Chernobyl dizisi, HBO'nun yeni mini dizisi olarak 6 Mayıs'ta yayınlandı. Nisan 1986'da Sovyet Rusya'da meydana gelen nükleer felaketin farklı boyutlarını ele alan mini dizi sansasyonel bir etkiye sahip. Dizi, Çernobil felaketinin anlatılmayan gerçek hikayesi olarak tanıtıldı. Çernobil felaketinde yaşananlar ve insanların bu felaketle mücadelesini anlatıyor.

https://youtu.be/s9APLXM9Ei8

Chernobyl dizisi : Belgesel gibi

Chernobyl dizisi, ülkemizi de oldukça etkileyen ve patlamadan bu yana etkilerinin toplumumuzda hissedildiği Çernobil Nükleer santralinin patlaması ve bu patlamanın ardından yaşananları anlatıyor. Dizinin özellikle çarpıcı noktası ise o zamanki Sovyet yönetiminin gerçekleri nasıl gizlediğini anlatan sahneler oluşturuyor. Bunun yanı sıra, reaktörde çalışan mühendislerden itfaiye erlerine, askerlerden sağlık görevlilerine kadar pek çok kamu görevlisinin, nasıl özveriyle çalıştığı ve toplumun geri kalanını koruyabilmek adına kendi hayatlarını feda ettikleri anlatılıyor.

Hikayede özverili bir şekilde çalışan bir itfaiye erinin hazin dolu öyküsü de işleniyor. Patlamanın ilk anlarına müdahale eden erlerin yaşadıklarını bu ifaiyeci ve eşi gözünden izliyoruz.

Gezegende benzeri görülmemiş bir şey

Chernobyl dizisinin genelinde, bilimsel olarak yetkin olmayan ancak bir şekilde yönetime gelmiş çeşitli yöneticilerin, bilim insanlarının uyarılarını ciddeye almamaları gibi durumlar sıkça görülüyor. Bu durumlar yüzünden önlemlerin alınmaması ve çok daha geniş halk kitlelerinin etkilenmesi dizinin hazinli kısmını oluşturuyor. Ancak bunun yanı sıra ahlaklı askerler, bilim insanları ve yöneticilerin, kendilerini gereken durumda düşünmeden tehlikeye atmaktan çekinmediklerini de görüyoruz. Chernobyl dizisi böyle kahramanların, bu felaketin daha da büyümeden sınırlandırılmasındaki rolünü göstermeyi de ihmal etmiyor.

Nükleer Felaketlerin Boyutunu Anlamak

Dizi nükleer felaketi sadece bir dram olarak işlemiyor. Chernobyl dizisi bir nükleer santralin ne kadar tehlikeli olabileceğine dair oldukça bilgi veriyor. Dizideki teknik anlatımlar, senaryo akışında çok iyi bir şekilde yer verilen diyaloglarda açıklanmış. Böylece izleyicinin konu hakkında bilgi sahibi olması da sağlanmış. Sadece patlama ve felaket hakkında değil genel olarak nükleer tepkimeler, atomlar, nükleer reaktörlerin çalışması gibi pek çok konuyu diyaloglarda işlenmiş.İlk iki bölümü yayınlandı. Chernobyl dizisinin 3. bölümü merakla bekleniyor.IMDB - Chernobyl Dizisi