Yaşanan deprem felaketinden sonra yaşanan kayıplar hepimizi derinden üzerken, bu doğal afetin yıkımı fazlaca konuşuluyor. Uzmanlar da her geçen gün konuyla ilgili bilimsel açıklamalarda bulunarak toplumsal bilinçlenmemize destek oluyor. Bu açıklamalardan biri de Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Yaban Hayatı Araştırmacısı ve Biyolog Dr. Yasin İlemin’e ait.https://twitter.com/anatoliacaracal/status/1625570312891863070?s=20
“Bu Hafriyatlar Uygun Bertaraf Edilmezse, Yaşadığımız Binlerce Kayıptan Fazlasını Verebiliriz”
Dr. Yasin İlemin 14 Şubat tarihinde yaptığı Twitter paylaşımlarıyla bazı açıklamalar yaptı. Büyük bir tehlikenin beklendiğini belirten Dr. İlemin, “Araştırma alanım doğa ve ekoloji olduğu için aktarmam gerekiyor. Yaşanan büyük deprem sonucu devasa bir enkaz ve moloz ortaya çıktı. Bu hafriyatlar uygun bertaraf edilmezse yaşadığımız binlerce kayıptan fazlasını verebiliriz” diye paylaştı.Deprem sonucu yıkılan binalardan ortaya saçılan enkazlarda, insan sağlığı ve ekosistem için zararlı pek çok madde bulunduğunu söyleyen Dr. İlemin, “İzolasyon maddelerindeki kimyasallar, zararlı plastik türevleri ve asbest bunların başında geliyor. Yakında yıkılan binaların yerine yeni bina inşaatlarına başlanacak. İnşaat öncesi hazırlık aşamasında mevcut hafriyatlar doğal alanlardaki vadi tabanlarına, doğal sulak alanlara ve tarım alanlarına dökülürse bölgede büyük bir tehlike başlayacak” dedi.
Tarım Alanlarında Yetişen Gıdalar Uzun Vadede Hastalıkları Getirebilir
İlk olarak madde çevrimleri (su döngüsü) ile bu zararlı maddelerin toprağa ve yeraltı sularına karışacağını ifade eden Dr. İlemin, “Buna bağlı olarak tarım alanlarında yetişen gıdalar insanlar tarafından tüketildikçe uzun vadede başta kanser olmak üzere hastalıklar görülecek” diye ekledi.Öte yandan bölgenin tarım cenneti olduğu kadar eşsiz bir biyolojik çeşitliliğe de sahip olduğunu söyleyen Dr. İlemin, “Doğal alanlara gelişigüzel bırakılacak bu zararlı maddeler ekosistemdeki besin zinciri ile bütün biyolojik çeşitliliği olumsuz etkileyecek. Doğadaki bitki ve hayvan türleri zarar görecek ve ölecek. İşte bu noktada depremden zarar gören illerdeki belediyelere çok büyük görev düşüyor” diye ifade etti.
Hatay'da Molozlar Ve Çöpler Gelişigüzel Dökülmeye Başladı
Konuyla alakalı öneriler sunan Dr. İlemin, “Belediyelerin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, Tarım ve Orman Bakanlığının, akademisyenlerin, uzmanların ve doğaseverlerin birlikte çalışması çok önemli. Ortaya çıkan enkazın belirlenecek sızdırmasız alanlarda bertaraf edilmesi gerekiyor” dedi.Geri dönüşüm noktasına da değinen Dr. İlemin, “Bu devasa deprem enkazında geri dönüşüm ile pek çok malzeme (plastik, metal ve cam) tekrar kullanılabilir. Bugün Hatay'da molozların ve çöplerin gelişigüzel dökülmeye başlandığının ilk örneğini gördük. Hatay Mileyha sulak alanı ve kuş cennetinin korunması için uzun zamandır bölge insanı ile emek veren değerli arkadaşım Emin Yoğurtçuoğlu bölgeye dikkati çekti” şeklinde paylaştı.Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar’ın hemen harekete geçtiğini belirten Dr. İlemin, “Bakan yardımcımız alandaki iletişim eksikliğinden kaynaklı hatayı düzeltti ve gerekli talimatları verdi. Böylece güzelim kuş cennetinden çöp ve molozlar toplanmaya başlandı” dedi.
Üzerinde Yaşadığımız Doğayı Korumak Ve Anlamak Şart
Doğayı korumak ve anlamak noktasında önemli mesajlar veren Dr. İlemin, “Evet depremler binlerce canımızı aldı. Geride kalan insanlarımızın daha güzel bir geleceğe ulaşabilmesi için yapacağımız şey çok basit. Üzerinde yaşadığımız doğayı korumak ve anlamak. Koruduğumuz sürece bu coğrafyanın bütün değerleri ile daha sağlıklı bir yaşam bizi bekliyor. Bu toprakların coğrafyası ve jeolojisini anlayarak buna göre yapılar inşa edersek de bir daha böyle büyük can kayıpları yaşamayacağımız çok açık" şeklinde paylaştı.Kaynak: https://twitter.com/anatoliacaracal/status/1625570312891863070?s=20