Mart 2023’te yayımlanan bir bilimsel makalede ChatGPT kullanılmış olabileceğine dair ilginç bir fikir ortaya atıldı. Ancak bahsi geçen makalenin yöntem ya da teşekkür bölümünde kayak olarak ChatGPT yer almıyor. Karşılaşılan bu durum bilimsel makalelerin şeffaflığı konusunda soru işaretlerine sebep oldu.

Makale İçerisinde Anlamsız Görülen Regenerate Response İfadesi

“The Efficacy of Transvaginal Ultrasound-Guided BoNT-A External Sphincter Injection in Female Patients with Underactive Bladder” (Mesane Az Aktif Olan Kadın Hastalarda Transvajinal Ultrason Eşliğinde BoNT-A Eksternal Sfinkter Enjeksiyonunun Etkinliği) başlıklı bilimsel makale; Cheng-Yen Tsai, Yao-Hung Yeh, Li-Hsien Tsai, Eric Chieh-Lung Chou tarafından yazılmıştı.Makale içeriğinde konudan tamamen bağımsız olan iki kelime okuyucuların dikkatini çekti. Makalenin “Discussion/Tartışma” başlıklı üçüncü bölümünün ortasında “Regenerate response” ifadesi yer alıyor. Bu iki kelime makale ile bağlantısız gibi görünürken, ChatGPT sohbet botunun bir ifadesine oldukça benzetildi.

Makalede Chatgpt Kullanılabilir Ama Nasıl?

“Regenerate response” ifadesi “yanıtı yeniden oluştur” şeklinde tercüme edilebilir. Bu da ChatGPT isimli yapay zekâ robotunun, bir kullanıcının sorusuna/istemine göre metin oluştururken belirleyici olarak kullandığı bir düğme etiketi olarak biliniyor.

Makale içerisinde her hangi bir bölümde ChatGPT kullanımına dair bir bilgi ise içermiyor. Hâlbuki yapay zekâ ile yazılan makale bölümleri için Nature Editoryal tarafından önerilen alıntı uygulamasına göre, bu tip kullanımların olduğu makaleler için yöntem veya teşekkür bölümünde, kullanılan yapay zekâdan bahsedilmesi gerekiyor.Söz konusu makalenin okurları ise, yazarların makaleyi ChatGPT yardımıyla yazdığı ve çıktısını kopyalayıp yapıştırıp yanlışlıkla düğmenin etiketini de eklediği konusunda şüphe duyuyor. Eğer durum buysa, anlamsız “Regenerate response” ifadesinin ortak yazarlar, editörler, hakemler, kopya editörleri ve dizgicilerin kontrollerinden nasıl kurtulduğu da merak ediliyor.

Yazar İngilizcesini Gözden Geçirmek İçin Chatgpt’den Yardım Almış

Konuyla ilgili pubpeer.com’da Guillaume Cabanac isimli kullanıcının yorumuna makalenin yazarlarından biri olduğunu iddia eden bir yanıt geldi. Makale yazarlarından Cheng Yen Tsai olduğunu söyleyen kişi, “Yorumumuzu altı gün önce yanıtladım, ancak yanıtım 'denetlenmeyi bekliyor' durumunda kaldı. Bu nedenle, bugün anonim olarak yanıtlamayı seçtim. Her şeyden önce, Bay Guillaume Cabanac'a hatamızı gösterdiği için şükranlarımı sunmak isterim” dedi.Makaleyi yazma sürecinde İngilizce konusunda ChatGPT’den yardım aldığını belirten Tsai, “Bu makaleyi yazma sürecinde, İngilizcemi gözden geçirmeme yardımcı olması için ChatGPT'yi kullandığımı açıklığa kavuşturmak istiyorum, çünkü ilk büyük revizyon için son tarih dardı ve taslağı "yanıtı yeniden oluştur" ChatGPT ibaresini yapıştırdığımı fark etmeden alelacele gönderdim. Sonraki revizyonlarda bu ifade fark edilmese de, makalenin içeriğinin bizim tarafımızdan tasarlandığını ve ChatGPT tarafından oluşturulmadığını vurgulamalıyım. Son gönderimden önce metni de yeniden yazdık. Bay Cabanac'a bu hatayı fark ettiği için teşekkür ederim ve mümkün olan en kısa sürede düzeltmesi için yayıncıyla iletişime geçtik. Bundan sonra, makalelerimizin her birini daha büyük bir titizlikle inceleyeceğiz” diye açıkladı.

Kaynak: https://pubpeer.com/publications/DF3D58918B5A0BD5943E6D280ED7E2