COVID-19 salgınında son durum : 04/03/2020-23:55

  • Dünya’da COVID-19 son durum: 95 046 tespit edilmiş vaka.
  • Dünya’da COVID-19 son durumu: Toplam 3 253 ölümlü vaka
  • Dünya’da COVID-19 son durumu: Toplam 51 180 iyileşen hasta
  • Çin'li bilim insanlarının yaptıkları yeni çalışma, SARS-CoV2 virüsünün (covid-19 hastalığına sebep olan yeni koronavirüs) iki farklı tipe evrimleştiğini gösterdi. Araştırmacılar 103 farklı hastadan izole edilen SARS-CoV2 virüsünün genomlarını inceledi. Populasyon genetiği çalışmaları sonucunda bu 103 örneğin iki gruba ayrıldığı tespit edildi. Bu iki grubu L ve S tipi olarak ikiye ayıran araştırmacılar farklarını inceledi.103 örnek içinde, L tipi olanlar %70 daha yaygın görünmekte. S tipi ise %30 sıklıkta görülmekte. Ancak L tipi virüsün, salgının ilk günlerinde yani ocak ayının ilk yarısında Wuhan'da daha sık görüldüğü, daha sonra azaldığını tespit ettiler. L tipi SARS-CoV2'nin S Tipi olandan türediğini tespit eden araştırmacılar, buna rağmen L tipinin daha yaygın olduğunu gösterdiler. Bunun sebebi olarak da L tipi virüsün, S tipi virüsten daha hızlı yayılma potansiyeliyle ilişkili olabileceğini belirtiyorlar. Ancak bununla birlikte, L tipi virüsün S tipi virüsten evrimsel oalrak ne zaman ayrıldığı konusunda net bir varayımda bulunmaıyorlar. Bu olayın, ara konak/konak üzerinde de gerçekleşmiş olabileceğini belirtiyorlar. L tipi ve S tipi virüsler arasındaki virülans farkıyla ilgili olarak ise kesin bir varsayımda bulunamayacağını belirtiyorlar.103 farklı hastadan alınan virüs örneklerinin, sadece 75 tanesi Wuhan dışındaki hastalara ait. Wuhan dışındaki hastanelerden izole edilen ve incelenen bu 75 virüsün %62'si L tipi iken, %38'i S tipi virüs. Araştırmacılar bunun da L tipi virüsün daha iyi yayılma gösterdiğini işaret eden bir istatik olarak ele alıyorlar. Bu durumu ise salgının başlangıcında alınan karantina önelmleri ve yayılmayı engelleyen çalışmaların L ve S tipi arasında seçilim baskısı yaratması sebebiyle olmuş olabileceğini belirtiyorlar. Bununla birlikte araştırmacılar küçük bir örneklemle çalışıldığını, daha fazla veriyle çalışmanın tekrarlanması ve iyileştirilmesi gerektiğinin de altını çiziyorlar. (NSR)
  • İtalya'da Mart ayının ortalarına kadar tüm okullar ve üniversiteler kapatıldı. ( REPUBBLICA)
  • Hindistan'da turist olarak bulunan 21 İtalyan dün karantinaya alındı. KArantinaya alınanlar içinde pozitif çıkanlar olduğu bildirildi.

https://twitter.com/ANI/status/1235200732384464897?s=20

  • Singapur, Türkiye'den giden Turk Hava Yollarına ait TK55 sefer sayılı uçakta koronavirüs pozitif olan bir yolcu tespit edildiğini bildirdi. Bununla ilgili olarak büyük elçilikle iletişime geçtiklerini bildirdiler. (CHANNELNEWSASIA)

COVID-19 salgını, ülkelere göre vaka dağılımı

Hangi ülkede kaç coronavirüs vakası var, kaç ölüm ve kaç iyileşme kayıtlara geçti. Bilimma Dashboardundan takip edebilirsiniz.

COVID-19 Güncel durum takip siteleri listesi

Güncel durumla ilgili uluslararası kurumların hazırladığı harita ve raporları aşağıdaki bağlantılardan takip edebilirsiniz :

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü Coronavirus Bilgilendirme Sayfası

Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, yeni coronavirus, önemler ce güncel durum hakkında düzenli olarak BURADA bilgilendirme paylaşıyor.Ayrıca Coronavirus hakkında soru cevaplar da bulunuyor. Sizin için bazı soru ve cevap örneklerini aşağıda paylaştık.

Koronavirüs nedir?

Koronavirüsler, hem hayvanlarda hem de insanlarda bulunan geniş bir virüs ailesidir. Bazıları insanları enfekte eder ve soğuk algınlığından, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara neden olduğu bilinmektedir.

“Yeni” koronavirüs nedir?

Yeni koronavirüs (nCoV), daha önce insanlarda tanımlanmamış yeni bir koronavirüs suşudur. Şu an, 2019-nCoV olarak adlandırılan yeni veya “Novel” koronavirüs, salgının Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde bildirilmesinden önce tespit edilmemişti.

Bu hastalık ne kadar tehlikelidir?

Diğer solunum hastalıklarında olduğu gibi, 2019-nCoV enfeksiyonu burun akıntısı, boğaz ağrısı, öksürük ve ateş gibi hafif semptomlarla seyredebileceği gibi, bazı kişiler için daha şiddetli olabilir ve zatürre veya nefes alma zorluklarına yol açabilir. Hastalık nadiren ölümcül olabilir. Yaşlı insanlar ve önceden altta yatan hastalıkları (diyabet ve kalp hastalığı gibi) bulunan kişiler virüse karşı daha savunmasız olabilecekleri için hastalığı ağır geçirebilirler.

İnsanlar bir hayvan kaynağından 2019-nCoV ile enfekte olabilir mi?

Ayrıntılı araştırmalar, SARS-CoV’nin 2002 yılında Çin’de misk kedilerinden (normal kedi değil, farklı bir uzak doğu hayvanı) ve MERS-CoV’un Suudi Arabistan’da tek hörgüçlü develerden insanlara aktarıldığını ortaya çıkarmıştır. Bilinen birkaç koronavirüs henüz insanlara bulaşmamış olup hayvanlarda görülmektedir. Dünya çapında sürveyans iyileştikçe, daha fazla koronavirüsün tanımlanması muhtemeldir.2019-nCoV’nin hayvan kaynağı henüz tanımlanmamıştır. Bu, herhangi bir hayvandan veya evcil hayvanlardan, 2019-nCoV’nin size bulaşabileceği anlamına gelmez. Bildirilen ilk insan enfeksiyonlarından bazılarının sorumlusunun, Çin’deki bir canlı hayvan pazarındaki hayvan kaynağı, olması muhtemeldir. Kendinizi korumak için, canlı hayvan pazarlarını ziyaret ederken, canlı hayvanlarla ve hayvanlarla temas eden yüzeylerle doğrudan korunmasız temastan kaçınmanız önerilir.Çiğ veya az pişmiş hayvansal ürünlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Çiğ et, süt veya hayvan organları, iyi gıda güvenliği uygulamalarına göre, pişmemiş gıdalarla çapraz kontaminasyonu önlemek için dikkatlice kullanılmalıdır.Evcil hayvanlardan 2019-nCoV bulaşabilir mi?

Hayır, şu anda, kediler ve köpekler gibi evcil hayvanların enfekte olduğuna veya 2019-nCoV’yi bulaştırdığına dair bir kanıt yoktur.

2019-nCoV kişiden kişiye bulaşabilir mi?

Evet, 2019-nCoV solunum hastalığına neden olur ve genellikle enfekte bir hastayla yakın temastan sonra, örneğin bir ev, işyeri veya sağlık merkezinde insandan insana bulaşabildiği görülmüştür.

Sağlık Bakanlığı Coronavirus Bilgilendirme Sayfasını Ziyaret edin

Sağlık Bakanlığı Coronavirus bilgilendirme sayfasını mutlaka ziyaret edin. BURAYA tıklayabilirsiniz.