COVID-19'dan korunma yolları nelerdir? Kulak Burun Boğaz (KBB) doktoru Prof. Dr. Müge Özcan, koronavirüsten korunmak için yapmamız gerekenleri listeledi. Prof. Dr. Müge Özcan, COVID-19'dan Korunma Kılavuzu yayımladı. Prof. Dr. Özcan, kılavuzu, başta sağlık çalışanları için yazdığını açıklıyor ancak kılavuz sağlık çalışanları hariç herkes için de geçerli. Üç bölümden oluşan kılavuzun ilk bölümünde genel bilgilerden, ikinci bölümünde korunma yollarından ve üçüncü bölümünde ise püf noktalar yer alıyor.Prof. Dr. Müge Özcan, Twitter hesabı üzerinden COVID-19'dan Korunma Kılavuzu hakkında paylaşım yaptı. Paylaşımında Prof. Dr. Özcan, "Sevgili sağlık çalışanları, değerli meslektaşlarım, söz verdiğim gibi 'Sağlık çalışanları için covidden korunma kılavuzu'nu hazırladım. Sağlık çalışanı olmayanlar da yararlanabilsin diye kolay anlaşılır şekilde yazmaya çalıştım. Umarım faydalı olur." dedi.https://twitter.com/drmugeoz/status/1306675774607577088
Alkol eldivenlerin geçirgenliğini artırıyor
Dikkat çeken paylaşımın ardından birçok sağlık çalışanı ve kullanıcı, Müge Özcan'a sorularını yöneltti. Biz de bazı sorular ve Prof. Dr. Özcan'ın verdiği cevapları derledik;
- Kimya mühendisi Ahmet Kürşat Kıratlı'nın, "Kişi asemptomatik enfekte ise açık havada maske takıp takmaması konusunda ne düşünüyorsunuz? Açık havada maske kullanımı konusunda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna Özcan'ın cevabı: "Gözlemlediğim kadarıyla açık havada da kapalı mekanlarda da mesafeye dikkat edilmiyor. Mesafeye dikkat edilirse, açık havada maske takılmayabilir. Ama mesafeye uyulmadığı için, maske takılmalı diye düşünüyorum."
- Bir sağlık çalışanının sorusu: "Hocam ben kan alma birimindeyim. İki eldiven takıp kan alıyorum. Üst eldiveni sık sık değiştiriyorum. Alt eldiveni hasta yoğunluğuna göre değiştiriyorum. Bazen yoğunluk olduğu için her hastada değiştirme imkanı bulamıyorum. Yanlış bir uygulama mı acaba?" Prof. Dr. Müge Özcan'ın cevabı: "Hayır, yanlış değil. İçteki eldiven elinizdeyken elinizi yıkamayın, eldiven üstüne dezenfektan kullanmayın ve iç eldiveninizi de çıkardığınızda mutlaka ellerinizi yıkayın. Siperlik kullanmanız da çok faydalı olacaktır."
- Bir sağlık çalışanın sorusu: "Hocam peki çift kat eldiven giyince hasta değişimi sırasında eldiven değiştirmemiz mümkün değilse dezenfektan sıkmamız uygun değil mi? PCR örneği alırken her hasta için o kadar kısa sürede ikinci eldiveni tak çıkar yapamıyoruz çünkü." Prof. Dr. Müge Özcan bu soruya, "Alkol, eldivenlerin geçirgenliğini artırıyor. Sizin için risk olur bu." şeklinde yanıtladı.
- Sağlık çalışanlarının giydiği formaların temizliği hakkında Prof. Dr. Müge Özcan şunu söyledi: "Formalar aslında hastanede yıkanmalıdır. Ama çoğu hastane çalışanlarına bu hizmeti vermiyor. Bez torba içinde yıkayın dememdeki amaç, eğer üzerinde virüs varsa, makinaya koyma sırasındaki saçılmayı önlemek. Özellikle coronalı hastalarla temas edenler için önemli."
Siperlikleri nasıl dezenfekte etmeliyiz?
- Bir kullanıcı, dışarıda kullanılan siperliğin evde nasıl dezenfekte etmek gerektiğini sordu. Prof. Dr. Müge Özcan bu soruya, "lIık deterjanlı suya koyup 15 dakika bekletmek, sonra kalın eldiven (bulaşık eldiveni) giyip bir süngerle 5 dakika kadar sürterek yıkamak, ya da yine kalın eldiven giyip alkolle 2-3 dakika silmek. Birkaç defadan sonra saydam kısım çizilip matlaşıyor, değiştirmek gerekiyor." şeklinde cevap verdi.
- Bir kullanıcı maske seçimi hakkında, "Hocam kılavuz için çok teşekkür ederim. Teyit etmek için soruyorum. Ventilsiz maske mi kullanılmalı? Bir de bazı maskelerin üzerinde filtreli/filtresiz ayrımı var. Ventil ve filtre aynı şeyler mi?" şeklinde bir soru sordu. Prof. Dr. Müge Özcan'ın cevabı çok önemli: "Ventil, maskenin üstündeki plastik, şişe kapağına benzer şey. Filtre değil. Verilen soluğun daha kolay verilmesini sağlıyor. Covid açısından çift yönlü korunma için ventilsiz maske kullanılmalı. Ventilli maske kullananlar da karşısındaki korumak için üstüne cerrahi maske takmalı."
- Bir başka soruda virüsün zeminde yaşama süresine değinildi: "Virüs havada 5-6 dakika kaldıktan sonra bir zemine düşüyor demişsiniz. Acaba o zeminde ne kadar süre canlı olarak kalıyor?" Prof. Dr. Müge Özcan bu soruya, "Yüzeylerden virüsün genetik materyali (RNA) 15 gün sonra bile izole edilebilmiş. Ancak virüsün enfeksiyona neden olabilmesi için kabuğunun sağlam olması lazım, bu da protein yapıda. Proteinler kısa sürede bozulur, virüs kabuğu olmadan enfekte edemez. Ancak kesin bir bilgi yok." ifadesiyle cevap verdi.
- Bir kullanıcı, N95 ve cerrahi maskelerin yıkanıp tekrar kullanılmasında risk olup olmadığını sordu. Prof. Dr. Müge Özcan, bu maskelerin yıkanınca özelliklerini kaybettiğini ve en sağlıklısının yenisiyle değiştirilmesi olduğunu söyledi.
COVID-19'dan korunma yolları ve yeni tip koronavirüs hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıda linki bulunan Prof. Dr. Müge Özcan'ın hazırladığı kılavuza bakabilirsiniz.Kaynak;Prof. Dr. Müge Özcan - COVID-19'dan korunma kılavuzu