Mashable'den yazar Rebecca Ruiz, "Çocuklarla iklim değişikliği hakkında onları korkutmadan nasıl konuşulur?" başlıklı bir makale yazdı. Ruiz makalesinde, çocuklara iklim değişikliğinin anlatılması gerektiğini ve onları çevreci olarak yetiştirmek gerektiğini belirtiyor. Rebecca Ruiz'in, makalesindeki ifadelerini derledik:"4 yaşındaki kızım, The Octonauts ve Llama Llama gibi animasyonların yerine Blue Planet II belgesel dizisini keşfettiğinde çok heyecanlandım. Bir deniz canlısı acımasızca bir diğerini yediğinde, bunun bir gıda zinciri örneği olduğunu açıkladım. Onun yüz buruşturma ifadesi, memnuniyete dönüştü.Sonra iklim değişikliğinden dolayı toplu halde ölmekte olan mercan resifleri ile ilgili bölüme geldik. Kızımın bir sürü sorusu vardı ve bu görüntülerin geleceği için ne anlama geldiğini düşünerek, kurutulmuş resiflerin görüntülerine baktım. Birden Blue Planet II'nin hayatımıza bu kadar kolay girmesine izin verdiğim için pişman oldum.Eşim ve ben dışarıda çok zaman geçirdik, kızımızın bilime, doğaya ve korumayı önemsemesini teşvik ettikten sonra, bundan önce iklim değişikliğini açıkça tartışmadık. Sanırım genç yaşından ve büyük bir nesli tükenme olayının eşiğinde olmaktan dolayı bu konudan kaçınıyorduk. 4 yaşında bir çocuğa, çok sevdiği bitki, hayvan ve manzaraların büyük tehlike altında olduğunu nasıl söylersiniz?Elbette, bir çocuğu gereksiz yere korkutmayacak şekilde yaşa uygun bir şekilde Dünya'ya neler olduğu hakkında konuşmanın birçok yolu vardır. Anahtar, bunu sağlamaktır."

Çocukların düşüncelerini şekillendirerek gezegendeki rolünü değiştirebilirsiniz

<em>Kaynak; Anthony Smith</em>

Al Gore'nin İklim Gerçekliği Projesi'nde iletişim ve pazarlamadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Stacie Paxton Cobos, ebeveynlerin, iklim değişikliğini açıklamaya çalışmadan önce çocuklarının doğal dünyayı daha iyi anlamalarına yardımcı olmaları gerektiğini söyledi. Bu, bir doğa belgeselini izlemek, bir vahşi yaşam merkezini veya doğal tarih müzesini ziyaret etmek veya bir çocuğa dere, plaj veya orman gibi doğal yaşam alanlarını tanıtmak anlamına gelebilir. Bu tür deneyimler, çocuklara neden dünyaya bakmanın önemli olduğu, nihayetinde iklim değişikliğinin risklerini anlamalarında yardımcı olma ve bunun önlenmesi konusunda özen gösterme duygusu verir.New York City'deki Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nde ilköğretim müdürü Emily Edmonds-Langham, ebeveynlerin, çocuklarının doğal dünyaya olan ilgisine yakından dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.Edmonds-Langham, geri dönüşümü destekleyerek, gereksiz plastik ürünlerden kaçınmayı ve daha az sera gazı üreten gıda maddelerini seçmeyi öneriyor.Cobos, ebeveynlerin çocuklarıyla etkili bir şekilde iletişim kurmaları için iklim değişikliği ile ilgili her şeyi öğretmeleri gerekmediğini söylüyor.Cobos, “İnsanların konsepti kendileri kavraması önemlidir, ancak iklim değişikliği konusunda uzman olmanıza gerek yok. Çocuğunuzun bazı genel kavramları anlamalarına yardımcı olmak için zaman ayırmanız gerekiyor.” diyor.Çocuklar birinci veya ikinci sınıfa geldiklerinde ebeveynler, iklim değişikliğinin nedenleri ve küresel ısınmanın etkileri hakkında basitleştirilmiş veya tatlı bir dil kullanmaları koşuluyla daha karmaşık tartışmalar yapabilir.Edmonds-Langham, müze derslerine ve eğitim programlarına katılan ilkokul çağındaki çocukların en çok, dünyaya nasıl yardım edebileceklerini bilmek istediklerini söyledi. Dördüncü sınıfa kadar çocuklar iklim değişikliğinin neden habitatları ve hayvanları tehdit ettiğini ve insan faaliyetlerinin suçlu olduğunu anlayabilir.

Çocuklarınıza korku ve çaresizliği vurgulamayın

NASA'nın İklim Çocukları sitesi, çocuklar için, kendi meyve ve sebzelerini ekme, gerekmediğinde ışıkları söndürme ve şişelenmiş su yerine musluk suyu içmeyi de içeren pratik öneriler sunar.Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nde dünya ve gezegen bilimi eğitimcisi Evan Rothstein, ortaokul çocuklarının, iklim bilimlerinin sonuçlarının doğru olup olmadığını sorgulama eğiliminde olduklarını söylüyor. Rothstein, "Kutuplardaki buzulların gerçekten erimekte olup olmadığını veya okyanusun daha asidik hale gelip gelmediğini bilmek istiyorlar." dedi.Rothstein, bu tür sorulara evet ya da hayır cevapları vermemeye karşı uyarır, bunun yerine çocuklara karşılaşabilecekleri çeşitli iddiaları okuma, analiz etme ve değerlendirme konusunda eleştirel düşünme becerilerini öğretir. Amaç, gelişim aşamasındaki ergenlere yazılı bir konuşma yapmalarında yardımcı olmaktır.Çocuğun yaşı ne olursa olsun, ebeveynler iklim değişikliği hakkında konuşurken korku veya çaresizliği vurgulamaktan kaçınmalıdır.Ebeveynler çözümlere odaklandıklarında ve başarı hikayelerini vurguladıklarında, temel olarak çocukların iklim değişikliği hakkında düşünme şeklini ve gezegen üzerindeki rollerini değiştirebilir.Kaynak; Mashable