Bilimsel makale yayımlama vaadiyle akademide birçok araştırmacıyı kandıran çete, 1 milyon liralık vurgun yaptı. Polis operasyonuyla çökertilen şebekenin, şimdiye kadar yaklaşık 50 akademisyeni dolandırdığı belirlendi.Van'da "bilimsel makaleleri uluslararası ortamda yayımlama" vaadiyle akademisyenleri dolandıran çete çökertildi. Polis operasyonu ile İran uyruklu 4 kişi gözaltına alındı. Dolandırıcıların uluslararası sitelerde makale yayımlama yalanıyla akademisyenleri kandırdığı tespit edildi. Yaklaşık 50 akademisyenin düştüğü bu tuzak sonucunda çete 1 milyon liralık vurgun yaptı.
İddialar üzerine Van Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla, İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekibi şebekeyi tespit ederek operasyon düzenledi. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, uluslararası bilimsel içerikli yayın yapan İnternet sitelerinin kaynak kodlarının kopyalanarak phishing yani oltalama yöntemiyle sahte web siteleri oluşturulduğunu buldu. "Bilimsel makale yayımı çetesi" bu yöntemi benimseyerek, Türkiye'de ve yurtdışında yaşayan çoğunluğu akademisyen olan yaklaşık 50 kişiden 1 milyon lira para talep ederek dolandırdı. Şebekenin dolandırdığı kişiler arasında yabancı akademisyenler de bulunuyor.Polis ekibinin yaptığı eş zamanlı operasyonda, çetenin yöneticileri olduğu belirlenen Y.E., K.A., M.G. ve H.A. gözaltına alındı. Şüphelilerin ikamet, iş yeri ve üst aramalarında 3,350 ABD Doları (26 bin TL civarı), çeşitli ülke konsoloslukları ve konsolosluk çalışanları adına düzenlenmiş sahte kaşeler, sahte bandroller, sahte mühürler, suçun işlenmesinde kullanılan çok sayıda dijital materyaller ele geçirildi. Gözaltına alınan şüpheliler mahkemeye sevk edildi.
Akademik yayın vaadiyle phishing (Oltalama) yöntemi nedir?
Phishing yani oltalama yöntemi dolandırıcıların sıkça kullandığı bir taktiktir. Bu yöntem genellikle e-posta hesabına gönderilen posta ile yapılır. Bu e-postalar sanki resmi bir hesaba aitmiş gibi görünür ve bilinen web sitelerinden, kullanıcının bankasından, kredi kartı şirketinden, e-posta veya İnternet hizmeti sağlayıcısından gönderilmiş gibi algı yaratılır. Genellikle hesapları güncelleyebilmek için kredi kartı numarası veya şifre gibi kişisel bilgiler sorulur. Bu e-postalarda kullanıcıları bir başka web sitesine yönlendiren URL bağlantısı da yer alır. Bu site aslında ya sahte ya da değiştirilmiş bir web sitesidir. Kullanıcılardan da bu siteye gittiklerinde phishing saldırısını yapan kişiye iletilmek üzere kişisel bilgilerini girmeleri istenir. Oltalama yöntemi genellikle, bir kişinin şifresini veya kredi kart bilgilerini öğrenmek için kullanılır.Phishing saldırıları için dolandırıcılar, banka, sosyal paylaşım siteleri, e-posta servisleri, online oyunlar vb. sahte web sayfaları hazırlar. Burada bilgisayar kullanıcısından kimlik bilgileri, kart numarası, şifresi vb. istenir. E-posta mesajındaki ve sahte sitedeki talepleri dikkate alan kullanıcıların bilgileri çalınır.Kaynaklar;Haber İçeriği - KararPhishing nedir - Afyon Kocatepe Üniversitesi Bilgi İşlem Daire Başkanlığı