Yapılan bir anketle, binlerce kişinin Covid-19 aşısından sonra olağan dışı bir regl süreci yaşadığı ortaya çıktı. Her şey sosyal medya ortamlarından Twitter’da ortaya atılan bir hikâye ile başladı. Covid aşısı olan ve düzenli bir regl döngüsüne sahip olan pek çok kişi, aşı sonrasında regl yoğunlukları ve ağrıları gibi unsurlarda artış gözlemledi.Konuya eğilen bazı bilim insanları yaptıkları bir anketle söz konusu durumu yaşayan kişi sayısını genişletti. Şimdi araştırmacılar bu konunun bilimsel olarak araştırılması gerektiğinde ısrar ediyor.

Aşıdan Sonra Yaşanan İlk Regl Süreci Bir Çok Kişiyi Zorladı

Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi'nde biyolojik antropolog olan Kathryn Clancy, 2021 yılı başlarında ilk doz Covid-19 aşısını oldu. Tam olarak bu dönemden 10 gün sonra en ağır menstrual süreçlerinden birini yaşadı. Diğer yandan Tulane Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi olan Katharine Lee de benzer bir hikâye yaşadı. Lee konuyla ilgili, “Covid-19 aşısından sonra hayatımın en kötü kramplarını yaşadım” dedi.İkinci dozdan sonra benzer şekilde yoğun semptomlar yaşamayan Clancy, ilgisini çeken hikâyesini Twitter'da paylaştı. Yüzlerce kişi buna benzer hikâyeleriyle paylaşıma yanıt verdi ve bu da onu aşıyla potansiyel bir bağlantıdan şüphelenmesine yol açtı.Clancy ve Lee’nin öncülük ettiği ve meslektaşlarıyla ortaklaşa olarak yaptıkları bir anket çalışması, dünyanın dört bir yanında ses getirdi. Ankete katılım regl olan 18 yaş ve üzeri kişileri kapsadı. Antropolog Clancy, ankette düzenli bir regl döngüsüne sahip olan yaklaşık 16 bin kişinin yüzde 42’sinin, aşılanmadan sonra normalden daha ağır kanamalar yaşadığını söyledi.

Yaygın Yanlış Bilgilerle Savaşmak İçin Araştırmaya İhtiyaç Var

Yapılan anket ve sosyal medya vasıtasıyla katılım sağlayan binlerce kişi tarafından fark edilen bu durum, açıklığa kavuşturulması gereken önemli bir konu niteliğini taşıyor. Londra Imperial College’de üreme immünologu olan Dr. Victoria Male, bu konuyu araştırmanın önemli olduğunu söyledi. Aşının bilinen ateş, kas ağrıları ve hızla kaybolan bazı etkilerinden haberdar edilmeyen kişinin kötü hissedeceğini söyleyerek, “Diyelim ki aşı oldunuz ve ertesi gün bazı insanların yaptığı gibi gerçekten korkunç hissettiniz. Yaşama ihtimaliniz olan durumlar hakkında bilgilendirilmediyseniz, gerçekten endişelenirdiniz” diye konuştu.Ayrıca Dr. Male, aşının regl düzensizliğine yol açabileceği olasılığını araştırmanın ve bu durumun bir sağlık riski olmadığını doğrulamanın, Covid-19 aşılarının doğurganlığı bozduğuna dair yaygın yanlış bilgilerle mücadeleye de yardımı olabileceğini söyledi. Oregon Sağlık ve Bilim Üniversitesi'nde kadın doğum uzmanı-jinekolog olan Dr. Alison Edelman, bu araştırmaya dâhil olmasa da Covid-19 aşılanması sonrası menstrual düzensizlikleri inceleyerek, “Bu çalışmalara ihtiyacımız var” dedi.