Dang humması, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dang virüsü kaynaklı bir enfeksiyondur. Sivrisineklerin bulaştırıp yaydığı dang virüsü, iklim değişikliği ve artan sıcaklıklarla birlikte daha hızlı yayılıyor. Ağrıların kırık kemik ağrısına benzemesi nedeniyle kırık kemik humması olarak da bilinen dang humması, şiddetli kas ve eklem ağrılarıyla baş gösteriyor. Küresel ticaret, küresel turizm ve artan yağmurlarla birlikte Dünya’nın birçok yerinde sivrisinekler yoluyla görülebiliyor. Dang hummasının semptomlarından bazıları; baş ağrısı, kızamık görünüşü, cilt kızarıklıkları, kas ve eklemlerde şiddetli ağrıdır.

Kimi zaman hayatı riske atan dang humması, hemorajik ateş ve dang şokuyla hayati tehlikeye neden olabilir. Hemorajik ateş, kan damarlarında kanama ve sızıntısının neden olduğu düşük seviyede kan görülmesidir. Dang şoku, bir sendrom çeşididir. En büyük semptomu ölümcül derecede düşük tansiyondur. Dang hummasına yakalanan kişilerin bir kısmında görülür.

Dang Virüsü Türleri Nelerdir?

Dang virüsünün dört farklı türü vardır. Bu türler şöyle sıralanabilir:1-) Tanımlanmayan ağrı ve ateş2-) Klasik hemorajik ateşi3-) Dang hemorajik ateşi4-) Dang şok sendromuBu türlerden biri bir kişiye bulaştığında ömrünün sonuna kadar o türe karşı korunur. Ancak diğer türlere karşı korunma sağlanamaz ve büyük risk teşkil eder.

Dang Virüsünden Nasıl Korunma Sağlanır?

İnsanları dang virüsünden koruyan bir aşı henüz bulunamamıştır ancak dang hummasını önlemenin bazı yolları vardır. Bu yollardan en önemlisi, insanların kendilerini sivrisinek ısırmalarına karşı korumalarıdır. Bunun için çeşitli ilaçlar mevcuttur. Ayrıca sivrisinekleri yaşam alanınıza sokmamak da bir çözüm önerisi olarak sunuluyor.Dang Humması hastalığına yakalanan kişi hastalığı orta şiddette geçiriyorsa, sadece yeterli miktarda sıvı alarak iyileşmesi mümkündür. Ancak hastalık ağır seyrediyorsa, damardan sıvı alımı ve kan nakli gerekmektedir.

Her yıl 50-100 milyon insan dang hummasına yakalanmaktadır. Virüsten doğrudan korunulamasa da sivrisineklerden korunmak için farklı yollar denenmektedir.Dang hastalığı bulaşan bebek ve çocuklar, hastalığı yetişkinlere göre daha şiddetli geçirirler. Sağlıklı ve iyi beslenmeyen çocuklarda daha ağır seyreden Dang virüsü kız çocuklarında daha fazla olumsuz etki gösterir.Dang virüsü, kadınları erkeklerden daha çok etkilediği gibi diyabet, astım, epilepsi, kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklara sahip kişileri de olumsuz etkisi altına alır.

Avrupa Dang Hummasına Bağışık Değil

The Connexion'da yazılana göre, bir İngiliz kadına Güney Fransa'da aile ziyareti yaptığı sırada dang humması bulaştı. 44 yaşındaki kadında, ateş, baş ağrısı gibi şikayetler bulunuyordu. En yakın sağlık kuruluşuna başvuran hastaya, İngiltere'deki Nadir İthal Patojenler Laboratuvarı (RIPL) tarafından dang humması teşhisi konuldu. Yerel bölgede dang humması hastalığına yakalanan 30 kişiden biri olduğu anlaşılan hastanın, 2022'nin sonlarında Güney Fransa'dan dönüp hiçbir yere seyahat etmediği öğrenildi. Aynı semptomlarla hasta olan ve başka hiçbir yere seyahat etmeyen aile üyeleriyle birlikte kaldığı belirtildi. Daha sonra hastalığın insandan insana değil sivrisinekler tarafından bulaştırıldığı anlaşıldı.Ardından, London School of Hygiene & Tropical Medicine'den Owain Donnelly, hastanın vakasını Kopenhag'daki Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Bulaşıcı Hastalıklar Kongresi'nde anlattı. Donnelly, hastanın 30 kişiden bir parça olduğunu ve dang hummasının nasıl meydana geldiğini vurguladığını söyledi.Tarihte sivrisinek vektörlerinin yalnızca tropik bölgelerde bulunduğunu söyleyen Donnelly, iklim değişikliğinden dolayı sivrisineklerin artık tüm Güney Avrupa'da tespit edildiğini söyledi. Donnally, "Bu da potansiyel olarak ölümcül olan bu virüsün orada otokton olarak bulaşabileceği anlamına geliyor" diye konuştu.London School of Hygiene & Tropical Medicine'de doçent olan Dr Oliver Brady, iNews'e verdiği demeçte, Güney Fransanın deneyiminin Avrupa ülkeleriinin dang hummasına karşı bağışık olmadığı anlamına geldiğini söyledi. Braady, dang hummasının Hırvatistan, İtalya, İspanya, Portekiz ve Madeira ve Fransa dahil olmak üzere Avrupa ülkelerinde bulunduğuna değindi.Kaynakça:WikipediaThe Connexion