Omicron varyantının hücreleri kolayca enfekte etme yeteneği, mutasyonlu virüsün bazı yerlerde hızla yayılmasına neden olabilir. Yeni varyant Kraken varyantı ise hızla yayılıyor.

Yeni Enfeksiyonların Yarısından Fazlası XBB.1.5

Covid-19 süreci yeni varyantların ortaya çıkmasıyla devam ederken, şimdilerde Omicron varyantından doğan yeni mutasyonlar konuşuluyor.ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, BQ.1 ve BQ.1.1 adı verilen iki versiyonun, 7 Ocak haftası boyunca Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yeni enfeksiyonların yarısından fazlasına neden olduğunu tahmin ediyor.

Varyantın Dünya Geneline Etki Edip Etmeyeceği Belli Değil

Şuan güncel varyant olarak XBB.1.5 konuşuluyor. Tahminlere göre Amerika Birleşik Devletleri'nin kuzeydoğusundaki bazı bölgelerdeki yeni vakaların yüzde 80'inden fazlasını XBB.1.5 oluşturuyor. Ön kanıtlara göre XBB.1.5’teki “Kraken” diye adlandırılan alt değişken, öncekilerden daha bulaşıcı olabilir.Şimdilik Dünya Sağlık Örgütü uzmanları XBB.1.5'i yakından takip ediyor. Ancak varyantın dünya geneline etki edip etmeyeceğini söylemek için henüz çok erken. Yeni vakaların çoğu şu anda Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Danimarka'dan geliyor.

XBB.1.5 Bağışıklıktan Kaçıyor ve Hücreleri Kolay Enfekte Ediyor

San Francisco'daki California Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Peter Chin-Hong, XBB.1.5 ile önceki Omikron varyantları arasındaki farkı anlatırken, “Her zaman ortaya çıkan birçok varyant var. Bu virüs için normal bir şey çünkü virüs kendi kendini kopyalar. 2022 sonbaharında görülen, XBB.1.5'in kardeşi olan XBB varyantı korkutucuydu. Çünkü gördüğümüz en bağışıklıktan kaçan varyantlardan biriydi” ifadelerini kullandı.XBB'nin dünya çapında hiç yayılmamasının nedenini hücrelere tam olarak bulaşmaması olarak ifade eden Dr. Chin-Hong, “XBB.1.5, XBB'nin bağışıklıktan kaçma eğilimine sahiptir, ancak aynı zamanda hücreleri enfekte etmeyi kolaylaştıran yeni mutasyona da sahiptir. Yani hücreyi bırakmak istemeyen bir buldozer gibidir” diye konuştu.

“İnsanların Covid'e Karşı Sahip Olduğu Deneyim Büyük Ölçüde Arttı”

XBB.1.5 de önceki varyantlar gibi büyük enfeksiyon dalgalanmalarına neden olabilir mi sorusunu cevaplayan Dr. Chin-Hong, “Bu karmaşık bir konu. Mart 2020 tarihinde olsaydı, kolaylıkla evet cevabını verebilirdik. Ancak Ocak 2023'te, farklı bir tür olsa bile insanların Covid'e karşı sahip olduğu deneyim büyük ölçüde arttı” dedi.Aşının önemine de değinen Dr. Chin-Hong, “İki veya üç kez enfekte olmuş, ayrıca aşılanıp güçlenmiş bir kişi, ağır bir covid hastalığına karşı çok iyi korunabilir. Böyle durumda olan çoğu kişi, hiç aşı yaptırmamış ve daha önce hiç enfekte olmamış kişilere nazaran, kendisine hastalık bulaşsa bile fark etmeyecektir” şeklinde konuştu.