Bilim insanları, Çin'in Hubei eyaletindeki Danshui Nehri kıyılarında, yaklaşık 518 milyon yıllık olduğu tahmin edilen binlerce fosil buldu. Araştırmacılar bu fosilleri, en ünlü Kambriyen fosil topluluğu olan Kanada'daki Burgess Shale ile rekabet edebilecek seviyede görüyor.

Paleontolog Dongjing Fu ve ekibi, fosillerin deri, göz ve iç organları gibi yumuşak dokularının bile çok iyi korunmuş olduğunu belirtiyor. Dongjing Fu liderliğindeki araştırmacılar, 20 bin küsur fosilden 4 bin 351'i inceledi. Bu taksonların yüzde 53'ü daha önce hiç gözlemlenmemiş. Fosillerin günümüzden 545 milyon yıl önce başlayıp, 495 milyon yıl önce sona eren Kambriyen dönemine ait olduğu düşünülüyor.Toronto'daki Royal Ontario Müzesi'nin paleontologlarından Jean-Bernard Caron, “Heyecan verici bir keşif. Diğer Kambriyen fosil bölgeleri yani yeni keşifler için umut olduğunu gösteriyor.” dedi.

Kambriyen Dönemi'ne ait bu fosillerin başlıcaları denizanaları ve taraklılar

Yaklaşık 542 milyon yıl önce başlayan Kambriyen Dönemi'nde yaşam son derece hızlı bir şekilde çeşitlendi. O kadar kısa bir süre içinde pek çok yeni form ortaya çıktı ki bu çeşitlilik Kambriyen patlaması olarak bilinir.Qingjiang biyotası olarak adlandırılan yeni fosil hazinesi ilk olarak 2007'de tespit edildi. Kuzeybatı Üniversitesi'nde bir paleontolog olan ortak yazar Xingliang Zhang, “Burgess Shale tipi fosiller üzerinde yıllardır çalışıyorum ve ne tür kayaları koruduğunu biliyorum” dedi. O yıl yapılan bir saha araştırmasında, o ve öğrencileri Kambriyen'e tarihlenen farklı bir kaya katmanını araştırıyorlardı. Öğle yemeğinde, nehrin kenarında otururken, bir şeyi farkettiler ve Zhang olayı şöyle anlatıyor: “Kil taşınıböldükveçabucakbirLeanchoiliabuldum(bir tür parçalanmış eklembacaklı).” Keşifler böylece başlamış oldu. Solucanlar, denizanaları, deniz anemaonları ve su yosunları başlıca türler arasında.Diğer Kambriyen fosillerinden farklı olarak Qingjiang biota, yüksek oranda denizanası / knidliler ve aynı zamanda taraklılar olarak da adlandırılan jöleli canlıları içerir. Bu türler, özellikle tarak jöleleri diğer bölgelerde oldukça nadirdir.

Fosillerin iyi korunma nedeni tortu altında kalmaları
<em>Araştırmacılar kayalıklarda kazı çalışması yapıyor. Foto; Dong King Fu</em>

İsviçre'deki Lausanne Üniversitesi paleontolaglarından Allison Daley, “Bu yaratıkların gerçek ilişkilerini çözmek zor. Bu erken ayrışma grupları çok uzun zaman önce birbirlerinden ayrıldılar. Dolayısıyla, korumanın gerçekten şaşırtıcı olduğu bu yeni bölgede onların hakkında daha fazla bilgi edinmek gerçekten bir boşluğu dolduracak. ” şeklinde konuştu.Kanada Kayalıkları'ndaki geniş fosil kayaları birikimi olan Burgess Shale, 1909'da keşfedildi. Bilim adamları ilk kez yaşamın hızla çeşitlenmesi olan Kambriyen patlamasına dikkat çekti. Bugün, Burgess ve Chengjiang yaşam alanları aynı taksonların sadece yüzde 15'ini paylaşıyor. Daley, bu durumda hem mekan hem de zamandaki farklılıkları göz önüne alıyor. Ancak, aynı zaman dilimine tarihlenen ve bugün aralarında sadece bin 50 kilometre uzaklık olan Qingjiang ve Chengjiang bölgeleri taksonlarının yalnızca yüzde 8'ini paylaşıyor. Ancak araştırmacılar, Qingjiang bölgesinin biraz daha derin bir deniz ortamı olabileceğini öne sürmekte.Zhang, bu araştırmanın bölgedeki diğer fosiller için de sadece bir başlangıç olduğunu belirterek, araştırmalar dizisi olacağının haberini verdi. Araştırmacılar, canlıların bir fırtına sonucu ani olarak tortu altında kaldığı ve bu nedenle çok iyi şekilde korunduğunu söyledi.Fu ve meslektaşları 22 Mart' Science dergisinde bu araştırma makalesini yayımladılar.Kaynak; Science News