Çanakkale’de 22 Ağustos’ta merkeze bağlı Kayadere köyü yakınlarında başlayan ormanlık alanda yangın çıktı. 11.30 sularında çıkan yangın rüzgârın etkisiyle çevreye yayılan alevler neticesinde Kayadere köyüne yakın bölgeler tahliye edildi. Yangının çıkış anından itibaren yangının olduğu alana sevk edilen araçlar ve ekiplerle alevler kontrol altına alınmaya çalışıldı. Ekipler havadan ve karadan yangınla mücadeleyi sürdürüyor.

Görsel: Tarım ve Orman Bakanlığı

Hava karardıktan sonra gece görüşlü helikopterler devreye girerek yangınla gece gündüz mücadele sürdürüldü. Rüzgâr nedeniyle savrulan alevlerle Yağcılar köyünden birçok ev yangına teslim oldu. Sabah saatlerinde ise Çanakkale Boğazı çift taraflı olarak deniz ulaşımına kapatıldı. Yangından etkilenen hayvanların da olduğu bölgede, Kayadere köyünden vatandaşların tahliyesi jandarma ekiplerinin gözetiminde gerçekleştirildi. Ekiplerin ulaşabildiği hayvanlar güvenli bölgelere alındı.

Görsel: Tarım ve Orman Bakanlığı

“Çanakkale-Çan Yolu Geçici Olarak Trafiğe Kapatıldı”

Yangın sebebiyle sadece Kayadere köyü değil Ulupınar, Belen ve Damyeri, Yağcılar, Aşağıokçular, Kalabaklı, Kızılcaören, Taşlıtarla köyleri de tahliye edildi. Yangın esnasında yapılan açıklamada, "Yağcılar, Aşağıokçular, Kalabaklı, Kızılcaören ve Taşlıtarla köyleri tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu'nda misafir edilecektir. Rüzgârın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları önemlidir. Orman yangını nedeniyle arazöz ve iş makinelerinin yoğun olarak çalışmasından dolayı vatandaşlarımızın acil durumlar dışında Çanakkale-İzmir yolunu kullanmamaları önemle rica olunur" sözlerine yer verildi. Ardından gelen açıklamaya göre Çanakkale-Çan yolunun geçici olarak trafiğe kapatıldığı açıklandı.

Görsel: Tarım ve Orman Bakanlığı

Yangının İlerlemesi Neredeyse Kontrol Altına Alındı

Gün ağardıktan sonra netleşen tabloda görünene göre, Yağcılar Köyü’nde bir ev tamamen küle döndü ve bazı yerleşim alanları alevlere teslim oldu. Dün gece saatlerinde yapılan açıklamaya göre, 2700’e yakın personelle sahada çalışılıyor. Bakan Yumaklı şöyle konuştu:“Uçakların bir tanesi yüksek tonaj su taşıyan Rus uçaklarından biri. 9 köyde 337 hane 1251 vatandaş yaşamaktaydı. Gece boyunca köylerdeydik. Bu köylerden Ulupınar'da 5, Yağcılar'da 4 ev hasar görmüş vaziyette.Ahır ve ağıl hasarı söz konusu. Vatandaşlarımızdan sadece 8'i müşahade altında. Kronik olmasından dolayı, hayati tehlikesi olan vatandaşımız yok. Dün söylemiştik, Çanakkale Boğazı tek taraflı kapatılmıştı. Çift taraflı olarak gemi trafiğine hali hazırda kapatılmış durumda. Su almalar devam ediyor. Çanakkale-Çan yolu da tedbiren kapalı”1500 hektarlık alanda ekipler zorlu mücadeleye devam ederken 9 köyden totalde 1251 vatandaş tahliye edilerek KYK yurtları ve misafirhanelere yerleştirildi. Yangının ilerlemesi neredeyse tamamen durdurulmuş durumda.Kaynakça:AATarım ve Orman Bakanlığı Tüm görseller Tarım ve Orman Bakanlığı resmi Twitter hesabına aittir.