Covid-19 virüsünü geride bıraktığımızı düşündüğümüz şu günlerde, konuyla alakalı yeni haberler geliyor. Virüsün dönem dönem mutasyonlara uğrayarak değiştiği bilinirken, Omicron varyantından sonra da XBB.1.5 varyantı gündeme geldi. ABD ve İngiltere’de vaka sayılarında görülen artış ve XBB.1.5 varyantı, dünya genelinde de endişeye sebep oldu.

ABD ve Avrupa’da Her Geçen Gün Vaka Sayıları Artıyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, medya brifingi açılış konuşmasında konuyla ilgili önemli noktalara değindi. XBB.1.5’in, Omikron’un alt varyantlarından biri olduğunu söyleyen Dr. Ghebreyesus, “XBB.1.5, ilk olarak Ekim 2022'de tespit edilen Omicron alt varyantlarından biri, iki BA.2 alt soyunun rekombinantıdır. Bu varyant, ABD ve Avrupa'da her geçen gün artmaktadır. Şu anda 25'ten fazla ülkede tespit edildi” dedi.DSÖ’nün XBB.1.5 varyantını sürekli takip ettiğini belirten Dr. Ghebreyesus, “Bu alt değişkenin riskini yakından takip etmekte ve değerlendirmekteyiz. DSÖ ilerleyen günlerde buna göre rapor verecektir. COVID-19 şüphesiz hala önemli bir tartışma konusu olacak, ancak doğru çabalarla bunun halk sağlığı acil durumunun resmi olarak sona ereceği yıl olacağına inanıyor ve umuyorum” ifadelerini kullandı.

DSÖ, Tüm Ülkeleri Tetikte Olmaya Davet Ediyor

Basın açıklamasında özellikle Çin’in etkisi altında bulunduğu ve ölüm oranlarını bir hayli yükselten covid-19 salgını hakkında da önemli bilgiler verildi. DSÖ’nün Çin'deki yaşam riskinden endişe duyduğunu ifade eden Dr. Ghebreyesus, “Hastaneye yatış, ağır hastalık ve ölüme karşı korunmak için takviye dozları da dâhil olmak üzere aşılamanın önemini vurguluyoruz. Bu özellikle yaşlı insanlar, kronik rahatsızlıkları olanlar ve ciddi sonuçlarla karşılaşma riski daha yüksek olan kişiler için önemli” diye konuştu.DSÖ, Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki ve dünya çapındaki durumu yakından izlemeye devam edeceğini duyurarak, “Tüm ülkeleri tetikte olmaya, hastalığı ve varyantları izleyip raporlamaya ve ayrıca farklı Omicron alt soylarının bağımsız ve karşılaştırmalı analizlerini yapmaya davet ediyoruz. Şu anda Virüs Evrimi Teknik Danışma Grubu ‘The Technical Advisory Group on Virus Evolution’ (TAG-VE), Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkelerde XBB.1.5'in hızla artan oranını değerlendiriyor” dedi.

Alınabilecek Önlemlerin Başında Aşı Geliyor

XBB.1.5'in güncel risk durumunun devam ettiğini belirten DSÖ, “TAG-VE düzenli olarak toplanıp varyantların bulaşabilirliği, klinik ciddiyeti ve immün kaçış potansiyeline ilişkin mevcut verileri, teşhis, tedavi üzerindeki potansiyel etki ve aşıların enfeksiyonu ve/veya ciddi hastalığı önlemedeki etkinliği dâhil olmak üzere değerlendirmeye devam edecek” ifadelerine yer verdi.Yeni varyantın yeniden ölümlere ve salgına sebebiyet vermemesi ve ağır hasar almamak adına uzmanlar uyarıyor. Maske, mesafe ve hijyen kurallarının yeniden gündeme gelmesi gerekiyor. Bunlar dışında alınabilecek birincil önlemin aşı olduğu vurgulanıyor.