Dev ahtapot ya da dev kalamar (Architeuthis dux), yedi yıl sonra bilim insanları tarafından tekrar derin denizlerde gözlemlendi. Bir otobüsten daha büyük olabilen dev ahtapotlar/kalamarlar gözlemlenmesi en zor olan canlılardan biri. Edebiyat ve mitoloji de kendisine oldukça çok yer bulan dev ahtapot, görüntülenmesi zor bir canlı olduğu için gerçek olduğu bilinse dahi insanlar için gizemini koruyan bir deniz canlısı. Genel olarak derin denizlerde yaşaması, yüzeyde çok bulunmaması gözlemlenmesini oldukça zorlaştıran etkiler. Dev ahtapotun son elde edilen görüntülerde ise yetişkin olmayan bir birey kameranın ucundaki yemi almaya çalışıyor. Ancak alamıyor ve daha sonra da uzaklaşıyor. bu görüntüler Edith Widder'in geliştirdiği derin deniz kamerası Medusa ile çekildi. Medusa daha önce de bu ahtapotu doğal ortamında görüntülemişti.

Yeni görüntülenen Dev Ahtapot (Architeuthis dux) :

[playlist type="video" ids="6128"]Cape Eleuthera Enstitüsü müdürü Dr. Nathan J. Robinson, Medusa'nın 15 günlük golf körfezi çalışması sonrası ortaya çıkan görüntüleri analiz etti. 20 saatlik görüntülerde derin deniz deniz anaları, biyolüminesans karidesler, köpek balıkları göründü. Daha sonraysa tentakülleri ve gövdesi görünen dev ahtapot geldi. Görüntüleri incelerken Dr. Robinson bir ahtapot tentakülleri gördüğü sahnede kalbi patlayacak kadar heyecanlandığını belirtiyor. Bu ahtapotun görüntülerde kameranın ucunda yem olarak kullanılan ve ahtapotların avına benzeyen ledleri tutmaya çalıştığı görülüyor. Kameraya yaklaşan ahtapot tutuğu şeyin deniz anası olmadığını anlayınca yemi bırakıyor ve uzaklaşıyor.

2012'de görüntülenen Dev Ahtapot

Okyanus Araştırma ve Koruma Birliği kurucusu Dr. Edith Widder, 2012 yılında dev ahtapotu, ilk kez doğal habitatında yüzerken Dr. Widder'in geliştirdiği kamera ile Japonya açıklarında görüntülemişti. Bu araştırma gezisi için Medusa adında yeni bir kamera geliştirmiş olan Dr. Widder, bu kamerayı uzaktan kontrol edilen su altı araçlarının çıkardığı ses ve ışıktan deniz canlıların kaçtığını öne sürerek farklı bir şekilde geliştirmişti.

https://www.youtube.com/watch?v=dR-6oAaSsLA

2015 yılında ise Japonya'da bir dalgıç dev ahtapotu görüntülemişti.

Deniz biyoloğu Edith Widder'den dev ahtapotu nasıl gördüklerini dinleyin

Deniz biyoloğu Edith Widder'in teknolojiyi araaştırmalarında nasıl kullandı ve görüntülenmesi zor denen canlıyı iki kez doğal ortamında canlı oalrak görüntüledi. TEDX konuşmasından dinleyebilirsiniz:

https://youtu.be/rXkOPv3wVZwNature

NYTIMES

NYTIMES