Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakan Kutoğlu geçtiğimiz günlerde LinkedIn hesabından bazı bilgiler paylaştı. 6 Şubat tarihinde Türkiye’de yaşanan şiddetli deprem hakkında önemli ifadeler kullanan Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, bilimsel açıdan depremin sonuçlarını değerlendirdi.

Fayın Sağ Tarafı Kuzeye 2.7, Sol Tarafı Güneye 1.1 m. Hareket Etti

Yaşanan deprem hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Kutoğlu, “Afet Uygulama Araştırma Merkezi Müdürümüz ve Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyemiz Çağlar Bayık'ın InSAR analizlerine göre kırılan fay boyu 300 km. Deprem Merkez üssü Maraş olmasına rağmen en büyük yer hareketi Hatay’da meydana gelmiş” dedi. Yapılan çalışma sonucunu ve detayları paylaşan Prof. Dr. Kutoğlu, “Fayın sağ tarafı yukarı (Karadeniz’e doğru) 2.7 metre, sol tarafı güneye (Akdeniz'e doğru) 1.1 metre hareket etmiş” diye konuştu.

Toplam Hareket 7-8 Metre Değil 3.8 Metre!

Uzmanların yaptığı çalışma, depremden sonra plakanın 7-8 metre hareket etmediğini gösterdi. Bazı haberlere ve söylentilere göre yerin 7-8 metre kaymış olması aslında doğru değil. Prof. Dr. Kutoğlu bu hususta, “Yani toplam hareket söylendiği gibi 7-8 metre değil 3.8 metre. Bu durumda depremin büyüklüğü 7.8 değil 7.6-7.7 gibi olabilir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Kutoğlu, verdiği bilgileri görselle de temellendirerek, “Görselde daire içindeki alan ikinci depremin olduğu yer. Orada ise fayın üst kısmı sağa doğru 2.6 metre, alt kısmı ise 1 metre sola doğru hareket etmiş” dedi.

Şimdiye Kadar Açıklanan En Net InSAR Sonuçları

Daha önce arazideki çalışmalardan gelen sonuçlara göre bu çalışma şu ana kadar açıklanan en net InSAR sonuçlarının bunlar olduğunu belirten Prof. Dr. Kutoğlu, kişisel hesabından yaptığı paylaşımla kamuoyuna duyurdu.