Bursa'da görülen ufo şeklindeki mercek bulut herkesi şaşırttı. Sıklıkla yaşanan bir fenomen olmadığı için pek çok insanın ilgisini çekti ve ufoya benzetildi. Bu bulutlar özellikle dağlık bölglelerde hava akımlarının dağları aşmaya çalışması sırasında oluşabiliyor. Sabah gözlemlenen bu ilginç bulut pek çok vatandaş tarafından "ufo" ya benzetildi. İlginç bulut oluşumu oldukça ilgi çekti.

Bursa'da görülen ufo şeklindeki mercek bulut

Bursa'da görülen ufo şeklindeki mercek bulut bilinen bir hava olayı. Dağlık bölgelerde ooluşuyor. Dağa yakın bir şekilde geçiş yapan hava akımı kendi etrafında kıvrılıyor ve bu ilginç görünümlü bulut ortaya çıkıyor. "Lenticularis" bulutları olarak da bilinen merceksi bulutlar, dünyanın çeşitli yerlerinde bulunabilen benzersiz ve muhteşem bir bulut oluşumu türüdür. Bu bulutlar, hem büyüleyici hem de gizemli olabilen, kendine özgü mercek veya tabak benzeri şekliyle bilinir.

Bursa'da görülen ufo şeklindeki mercek bulut nasıl oluşur?

Bursa'da görülen ufo şeklindeki mercek bulut ve diğer merceksi bulutlar, nemli hava bir dağın veya başka bir engelin üzerinden yükselmeye ve soğumaya zorlandığında oluşur. Hava soğudukça, karakteristik mercek şeklindeki bulutu oluşturan bulut damlacıkları halinde yoğunlaşmaya başlar. Bu bulutlar çok çeşitli yüksekliklerde bulunabilir, ancak çoğunlukla üzerinde oluşturdukları dağın zirvesi veya engel ile aynı yükseklikte görülürler.

Merceksi bulutlarla ilgili en ilginç şeylerden biri, rüzgar etraflarında eserken bile saatlerce sabit kalabilmeleridir. Bunun nedeni, bulutların, dağın veya engelin üzerinden akan rüzgarın yarattığı duran bir hava dalgasından oluşmasıdır.Merceksi bulutlar, hava koşullarına ve bakıldıkları açıya bağlı olarak çeşitli renk ve şekillerde görünebilir. Gün doğumu veya gün batımı sırasında beyaz, gri ve hatta pembe veya turuncu tonları olabilirler. Aynı zamanda, birden çok istiflenmiş katman veya birkaç tepe noktasına sahip tek bir katman gibi farklı biçimlerde de görünebilirler.

Mercek bulut nerelerde görülür?

Bursa'da görülen ufo şeklindeki mercek bulut ya da Lenticularis bulut sadece Bursa'da görülmüyor. Yaygın bir manzara olmasa da, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Yeni Zelanda'nın sıradağları gibi dünyanın farklı yerlerinde merceksi bulutlar bulunabilir. Eşsiz ve çarpıcı görünümleri nedeniyle fotoğrafçılar ve havacılık meraklıları arasında popülerdirler.

Sonuç olarak, "lenticularis" bulutları olarak da bilinen merceksi bulutlar, dünyanın çeşitli yerlerinde bulunabilen benzersiz ve muhteşem bir bulut oluşumudur. Nemli havanın bir dağ veya engel üzerinden yükselmesiyle oluşurlar ve hava şartlarına ve bakıldıkları açıya göre şekil ve renkleri değişebilir. Fotoğrafçılar ve havacılık meraklıları arasında popüler bir manzaradır ve dünyanın dört bir yanındaki farklı sıradağlarda görülebilirler.Kaynak:https://www.weather.gov/hfo/lenticular