COVID-19 salgınında son durum : 29/02/2020-23:30

  • Dünya’da COVID-19 son durum: 86 019 tespit edilmiş vaka.
  • Çin’de COVID-19 son durumu: Toplam 79 251 tespit edilmiş vaka
  • Çin’de COVID-19 son durum:  Şüpheli 1 418 vaka
  • Dünya’da COVID-19 son durumu: Toplam 2 942  ölümlü vaka
  • Dünya’da COVID-19 son durumu: Toplam 39 775 iyileşen hasta
  • Türkiye’de vaka görülmedi.
  • Sağlık Bakanlığı, koronavirüs salgınıyla ilgili son küresel gelişmeler ışığında İtalya, İran ve Güney Kore'yle ilgili yeni tedbirler aldı. Çin'le birlikte bu ülkelerden geliş gidiş olmak züere tüm uçlar durduruldu.

https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1233837049523908608?s=20

  • Amerika ilk koronavirüs ölüm vakasını duyurdu.

https://twitter.com/business/status/1233812726230769665?s=20

  • DSÖ, salgın durumunu "yüksekten", "çok yüksek" riskliye çıkardı. Ancak henüz pandemik olarak isimlendirmedi.

https://twitter.com/WHO/status/1233835127509258241?s=20

  • Bir grup İranlı, Kum şehrinde koronavirüs hastalarının karantinada tutulduğunu düşündükleri hastaneyi yaktılar. (ALARABIYA)

https://twitter.com/ToreRasmussen/status/1233525718837055488?s=20

COVID-19 salgını, ülkelere göre vaka dağılımı

Hangi ülkede kaç coronavirüs vakası var, kaç ölüm ve kaç iyileşme kayıtlara geçti. Bilimma Dashboardundan takip edebilirsiniz.

COVID-19 Güncel durum takip siteleri listesi

Güncel durumla ilgili uluslararası kurumların hazırladığı harita ve raporları aşağıdaki bağlantılardan takip edebilirsiniz :

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Coronavirus Bilgilendirme Sayfası 

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, yeni coronavirus, önemler ce güncel durum hakkında düzenli olarak BURADA bilgilendirme paylaşıyor.Ayrıca Coronavirus hakkında soru cevaplar da bulunuyor. Sizin için bazı soru ve cevap örneklerini aşağıda paylaştık.

Koronavirüs nedir?

Koronavirüsler, hem hayvanlarda hem de insanlarda bulunan geniş bir virüs ailesidir. Bazıları insanları enfekte eder ve soğuk algınlığından, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara neden olduğu bilinmektedir.

“Yeni” koronavirüs nedir?

Yeni koronavirüs (nCoV), daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir koronavirüs suşudur. Şu an, 2019-nCoV olarak adlandırılan yeni veya “Novel” koronavirüs, salgının Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde bildirilmesinden önce tespit edilmemişti.

Bu hastalık ne kadar tehlikelidir?

Diğer solunum hastalıklarında olduğu gibi, 2019-nCoV enfeksiyonu burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük ve ateş gibi hafif semptomlarla seyredebileceği gibi, bazı kişiler için daha şiddetli olabilir ve zatürre veya nefes alma zorluklarına yol açabilir. Hastalık nadiren ölümcül olabilir. Yaşlı insanlar ve önceden altta yatan hastalıkları (diyabet ve kalp hastalığı gibi) bulunan kişiler virüse karşı daha savunmasız olabilecekleri için hastalığı ağır geçirebilirler.

İnsanlar bir hayvan kaynağından 2019-nCoV ile enfekte olabilir mi?

Ayrıntılı araştırmalar, SARS-CoV’nin 2002 yılında Çin’de misk kedilerinden (normal kedi değil, farklı bir uzak doğu hayvanı) ve MERS-CoV’un Suudi Arabistan’da tek hörgüçlü develerden insanlara aktarıldığını ortaya çıkarmıştır. Bilinen birkaç koronavirüs henüz insanlara bulaşmamış olup hayvanlarda görülmektedir. Dünya çapında sürveyans iyileştikçe, daha fazla koronavirüsün tanımlanması muhtemeldir.2019-nCoV’nin hayvan kaynağı henüz tanımlanmamıştır. Bu, herhangi bir hayvandan veya evcil hayvanlardan, 2019-nCoV’nin size bulaşabileceği anlamına gelmez. Bildirilen ilk insan enfeksiyonlarından bazılarının sorumlusunun, Çin’deki bir canlı hayvan pazarındaki hayvan kaynağı, olması muhtemeldir. Kendinizi korumak için, canlı hayvan pazarlarını ziyaret ederken, canlı hayvanlarla ve hayvanlarla temas eden yüzeylerle doğrudan korunmasız temastan kaçınmanız önerilir.Çiğ veya az pişmiş hayvansal ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Çiğ et, süt veya hayvan organları, iyi gıda güvenliği uygulamalarına göre, pişmemiş gıdalarla çapraz kontaminasyonu önlemek için dikkatlice kullanılmalıdır.Evcil hayvanlardan 2019-nCoV bulaşabilir mi?

Hayır, şu anda, kediler ve köpekler gibi evcil hayvanların enfekte olduğuna veya 2019-nCoV’yi bulaştırdığına dair bir kanıt yoktur.

2019-nCoV kişiden kişiye bulaşabilir mi?

Evet, 2019-nCoV solunum hastalığına neden olur ve genellikle enfekte bir hastayla yakın temastan sonra, örneğin bir ev, işyeri veya sağlık merkezinde insandan insana bulaşabildiği görülmüştür.

Sağlık Bakanlığı Coronavirus Bilgilendirme Sayfasını Ziyaret edin

Sağlık Bakanlığı Coronavirus bilgilendirme sayfasını mutlaka ziyaret edin. BURAYA tıklayabilirsiniz.