Çikolata dünyadaki en popüler yiyeceklerden biri olup ayrıca pek çok çikolatalı kek, çikolatalı kurabiye, çikolatalı gofret gibi ürünün içinde bulunur. Orta Amerika kültüründe yaygın bir şekilde üretilip ve tüketilmiştir. 16. yüzyılda Columbus ile Avrupa’ya gelir ve çikolatanın hikayesi buradan dünyanın tüm noktalarına yayılır.

Olmec'te bulunan çikolata çömlekleri. http://antiquity.ac.uk/projgall/powis/index.html

Çikolatanın tarihi neredeyse insanlık tarihi kadar eskidir. Meksika'da yapılan kazılarda dünyadaki ilk "sıcak çikolata" Olmec arkeolojik kazı alanında bulunmuştur. Aslında sıcak tüketip tüketmediklerini bilemiyoruz ancak M.Ö 1750'li yıllardan kalan bir çömlekte yapılan kütle spektrofotometresi çalışmaları ile kakaolu karışım kalıntısı burada bulunmuştur. Daha sonraki tarihlerde de yine Maya ve Aztek kültürlerinde de kakao ve kakao ürünleri yaygın bir şekilde bulunmaktadır.

"Çikolata" kelimesi, Maya ve Aztek geleneklerinde “acı su” olarak tanımlanan sıcak, baharatlı bir içecek olarak, Nahuatl dilindeki Xocolatl kelimesinden gelir.

Çikolata katı bir karışımdır. Temel formu kakao tozu, kakao yağı ve şeker gibi bir miktar tatlandırıcıdan oluşur. Geleneksel olarak karışım, kakao ve şeker mikro parçacıkları ile sütten oluşur. Bununla birlikte, modern ürünler, süt katı maddeleri, ilave aromalar, modifikatörler ve koruyucular da içerir.

Çikolata ve içindekiler nelerdir?

  • % 10-20 kakao
  • % 8-16 Süt katıları
  • % 32-60 şeker
  • % 10-20 kakao yağı
  • % 1.2 Theobromin ve Polifenoller ‘den oluşur.

Nereden Geliyor?

Kakao, Sterculiaceae ailesinin bir üyesi olan her daim yeşil "Theobroma cacao’’ ağacından gelmektedir. "Theobroma" ise "tanrıların yiyeceği’’ anlamına gelmektedir. Kakao ağaçları tropikal iklimlerde yüksek nemde yetişirler.

Çikolata üretimi için gereken kakao meyvesinin elde edildiği kakao bitkisinin 3 önemli çeşidi vardır. Bunlar; Criollo , Forestero ve Trinitario’dur. Criollo ağaçları hafif, kompleks ürün üretir, ancak daha az serttir ve daha nadir yetiştirilir. Forestero, modern üretimin çoğunu oluşturuyor ve Trinitario, Trinidad'tan Forestero'ya ek olarak kullanılan bir melezdir.

Çikolata içeriği - Kakao yağı kimyası

Yağlar, organik moleküller olup, üç yağ asidi, bir ester bağı ile gliserol’e bağlanmış moleküllerdir. Kakao yağları ise ağırlıklı olarak üç büyük yağ asidi molekülü ile oluşur. Bunlar palmitik asit, stearik asit ve oleik asit yağ asitleridir.

Oleik asit doymamış bir yağ asididir. Yani karbon zinciri üzerinde çift bağa sahiptir. Bu durum diğer yağ asitleri ile daha gevşek bir ilişki içinde olmasına sebep olur. Bu nedenle de, yağdaki oleik asit, kakao yağı için daha düşük erime sıcaklığına sahip olmasına neden olur. Üreticiler, sadece ağızda eriyen bir çikolata üretmek için her yağ asidinin miktarını ayarlayarak üstün bir kalitede ürünler elde edebilir.Oldest chocolate in the New World History of ChocolateChocolate