Bölgesel Pars Koruma Stratejisi'nin tartışılacağı Bölge Ülkeleri Toplantısı bugün itibariyle Gürcistan’ın Tiflis kentinde başladı. 20-22 Eylül 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan toplantı için Kedi Uzman Grubu temsilcileri, bakanlık temsilcileri ve araştırmacılar bir araya geldi.

Pars Koruma Stratejisi Konuşulacak

https://twitter.com/anatolynx/status/1572117047072657410Söz konusu 3 gün içerisinde uzmanlar tarafından değerlendirmeler yapılacak. Kedi Uzman Grubu temsilcileri arasında bulunan yaban hayatı araştırmacısı Dr. Deniz Mengüllüoğlu şahsi sosyal medya hesabı üzerinden çeşitli değerlendirmeler yapıyor. Dr. Deniz Mengüllüoğlu toplantıyla ilgili, “Bonn Konvensyonu ve Kafkas Doğa Fonu destek ve katılımıyla pars dağılım ülkeleri bakanlık görevlileri, araştırmacılar ve IUCN SSC kedi uzman grubu uzmanlarıyla birlikte Pars Koruma Stratejisi’nin değerlendirildiği toplantılar serisine bugün başladık” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den Temsilciler de Toplantıda Görüşlerini Belirtiyor

Aynı grupta yer alan yaban hayatı biyoloğu Dr. Burak Tatar da, Dr. Mengüllüoğlu ile birlikte leopar için hazırlanacak eylem planına dair görüşlerini belirttiklerini dile getirdi. Yaban hayatı araştırmacıları ve severlerinin yoğun ilgiyle takip ettiği toplantının detayları, önümüzdeki günler içerisinde daha fazla belirginleşecek.

“Leoparların Geleceği Ülkelere ve İnsanlara Bağlı”

https://twitter.com/NarynTRosen/status/1572105184540499968Toplantıdan bilgileri sosyal medya hesabı üzerinden duyuran bir diğer kedi uzman grubu üyesi Tatjana Rosen’di. Rosen’in notlarına göre toplantıda konuşan Caucasus Nature Fund (Kafkas Doğa Fonu/ CNF) yönetici müdürü Tobias Münchmeyer, “Leoparların tehlike altındaki geleceği, ülkelerin ve insanların bir araya gelmesine bağlıdır. Uluslararası işbirliğine, topluluk duygusuna, dayanışma ve korumacıların desteğine bağlıdır” dedi. Korunan alanlar ve korumacıların önemine özellikle vurgu yapan Münchmeyer, “Sadece İran'da, leoparın yaşam alanını savunurken 146 koruma alanı korucusu öldü ve 286 kişi de yaralandı” diye konuştu.