29 Ocak 2020 Güncellemesi

Coronavirus salgınında son durum : 28/01/2020-10:30

Wuhan'da başlayan ve dünyaya yayılan coronavirüs salgınında son durumda 4529 doğrulanmış vaka , 5794 şüpheli vaka, 106 ölüm ve 60 iyileşmiş hasta bulunuyor. Hastaların büyük çoğunluğu Çin'de bulunuyor.

  • Sağlık Bakanlığı, sağlık çalışanları için "2019-nCoV HASTALIĞI SAĞLIK ÇALIŞANLARI REHBERİ"ni yayınladı.
  • Türkiye'de henüz bir vaka görülmedi.
  • Çin dışında ölümlü vaka görülmedi.
  • Hubei'de 2,567 hasta hastaneye yatırıldı. Bunlardan 563'ı ağır durumda, 127'si ise kritik durumda.
  • Çin'de nCoV19'un yani coronavirus büyük şehirlerde de insanlara bulaşmakta. Bu durumda gelecek vakaların 44 bin'e kadar çıkabileceğinden şüphelendirmekte.
  • CDC seyahatlerle ilgili alarm durumunu en üst düzeye çıkardı ve zorunlu olmadıkça Çin'e seyahat edilmemesini söyledi. Yani sadece Wuhan bölgesine değil Çin'in hiç bir yerine seyahat edilmemesini belirtti.
  • Kamboçya'da ve Sri Lanka'daki vakalar doğrulandı. Bu iki ülkeyle birlikte şu anda 16 farklı ülkede doğrulanmış vakalar var.
  • Dünya Sağlık Örgütü, küresel risk durumunu yüksek olarak belirtti.
  • 26 Ocakta Pekin'de ilk olarak bir yeni doğanda vaka bildirilmişti. 9 aylık bir bebekte 2019-nCoV tespit edilmişti. Bu gün ise ikinci kez 11 aylık bir bebekte Guangdong'da tespit edildi.
  • Tibet tüm turistik bölgeleri kapatıyor.

Güncel durumu DXY.cn'nin Google Data Studio dashboardundan izleyebilirsiniz.

Wuhan'da günlük yaşam ne durumda?

İrlandalı öğretmen Ben Kavanagh, Wuhan'da karantina altında kalan yabancılardan biri. Wuhan'da günlük hayatta neler yaptığını anlatan bir video çekti ve yayınladı. Marketlerin durum, karantina altında korunma, motorlu taşıt yasağından dolayı bavullarla markete gidenler gibi pek çok detayı Ben'in videosunda izleyebilirsiniz.https://youtu.be/luztqxUBvZo

Coronavirus salgını, ülkelere göre dağılım: 28 Ocak 2020

ÜlkeTespit Edilmiş VakalarÖlümÇin4,527106Tayland140Hong Kong80Macau70Avustralya50Singapur50Tayvan50Amerika50Japonya40Malezya40Güney Kore40Fransa30Kanada20Vietnam20Kamboçya10Almanya10Nepal10Sri Lanka10

VAKA GÖRÜLEN ÜLKELERE GİDECEK KİŞİLERİN YAPMASI GEREKENLER

Coronavirus vakası görülen ülkelere seyahat edeceklerin Sağlık Bakanlığının yayınladığı rehberden vaka görülen ülkelere gidecek kişilerin yapması gerekenler kısmını dikkatli okuyunuz.

  • Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı).
  • Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gidilmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda diğer hastalarla teması en aza indirmelidir.
  • Yaşlı ve altta yatan hastalığı olanlar riskli bölgeye yolculuklarını izleyen doktorlarına ve seyahat sağlığı personeline danışarak planlamalıdır.
  • Gıda güvenliği önerilerine dikkat edilmelidir (çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketmemek, çiğ tüketilecek sebze ve meyveleri iyice yıkayarak tüketmek gibi).
  • Yabani ve evcil hayvanlar (canlı veya ölü) ile temastan kaçınılmalıdır.
  • El hijyenine dikkat edilmelidir. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır.

Sporadik ve kümesel 2019-nCoV vakalarının görüldüğü ülkelere seyahat edenlerin, bu ülkelerde bulunduğu sürede ateş ve öksürüğün eşlik ettiği ciddi akut solunum sistemi enfeksiyonu gelişmesi durumunda hemen ilgili yerlere haber vermesi, öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağızın tek kullanımlık kağıt mendil ile örtülmesi kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda dirsek içinin kullanılması, solunum hijyen önerilerine dikkat etmesi, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalıyorsa ağzını ve yüzünü kapatması , mümkünse maske kullanması önerilir.Yolculuk dönüşü 14 gün içinde ateş, öksürük, solunum sıkıntısı gelişirse sağlık kuruluşuna başvurmaları ve seyahat öyküsünü bildirmeleri gerekmektedir.Kaynaklar :http://www.xinhuanet.com/english/2020-01/28/c_138738502.htm https://twitter.com/WHOWPRO https://view.inews.qq.com/a/GDC202001280055210G?uid=&chlid=news_news_qq