İyi uyuyun, önceki gün egzersiz yapın ve karbonhidrat açısından zengin bir kahvaltı yapın!

Gece İyi Alınmamış Uyku, Gündüz Yorgunluğu Getiriyor

Araştırmacılar, insanların gece uykusunu daha kaliteli hale getirmek ve sabah daha dinlenmiş olarak uyanmak için neler yapılabileceğini araştırdı. Amerikalılar ele alındığında insanların yüzde 60’ından fazlasının sabahları kendini dinlenmiş ve enerjik hissettiği biliniyor. Yaklaşık yüzde 42’lik dilimdeki kişiler ise, öğle saatlerinde yorgun hissetmeye başlıyor.Bilim insanlarına göre gündüz yorgunluğu tüm dünyada giderek büyüyen bir sorun. Bu durumun hiç de normal olmadığı söyleniyor.Gece iyi alınmamış uyku, gündüz yorgunluğuna sebebiyet veriyor. Gündüz yorgunluğuna sadece nahoş bir ruh hali olarak bakmak ve onu ölümcül görmemek normal gelebilir. Ancak her yıl binlerce insanın dikkatsizlikten kaynaklanan trafik ve iş kazaları yaşaması, bu durumu son derece ölümcül hale getiriyor.

Yaşam Tarzınız Ertesi Sabah Ne Kadar İyi Uyanacağınızı Belirliyor

Berkeley'deki California Üniversitesi'nden Raphael Vallat ve meslektaşları, 833 ikiz ve akraba olmayan yetişkinler üzerinde eşi benzeri görülmemiş bir araştırmaya girişti. Araştırmaya birçok ikiz çifti dâhil edilerek gündüz zindeliğini etkileyebilecek herhangi bir genetik faktör olup olmadığı araştırıldı. Araştırmanın sonucu böyle genetik faktörlerin olmadığını gösterdi. Yani herkes yaşam tarzı değişiklikleri yaparak her sabah ne kadar iyi uyanacağını önemli ölçüde değiştirebilir.Araştırmada bilim insanları gündüz zindeliğinin temelde dört ana faktöre bağlı olduğunu söyledi. Bunlar; bir önceki gecenin uyku miktarı/kalitesi, bir önceki günden fiziksel aktiviteler, karbonhidrat açısından zengin bir kahvaltı ve kahvaltıdan sonra daha düşük kan şekeri tepkisi.

Önceki Günün Fiziksel Aktivitesi Bugün Daha Zinde Olmanızı Sağlıyor

Çalışmanın yürütüldüğü iki haftalık süre boyunca, her katılımcı farklı beslenme bileşimlerine sahip farklı standart kahvaltı öğünleri yedi. Tüm bu süre boyunca katılımcılar, fiziksel aktivite ve uyku/uyanıklık tespiti için bir ivmeölçer ve sürekli bir glikoz monitörü ile donatılmış kol saatleri de taktılar. Katılımcılar, yiyecek alımlarını bu çalışma için özel olarak tasarlanmış özel bir uygulamaya kaydettiler; bu da, kullanıcıların uyanıklık düzeylerini sabah kahvaltıdan hemen önce başlayarak gün boyunca çeşitli zaman noktalarında 1'den 100'e kadar bir ölçekte derecelendirmelerini istedi.Araştırma ekibi çalışmada, genel olarak kişinin tipik uyku süresinden daha uzun uyumasının, ertesi sabah önemli ölçüde daha yüksek zindelik ile ilişkilendirileceğini fark etti. Bununla beraber, önceki gün boyunca yapılan fiziksel aktivite miktarı, ertesi gün sabah zindeliği ile doğrudan ilişkilendirildi.

Yüksek Karbonhidratla Beslenmek Sabah Zindeliğiyle İlişkili

Diyetle ilgili olarak, araştırmacılar, üç adet kek gibi yüksek karbonhidratlı kahvaltı öğününün, orta miktarda yağ ve karbonhidrattan oluşan diğer öğünlere göre daha yüksek bir sabah zindeliği ile ilişkili olduğunu buldular. Buna karşılık, yüksek proteinli yemek, referans yemekle karşılaştırıldığında en düşük zindelik ile ilişkilendirildi.Glikoz monitörlerinden elde edilen veriler, kahvaltı sonrası glikoz seviyelerinin, sonraki sabah zindeliği ile benzersiz bir şekilde ilişkili olduğunu gösterdi. Daha düşük bir kahvaltı sonrası glisemik yük, daha yüksek zindeliği öngördü.