Çikolatanın mikroskop altındaki görüntüsü ilk kez görenler için şaşırtıcı olacaktır. Çünkü bütün halini gördüğümüz çikolata aslında çeşitli partiküllerden oluşur. Ünlü bir çikolata markasının çikolatasının mikroskop altında olduğu iddia edilen görüntüsü nede insanlar kakao kristallerini çok farklı maddelere benzettikleri için sosyal medyada çeşitli tartışmalar ortaya çıktı. Ancak videoda böyle bir görüntünün gerçekten bahsedilen ürüne ait olup olmadığının tespit edilebilmesinden, çikolatanın mikroskop altındaki görünüşüne alışkın olmayanların farklı şekilde yorumlamasına kadar çeşitli noktalarda hata bulunuyor. Bu tür spekülatif yanlış bilgi aktaran şahısların insanların zaaflarından faydalanamaması için gıda içeriklerinin güvenilir olarak test edilmesi görevi resmi olarak onaylanmış gıda laboratuvarlarındadır.

Çikolatanın mikroskop altındaki görüntüsü

Çikolatanın mikroskop altındaki görüntüsü içeriğindeki kaka kristalleri ve bunların nasıl ısıl işleme maruz kaldığına görree değişir. Mikroskop altında bakıldığında, çikolata küçük kümeler veya kakao katıları ve kakao yağı kristalleri olarak görünür. Kristallerin boyutu ve şekli, kullanılan çikolatanın türüne ve üretim sürecine bağlı olarak değişebilir. Sütlü çikolata, süt tozu varlığından dolayı bitter çikolatadan farklı görünecektir. Çikolatanın mikroskop altındaki görüntüsü alışkın olmayanlar için farklı yorumlanmaya açıktır. Çikolata uygun şekilde temperlenmişse, kristaller boyut ve şekil olarak tekdüze olacak ve çikolataya parlak bir görünüm verecektir. Çikolata uygun şekilde temperlenmemişse, kristaller düzensiz görünebilir ve çikolata donuk bir görünüme sahip olabilir.

Çikolata nelerden oluşur? Mikroskopta bunlar görülür mü?

Çikolatanın ana bileşenleri kakao katıları ve kakao yağıdır. Peki o zaman çikolatanın mikroskop altındaki görüntüsünde görülenlerin hangisi bunlardan oluşur? Çikolatanın bileşenlerini mikroskop altında görmek mümkündür. Yüksek büyütme altında, çikolatadaki tek tek kakao katılarını ve kakao yağı kristallerini gözlemleyebilirsiniz. Yani çikolatanın mikroskop altındaki görüntüsü size parlak yüzeyler ve kristaller olarak görülür. Bu kristallerin boyutu ve şekli, çikolatanın kalitesini ve uygun şekilde temperlenmiş olup olmadığını gösterebilir. Şeker kristalleri, süt tozu parçacıkları ve diğer eklenen bileşenler gibi diğer bileşenleri de görebilirsiniz. Bu bileşenleri yüksek büyütmeli bir mikroskop ve mikroskobun ışığını geçirmeyecek kadar ince bir çikolata örneği kullanarak gözlemlemek mümkündür.

Çikolata, kakao katıları, kakao ağacının çekirdeklerinden elde edilen kakao tozu ve kakao kütlesinden oluşur. Kakao yağı, çekirdeklerde bulunan doğal yağdır ve çikolatanın pürüzsüz dokusundan sorumludur. Vanilya, emülgatörler ve lesitin gibi diğer bileşenlerle birlikte çikolataya yaygın olarak süt ve şeker eklenir. Sütlü çikolata kakao katıları, kakao yağı, süt tozu ve şeker içerir. Bitter çikolata, kakao katıları, kakao yağı ve şeker içerir.Kaynak: Friction Measurements with Molten Chocolate