Atlantik denizyıldızları Türk denizlerinde tehlikeli olacak şekilde yayılıyor. Deniz biyoçeşitliliğini tehdit eden Atlantik denizyıldızlarıyla mücadele projesi başlatıldı. United Nations Development Programme (Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı) deniz kabuklarının korunması için Atlantis denizyıldızlarının kontrolsüz çoğalması nedeniyle kıyı toplumlarıyla seferberlik başlattı.Bilim insanları Atlantik denizyıldızlarının Akdeniz, Karadeniz ve Marmara’da kontrolsüz olarak çoğaldığını tespit etti. Yapılan çalışmalar sonucunda harekete geçildi. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Atlantik denizyıldızı tehdidiyle başa çıkmak için Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile çalıştı.

“Denizel İstilacı Yabancı Türler Projesi”

Denizel istilacı yabancı türler projesi kapsamında Küresel Çevre Fonu 3,3 milyon dolar finansman desteği sağladı. Proje için yapılan araştırmada denizyıldızlarının hızla büyüyüp, yayıldığını ortaya koydu. Söz konusu istilacı denizyıldızlarının denizel biyoçeşitlilik olan midyeleri tükettiği ortaya çıktı. Projeye dikkat çekmek için Marmara Denizi’nde denizyıldızı toplama etkinliği yapıldı. Dalış yapan dalgıçlar yüzlerce denizyıldızı topladı. Bu istilacı türün Türkiye’de kıyısal tehditler oluşturmasının nedenlerinden biri de küresel ısınma. Atlantik denizyıldızları Türkiye’de bulunan tek istilacı tür değil ancak bu tür diğer türler gibi insanlar tarafından yenilebilir değil.

Kıyı Toplumları Bilinçlenmeli

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye Proje Yöneticisi Mehmet Gölge, dünyadaki birçok deniz canlısının deniz taşımacılığıyla doğal ortamlarından koparıldığını ifade etti. Gölge, sözlerine şöyle devam etti: “İstilacı türler ve onların yerel biyoçeşitlilik ve geçim kaynakları için yarattıkları tehditler hakkında kıyı toplumlarında farkındalığı artırmamız gerekiyor"Türkiye’de Atlantik denizyıldızı ilk defa 1993 yılında görüldü. Marmara Denizi’nin ardından 2003 yılında Karadeniz’de görülen bu istilacı türler hakkında sempozyum düzenlenecek. Atlantik denizyıldızının Türkiye’ye ulaşmasında etkili olan uluslararası deniz taşımacılığı hakkında bilgiler verilecek. 28-30 Kasım’da Antalya’da “İstilacı Yabancı Türlerle Mücadelede Balast Suyu ve Biyofouling Yönetimi Uluslararası Sempozyumu” gerçekleştirilecek.Kaynakça:UNDP