Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri, küresel çaptaki prestijli model uydu yarışması CanSat’tan ödüllerle döndü. Amerikan Astronomi Topluluğu (AAS), Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile çok uluslu ileri teknoloji ve havacılık şirketi Lockheed Martin’in 14-16 Haziran’da Teksas’ta düzenlediği yarışmaya katılan Çankaya Üniversitesi CanBee takımı, 100’den fazla üniversite arasında 5’inci oldu. Takım, Türkiye’deki vakıf üniversitesi takımları arasında ise 1'inci oldu.Yarışmaya ilk kez katılmalarına rağmen Amerika ve Avrupa’daki büyük ve saygın üniversiteleri geçen Çankaya Üniversitesi, uzay teknolojileri konusunda başarılı olduğunu da kanıtladı.

Ekip 1 yıldır durmadan çalışıyordu

Makina Mühendisliği Bölümünden Araştırma Görevlisi Dr. Sühan Mergen’in danışmanlığını ve Araştırma Görevlisi Eyüp Koçak’ın takım liderliğini yürüttüğü CanBee ekibi, Mekatronik, Elektrik-Elektronik, Bilgisayar, Elektronik Haberleşme ve Makina Mühendisliği bölümlerinden 10 öğrenci yer aldı. Üçüncü ve dördüncü sınıflardan 8 lisans öğrencisinin yanı sıra 1 yüksek lisans ve 1 doktora öğrencisinin yer aldığı takım, yarışma için Kasım 2018’den beri çalışıyor. Nisan ayında ilk aşamayı geçerek finalde yarışma imkanı bulan CanBee, birinci ekibin 96.4 puan aldığı yarışmada 94.1 puan alarak beşinci oldu.Çankaya Üniversitesi Mütevelli Heyeti’nin ve Rektörlüğü’nün desteğiyle yarışmaya hazırlanan CanBee takımının katıldığı Model Uydu Yarışması CanSat kapsamında katılımcı ekipler, gezegene pasif kontrollü iniş yapan bir araç hazırladı. Üniversitelerin hazırladığı prototip uydu, Teksas'ta 1 kilometre yükseğe fırlatılarak, ardından roketten ayrıldı ve paraşütün açılması sonrasında yere pasif iniş gerçekleştirdi. Bu iniş sırasında prototip yere bilgiler gönderdi.

Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çoğun ekibi kutladı

Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Çoğun, ABD’de gerçekleştirilen yarışmada Çankaya Üniversitesini temsil eden öğrencileri ve akademisyenleri kutlayarak, “İlk kez katıldığımız yarışmada elde ettiğimiz bu başarı bizleri çok gururlandırdı. Dünyanın saygın ve köklü üniversitelerinin yer aldığı yarışmada üniversitemiz elde ettiği sonuçla başarısını bir kez daha kanıtlamış oldu. Mütevelli Heyeti ve Üniversite akademik yönetimi olarak öğrencilerin ve akademisyenlerin yürüttüğü bilimsel çalışmaları tüm imkanlarımızla desteklemeye devam edeceğiz” dedi.Çankaya Üniversitesinin uzay teknolojileri konusunda başarısına dikkat çekerek, uzay-uydu teknolojileri alanında bir merkez kurulmasının faydalı olacağını belirten CanBee ekibinin danışmanı Sühan Mergen, çalışmaları ile yakından ilgilenen ve maddi imkan sağlayan Çankaya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Sıtkı Alp ile Başkan Vekili Sedat Alp’e, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Çoğun’a, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Müfit Gülgeç ile Prof. Dr. H. Selçuk Geçim’e destekleri için teşekkür etti.Kaynak; Çankaya Üniversitesi