Son dönemlerde ülkenin dört bir yanından gelen deprem haberleri geliyor. Bu durum da korku, panik ve spekülasyonlar yaratabiliyor. Sosyal medya aracılığıyla da pek çok haber yayılıyor. Böyle bir ortamda doğru ve faydalı bilgi edinmek önemli hale geliyor.

“Kulaktan Duyduğunuz Şeylerle İkna Olmayın”

Bilim kurulu üyesi Jeolog Prof. Dr. Naci Görür de, konuyla ilgili sıklıkla yurttaşı bilgilendiren isimler arasında yer alıyor. 9 Aralık 2022 tarihli paylaşımında Prof. Dr. Görür, “Arkadaşlar, bilgi edinirken ya ilgili bir kişiye sorun ya da okuyun. Kulaktan duyduğunuz şeylerle ikna olmayın” dedi. Fay hareketleri ile ilgili bilgilendirmesinde Prof. Dr. Görür, “Bir fay levha hareketiyle veya başka bir faydan stres transferi ile yüklenir. Stres miktarı kilitlenmenin olduğu yerdeki sürtünme kuvvetini aşınca da orada deprem olur” diye paylaştı.https://twitter.com/nacigorur/status/1601128933365190656

“Büyük Depremden Önce Zaman Zaman Küçük Depremler Olabilir”

Büyük ve küçük depremlerden bahseden Prof. Dr. Görür, “Yeterince yüklenmiş ve büyük bir deprem üretecek bir fayda, büyük depremden önce zaman zaman küçük depremler de olabilir. Bu küçük depremler fayın stresini önemli ölçüde azaltmaz” şeklinde ifade etti.Deprem üreten bir fayın, enerjisinin tamamını boşaltmadığını söyleyen Prof. Dr. Görür, “Bir kısmı da o fayın depremde kırılmayan kesimine transfer edilebilir. Transfer edilen kesimde de bir deprem hemen tetiklenebilir veya çok daha sonra orada deprem olabilir” ifadelerini kullandı.

“Falcı Gibi Davrananları Ciddiye Almayın”

https://twitter.com/nacigorur/status/1601128938402566144Prof. Dr. Görür, stres transferinin aynı fayın kırılmamış kesimine olabileceği gibi komşu faylara da olabileceğini belirterek, “Bu olasılıklar çok karmaşıktır ve genellikle her şeyi yeterince anlamıyoruz. Siz de deprem işini basit mantık yaklaşımıyla irdelemeyin. Eğer takip ettiğiniz yerbilimciler net konuşmuyorlarsa anlayışla karşılayın ve onları suçlamayın. Yerbilimlerinde eğitim almamış kimseleri ve falcı gibi davrananları ciddiye almayın” diye uyardı.Prof. Dr. Görür, bu paylaşımlarına yanıt vererek, olası bir İstanbul depreminin Kırklareli’yi ne kadar etkileyeceğini soran bir Twitter kullanıcısına şöyle cevap verdi, “Kırklareli deprem üretecek faylara 130-200 km uzakta. Beklenen Marmara depremini hissedecek ve etkilenecektir. Ama çok kötü zeminlerdeki çürük binalar hariç kentte büyük bir yıkım olacağını sanmıyorum”.