CERN sergisini gördünüz mü? 15 Haziran’a kadar Armada (Ankara)’da ziyaretçilerini kabul ediyor.

CERN Sergisi

Dünya’nın en gelişmiş gizem çözücü laboratuvarı olan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin (CERN) etkileşimli simülasyonlarla ele alındığı sergi “Parçacıkların Gizemli Yolculuğu” bilim meraklılarını gizemli bir yolculuğa çıkarıyor. Geçmişteki bilim insanlarının çalışmaları ve araştırmaları, günümüz bilim insanlarının yorumları ve mevcut teknolojiyle birleşerek evrenin gizemi insanlara anlatılıyor. 14 milyar yıl öncesine götürerek bilimi keşif dolu heyecanlı bir serüvenle karşımıza sunuyor.

Sergi 3D modellemeler, görüntü giydirme teknolojileri, sanal gerçeklik, görüntü yakalama ve işleme teknolojilerinin kullanıldığı 9 kısımdan oluşuyor. Normal sergilerin aksine katılımcılarla etkileşimli bir deneyim ortamı sunuyor. Bu sayede katılımcılar hem eğleniyorlar hem de CERN in dünyasına giriyorlar. Maddenin yapısını anlamaya yönelik parçacık kavramını, zamanın başlangıcı olan büyük patlamayı (Big Bang), geleceğin teknolojilerini ve daha fazlasını kapsayan CERN deneylerini konu alan sergi, gözle görülemeyen iki parçacığın çarpıştırılarak evrenin gizemini çözmeye yönelik çalışmaları içeriyor.

CERN nedir?

CERN; Fransızca Conseil Européen pour la Recherche Nukléaire anlamına gelen Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nin kısaltılmış hali.1954’te 12 ülkenin katılımıyla İsviçre ve Fransa sınırında kurulan, dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarıdır. Günümüzde 20 asil ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 50 gözlemci üyesi bulunmaktadır. Burada yapılan çalışmalar esas olarak maddenin yapısını ve maddeyi bir arada tutan kuvvetleri anlamak üzerinedir.

Maddenin yapısını anlamanın temelinde parçacık hızlandırıcılar yatar. CERN’de de en önemli yer parçacık hızlandırıcılarının yani akseleratörlerin olduğu bölgedir. Tarım arazisinin altında kilometrelerce uzanan dev makinelerde atom parçacıkları ya birbirleriyle ya da atom çekirdeği ile çok yüksek hızlarda çarpıştırılırlar.Parçacık hızlandırıcılarında çok yüksek enerjiye ve çarpışma sayısına erişmek, çarpışma sonucu oluşan çok sayıdaki parçacığı algılayabilmek, mevcut olan teknolojiyi zorlar.Bu nedenle CERN, geleceğin teknolojilerini geliştirmek adına da çok önemli rol oynar.

Nerede bu sergi?

Bilimsel sergi-teknoloji firması Ges Teknoloji tarafından gerçekleştirilen “Parçacıkların Gizemli Yolculuğu” sergisi, bilime, uzaya ve evrenin sırlarına ilgi duyan, CERN’in dünyasına katılıp deneylerini tecrübe etmek isteyen, farklı şeyler görüp öğrenmek isteyen herkes için 5 Mayıs-15 Haziran tarihleri arasında ARMADA AVM’de katılımcılarını bekliyor.GES Teknoloji