Çin'de hızla yayılan covid-19 salgını nedeniyle araştırmacılar, gelecek yıl virüse bağlı ölümlerde artış olacağını öngörüyor. Bilim insanlarının birkaç analizine göre, şimdiye kadar korona virüsü büyük ölçüde kontrol altında tutan bu ülke, gelecek yıl 1 milyondan fazla ölüm ile karşı karşıya kalabilir.

Çin Halkı Virüse Karşı Savunmasız Durumda!

Bu ayın başlarında Çin, halkın büyük çoğunluğunun katıldığı protestoların ardından, katı “sıfır covid” politikalarını önemli ölçüde azalttı. Bu katı politikalar arasında yıllarca süren sıkı tecritler, toplu testler ve merkezi karantinalar bulunuyordu. Halkın bu katı politikalardan bıkması ve protesto gösterileri, Çin’de uzun yıllardır gösterilen en önemli halk muhalefeti olarak biliniyor.Tüm katı politikalara rağmen günümüzde Çin’in 1,4 milyarlık nüfusunun çoğunluğu; hastalığa sınırlı maruz kalma, düşük aşılama oranları ve acil bakıma yapılan yetersiz yatırım nedenleriyle virüse karşı savunmasız durumda. Reuters'ın bildirdiğine göre, şimdi başkent Pekin'deki cenaze evleri ve krematoryumlar, vatandaşların yoğun talebine ayak uydurmakta zorluk çekiyor.

Uzun ve Katı Covid Kısıtlamaları Sonlandı, Ancak Vakalarda Artış Var

Çin, korona virüsün yayılmaya başladığı Ocak 2020'den bu yana katı tecritler, karantinalar ve sıkı testler uygulayarak vatandaşların tepkisine sebep oldu. Bundan sonra kısıtlamaları gevşetmeye başlayan Çin, covid-19’un yayıldığı ve sağlık personelinin hastalandığı gerçeğiyle yüzleşti.Cuma günü, Seattle'daki Washington Üniversitesi'nde küresel bir sağlık araştırma enstitüsü olan Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü (IHME), Çin'in covid-19 ölüm oranının Nisan ayına kadar 322 Bin’in üzerine çıkacağını tahmin etti. Reuters haber ajansı tarafından hazırlanan rapora göre Çin, 2023'te 1 milyondan fazla korona virüs ölümü görebilir.

En Büyük Risk, Bulaşmadan Fazla Kaçınma ve Düşük Aşılama

IHME direktörü Christopher Murray, bu ayın başlarında yaptığı bir videolu açıklamada, önümüzdeki birkaç ayın Çin için zorlayıcı olabileceğini değerlendirerek, "Dünyada en büyük risk altındaki nüfuslar, bulaşmadan çok fazla kaçınan ve düşük aşılamaya sahip olan yerlerdir. Çin için de durum tam olarak bu” dedi.Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta yaptığı açıklamada, yetkililerin kısıtlamaları 7 Aralık'ta gevşetmesinden önce virüsün Çin'de zaten yoğun bir şekilde yayıldığını söyledi.DSÖ Acil Durumlar Direktörü Mike Ryan Çarşamba günü düzenlediği basın toplantısında , “Şu anda Çin'in kısıtlamaları kaldırdığına ve aniden hastalığın kontrolden çıktığına dair haberler var" dedi. Çin’de hastalığın yoğun bir şekilde yayıldığını söyleyen Ryan, “Çünkü kontrol önlemleri kendi başlarına hastalığı durdurmuyor. Ve inanıyorum ki Çin, stratejik olarak bunun artık en iyi seçenek olmadığına karar vermiştir” şeklinde açıklama yaptı.

Çin’in Eski Teknoloji Aşılarının Etkisi Düşük ve Yeni Varyantlara Uygun Değil

Hong Kong'daki araştırmacılar tarafından geçen hafta yayınlanan ayrı bir çalışma, Çin'in kitlesel bir aşılama kampanyası ve diğer önlemler olmaksızın yeniden açılması durumunda milyonda 684 kişinin öleceğini tahmin etti.Çin'in resmi korona virüs aşılama oranı, yurt içinde ürettiği aşılarından iki doz da dâhil olmak üzere, tüm nüfusun yüzde 90’ı şeklinde biliniyor. Ancak uzmanlar, eski teknolojiyle üretilen aşıların, haberci RNA aşılarından daha düşük etki oranlarına sahip olduğunu ve yeni varyantlara karşı daha zayıf koruma sağladığını söylüyor.Çin'deki bir başka sorun da özellikle yaşlılar arasında yaygın olan aşı tereddüdü. Güncel verilere göre, 80 yaşından büyük Çinlilerin sadece yüzde 40'ı takviye aşı oldu.