Cildimizde yeni bir organ keşfedildi. İsveç'te bulunan Karolinska Institutet'ten bilim insanları, cildimizde yer alan ve yeni keşfedilen bir organı Science dergisinde yayımladıkları çalışma ile duyurdu. Çalışma, acıyı nasıl hissettiğimizi keşfetmemize yardımcı olabilir.Her beş kişiden neredeyse bir kişi sürekli ağrı çekiyor ve bu yüzden bilim insanları, yeni ağrı kesici ilaçlar geliştirebilmek için çalışıyor. Bilim insanları, ağrıya karşı duyarlılık geliştirmek için de yöntemler arıyor. Farelerde keşfedilen ve insanlarda da olduğu düşünülen organ, çoklu uzun çıkıntılara sahip olan ve topluca deri içinde ağ benzeri bir organ oluşturmaya giden glia (sinir sistemi destek dokusu) hücrelerinin içinde yer alıyor. Saç kıllarına benzeyen yapılarla çevrili bu organın, iğneleme ve basınç gibi ağrılı mekanik hasara karşı duyarlı olduğu belirlendi.

Organın işlevi engellendiğinde ağrı hissedilmedi

<em>Şekil organın yandan, cildin yukarıdan görüntüsünü gösteriyor. Çizim; Mattias Karlén</em>

Çalışma, ağrıya duyarlı yeni organın neye benzediğini ve ciltteki ağrıya duyarlı sinirlerle birlikte nasıl organize edildiğini açıklıyor. Ayrıca çalışma, organın aktive edilmesinin, sinir sisteminde elektriksel darbelere neden olarak refleks reaksiyonları ve ağrı deneyimi ile sonuçlandığını da gösteriyor. Organı oluşturan hücreler, iğneleme ve basıncın saptanmasında nasıl yer alabileceklerini açıklayan mekanik uyaranlara karşı oldukça hassas.Deneylerde araştırma ekibi, hücre ağının yani organın işlevini engellediklerinde ise mekanik ağrı hissetme yeteneğinin azaldığı tespit edildi.

Kronik ağrıların anlaşılmasına ışık tutabilir

<em>Araştırma ekibinin lideri Prof. Dr. Patrik Ernfors</em>

Karolinska Institutet Tıbbi Biyokimya ve Biyofizik Anabilim Dalı Profesörü ve araştırmanın baş yazarı Patrik Ernfors, çalışma hakkında kısa bir açıklama yaptı. Ernfors, "Çalışmamız, ağrıya duyarlılığın yalnızca cildin sinir liflerinde değil, aynı zamanda yakın zamanda keşfedilen bu ağrıya duyarlı organda da meydana geldiğini gösteriyor. Keşif, fiziksel duyumun hücresel mekanizmalarına dair bildiklerimizii değiştiriyor ve kronik ağrının daha iyi anlaşılabilmesi için çalışmamız çok önemli olabilir." dedi.Kaynak;Karolinska Institutet