COVID-19 karbondioksit salınımı / emisyonlarını küresel çapta büyük ölçüde azalttı. SARS-CoV-2 virüsü salgını hayatı tehdit etmeye devam ederken, 2020'nin ilk yarısında karbondioksit emisyonlarında benzeri görülmemiş bir düşüş yaşandı; araştırmacılar, bu emisyon düşüşünün 2008 ekonomi krizinden, 1979'daki petrol krizinden ve hatta İkinci Dünya Savaşı'ndan daha büyük olarak tanımlıyor. COVID-19 karbondioksit salınımı üzerindeki etkileri yeni bir çalışmada raporlandı. Küresel salgın, insan faaliyetlerini ve dolayısıyla enerji kullanımını ve karbondioksit (CO2) emisyonlarını büyük ölçüde etkiliyor. 14 Ekim 2020 günü Nature'da yayımlanan bir çalışmada, gerçek zamana yakın faaliyet verilerine dayanarak farklı sektörler için ülke düzeyinde karbondioksit emisyonlarının günlük tahminleri sunuldu. Araştırmacılar, 2019'un aynı dönemine kıyasla 2020'nin ilk yarısında küresel karbondioksit emisyonlarında ani yüzde 8,8 düşüş olduğunu buldu (-1551 milyon ton / Mt CO2). Yazarlar, bu düşüşün boyutunu önceki ekonomik gerileme dönemlerinden (2008 ekonomi krizi ve 1979'daki petrol krizi) ve İkinci Dünya Savaşı yıllarından daha büyük olarak açıklıyor.Karbondioksit emisyonlarındaki düşüşün zamanlaması, ülkelerdeki yasakların olduğu dönemlere denk geliyor. 1 Temmuzdan itibaren salgının küresel emisyonlar üzerindeki etkileri yasakların gevşemesi ve özellikle Çin ve Avrupa ülkelerinde ekonomik faaliyetlerin kısmen yeniden başlamasıyla azaldı. Buna karşılık, koronavirüs vakalarının halen önemli ölçüde arttığı Amerika Birleşik Devletleri'nde devam eden emisyon düşüşleriyle diğer ülkeler arasında önemli farklılıklar bulunuyor.

COVID-19 karbondioksit salınımı - Yüzde 8,8 daha az emisyon

<em>Kredi; diy13 / stock.adobe.com</em>

Çalışma, 1 Ocak 2019 ile 30 Haziran 2020 arasındaki karbondioksit salınımı verilerini öncelikli olarak ele alıyor. 2019'a kıyasla, 1 Ocak - 30 Haziran 2020 tarihleri arasında karbondioksit emisyonlarında yüzde 8,8'lik düşüş gözlemlendi. 2019 ve Ocak 2020'den Haziran 2020'ye kadar CO2 emisyonlarındaki mevsimsel, haftalık ve günlük değişim aralığı özellikle ısıtma ve soğutma yapılan günlerle ilgili çıktı. Tatil dönemlerinde ise daha düşük emisyonlar gözlemlendi. Örneğin, ABD'de tahmin edilen en düşük günlük CO2 emisyonu 2019 Noel Günü'ydü ve Çin'deki en düşük günlük enerji sektörü CO2 emisyonu 2019 Bahar Şenliği sırasında gerçekleşti.Araştırmacılar, COVID-19 karbondioksit salınımı etkilerini, tekrarlayan mevsimsel değişiklikler ve tatil etkilerinden ayırt etmek için 2020'deki günlük emisyonlar ile 2019'un aynı dönemi arasındaki farkları tahmin etti. Buna göre, küresel olarak 2020'nin ilk yarısında CO2 emisyonlarında 2019'un aynı dönemine göre yüzde 8,8'lik (1551 milyon ton CO2) azalma olduğu görüldü. Bu toplam fark, şimdiye kadar yılın ilk altı ayında karbondioksit salınımında yaşanan en büyük düşüş. Araştırmacılar, bunu tarif ederken İkinci Dünya Savaşı sırasındaki yıllık düşüşten (790 Mt CO2) bile daha büyük olarak tanımlıyor. Aynı dönemdeki (Ocak-Haziran) ortalama günlük emisyonlar, 2019'daki günlük ortalama emisyonlardan (günlük 98,2 Mt CO2) yüzde 10 daha düşük ve günlük 88,4 Mt CO2 idi.Büyük ölçüde evden çalışma kısıtlamaları nedeniyle, ulaşım CO2 emisyonları dünya çapında yüzde 40 azaldı. Buna karşılık, enerji ve sanayi sektörleri, havacılık ve gemicilik sektörlerinde olduğu gibi sırasıyla yüzde -22 ve yüzde -17 ile emisyon düşüşüne daha az katkıda bulundu. Konut sektörü bile yüzde 3'lük bir düşüş gördü; tahminen, kuzey yarımkürede anormal derecede ılık geçen kış nedeniyle, ısınma enerjisi tüketimi, evde kalma dönemlerinde çoğu insanın ofislerine gitmeyip sadece tüm gün evde kalmasıyla azaldı.

Emisyonlardaki azalma en çok Nisan ayında gerçekleşti

Günlük küresel emisyonlardaki düşüş en çok Nisan ayında belirgindi (2019'a kıyasla yüzde 16,9) ancak Çin ve Avrupa'nın bazı bölgelerinde ekonomik faaliyetlerin tamamen yeniden başlamasıyla emisyonlar Nisan ve Mayıs aylarında toparlanmaya başladı. Haziran ayında elektrik sektöründeki karbondioksit salınımı, Nisan ayından yüzde 9,7 daha düşük olmasına karşın, 2019'dan yalnızca yüzde 1,1 daha düşüktü. Bununla birlikte, taşıt hareketliliğine bağlı emisyonlardaki düşüşler daha kalıcı görünüyor; kara taşımacılığından kaynaklanan emisyonlar, 2020 yılının Temmuz ayında 2019'a göre yüzde 13.0 daha düşük çıktı ancak Nisan ve Mayıs'taki aylık düşüşler çok daha büyüktü (yüzde -38.6 ve yüzde -32.6), Haziran ayında ise daha küçüktü (yüzde -15.2).Araştırmacılar, COVID-19 karbondioksit salınımı konulu bu kapsamlı tahminlerini çok çeşitli verilere dayandırdı; 31 ülkede elektrik enerjisi üretiminin kesin, saatlik veri setleri, dünya çapında 400'den fazla şehirde günlük araç trafiği, günlük küresel yolcu uçuşları, aylık üretim verileri, 62 ülkede endüstri ve 200'den fazla ülkede bina emisyonları için yakıt tüketimi verileri gibi.Yazarlar, iklimi istikrara kavuşturmak için tek geçerli stratejinin sanayi ve ticaret sektörünün tamamen elden geçirilmesi olduğunu vurguluyor. Potsdam İklim Etkileri Araştırma Enstitüsünün kurucu direktörü makalenin ortak yazarı Hans Joachim Schellnhuber, "CO2 düşüşü eşi görülmemiş olsa da insan faaliyetlerindeki düşüşler cevap olamaz. Bunun yerine, enerji üretim ve tüketim sistemlerimizde yapısal ve dönüşümsel değişikliklere ihtiyacımız var. Bireysel davranış kesinlikle önemli ancak asıl odaklanmamız gereken şey küresel ekonomimizin karbon yoğunluğunu azaltmaktır." diyor.Kaynaklar;Nature - makale