Kutup ayıları, Rusya'nın Novaya Zemlya Adası'ndaki bir çöplüğe inmişti. Gezgin Fatih Koparan da kutup ayılarının beslenmeye çalıştığını Twitter üzerinden fotoğraflarla paylaşmıştı. Amerika Birleşik Devletleri merkezli medya ağı The Verge, kutup ayıları ile insanlar arasındaki bu kadar yakınlığın bir çatışma potansiyelini artırabileceğini yazdı. The Verge, ayıların insan yerleşimlerine inmesinin sebebini ise küresel ısınma olarak ifade etti.
Fatih Koparan'ın 5 Mart tarihli o tweeti;
https://twitter.com/cooperovic/status/1103028698989629440?s=12
The Verge'in haberine göre Washington Post bir raporunda, kuzey Rusya'daki Novaya Zemlya adalarındaki Belushya Guba köyüne en az 52 kutup ayısının girdiğini yazdı. Raporda, bölge halkının endişeli olduğu ve yerel yönetimin olağanüstü hal ilan ettiği açıklandı. Rusya devlet haber ajansı TASS ise kutup ayılarının, iş yerlerine ve konut alanlarına girmeye çalıştığını ve saldırgan davranışlarda bulunduğunu bildirdi.
Washington Post raporuna göre, iklim değişikliği deniz buzunu azaltmaya devam ederse ve insanlar çözülmekte olan Kuzey Kutbu'na doğru genişlemeye devam ederse bu tür olaylar daha çok yaşanacak.
Polar Bears International’ın üst düzey direktörü Geoff York, “Tarihsel açıdan kutup ayılarının insanlara saldırdığı pek nadir görülen bir olaydır. Kutup ayıları ile insanlar birbirlerini görür ve herkes birbirinde uzaklaşır. Ancak endişe verici olan, ayıların ve insanların birbirine yakın yaşadıklarında çatışma riskinin artmasıdır. Ve insanların besinleri, ayılara cazip gelir. Bölgelerdeki kamp alanlarında uzmanların, insanlara yiyeceklerini paketlemelerini söylemeleri de diğer ayı türlerini çekmemeleri içindir.” dedi.
Bilim insanları hemfikir: "Sebebi iklim değişikliği"
Alberta Üniversitesi'nde profesör Ian Stirling'e göre normalde karada kutup ayıları görülmez. Ama bu yıl, Novaya Zemlya'nın batı tarafında deniz buzu oluşmadı ve ayılar normalde olduğu gibi avlanamıyor. Stirling, bu durumu, “Ayıları bölgenin batı tarafında karaya iten şey iklim değişikliği.” ifadeleriyle açıklıyor.
Stirling ve Saskatchewan Üniversitesi'nde profesör olan Douglas Clark, sosyal medyada ve haberlerde "aç ayılar" ibaresiyle paylaşılan görüntüler hakkında farklı bir yorumda bulundu. Uzmanlar, bu görüntülere baktıklarında ayıların yeterince yiyecek bulduklarını görüyor. Clark ayrıca çöpün, ayılar için kalori kaynağı olduğunu ve ayıların memnun olduğunu söyledi.
"Ayıların bölgeden uzaklaşmasının anahtarı çöplüklerden kurtulmak"
Rus Bilimler Akademisi'ndeki memeli ekolojisini inceleyen bilim insanı Anatoly Kochnev, ayıların muhtemelen ellerinden geleni yiyene kadar ayrılmayacağını ifade etti. Kochnev, Novaya Zemlya'daki kasabalardaki bütün çöplüklerden kurtulmanın anahtar olacağını söyledi. Kochnev, “Kutup ayıları çeken her şeyi yok etmeniz gerekiyor. Kanada'nın Manitoba kentindeki Churchill kasabasının yaptığı şey buydu. Churchill kasabası, 2000'li yıllarda şehirdeki yerel çöplüğü kapatarak bir depoda kapalı tuttu. Ve sonuç olarak ayılar, kasabaya inmedi." dedi. Kochnev, ayıları kovalamak için devriyeler kurmayı da tavsiye ediyor.
Clark, ise ayıların kasabaya inmesini engellemenin anahtarı olarak kısa vadede, çöplüğü elektrikli çitle örtmekte görüyor.
Konu hakkında çalışan uzmanlara göre asıl endişe verici durum, ayıların, özellikle yavru olarak geçirdikleri yıllarda, geçmişte başarıyla beslendikleri alanlara dönme eğiliminde olmaları. Ayıların çok gelenekselci olduğunu vurgulayan Stirling, “Ayılar, çöplük ya da ölü balina olsun, yiyecek bir şeyler bulunan yerleri her zaman hatırlar.” diyerek düşüncesini ifade etti.
Stirling, deniz buzunun Mart ayı içinde oluşması durumunda ayıların büyük olasılıkla şehirden ayrılacağını öngörüyor. Stirling, “Novaya Zemlya'da gördüğümüz, geleceğin habercisidir.” diyerek iklim değişikliğinin sonuçlarına değindi.
The Guardian'ın paylaştığı Novaya Zemlya'daki kutup ayılarının görüntüsü;
https://www.youtube.com/watch?v=sigRLPxywjM
Rusya'da yaşayan Irina Elis isimli kadın da bölgeden birçok fotoğraf ve videoyu Instagram hesabından paylaşıyor. İşte Irina Elis'in yayınladığı bir görüntü;
https://www.instagram.com/p/BuVcliJBU2L/
Kaynak; The Verge