küçüğü ise Pseudonaja ingrami’de bulunuyor.Adelaide Üniversitesi profesörü Kate Sanders dişi yılanlar ve onların cinsel organıyla ilgili detaylı açıklamasında, "Kalp şeklindeki yılan hemiclitoreslerin erektil doku ile tutarlı sinirler ve kırmızı kan hücrelerinden oluştuğunu bulduk. Bu da çiftleşme sırasında şişebileceğini ve uyarılabileceğini gösteriyor. Bu önemlidir, çünkü yılan çiftleşmesinin genellikle dişiyi baştan çıkarma değil, zorlamayı içerdiği düşünülür" diye konuştu.

Hayvanlar Âleminde Kadın Cinsel Organı Araştırmaları İlerletilebilir

Araştırma ekibi, erkek yılanlar ve kertenkelelerdeki iki parçalı hemipenisler gibi dişilerin hemiclitoreslerinin de hassas sinirlere ve erektil dokuya sahip olduğunu buldu. Bununla birlikte, erkeklerin aksine, dişilerin hemiclitoreslerinde çiftleşmeye yardımcı olduğuna inanılan kancalar ve dikenler bulunmuyor.Çalışma, ekibin dişi yılanların üreme organlarının kertenkeleler dâhil tüm yılan benzeri sürüngenlerde üreme evrimi ve ekolojisi anlayışımızı daha iyi hale getirebilecek doğru tanımları ve etiketleri sağlamasına fırsat sundu. Daha fazla araştırma işlevsel bir klitorisin var olduğunu doğrularsa, yılanlarda çiftleşmenin zorlayıcı olduğu varsayımına meydan okunabilir ve hayvanlar aleminde kadın cinsel organı araştırmaları ilerletilebilir.

Özellikle Her Türdeki Kadın Cinsel Organı Ne Yazık Ki Hala Tabu Olarak Görülüyor

Çalışmanın baş araştırmacısı Folwell, "Özellikle her türdeki kadın cinsel organı ne yazık ki hala tabu olduğu için bu araştırmaya katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz" dedi. Prof. Sanders, Folwell'in genital evrim konusundaki yeni bakış açısı olmadan araştırmanın gerçekleşmeyeceğini sözlerine ekledi. Sanders, "Bu keşif, bilimin ilerlemek için farklı fikirlere sahip farklı düşünürlere nasıl ihtiyaç duyduğunu gösteriyor" diye konuştu.Kaynak: