Bilim Kadınları topluluğu, İstanbul Maratonu’nda kadınlar ve cinsiyet eşitliği için koşacak. Son başvuru tarihi 28 Ekim olan İstanbul Maratonu 8 Kasım Pazar günü ve 42. İstanbul Sanal Maratonu 7-8 Kasım Cumartesi ve Pazar günleri yapılacak. Temelleri 2015 yılına uzanan Bilim Kadınları, Türkiyeli kadın bilim insanlarını tanıtmak ve yaptıkları çalışmaları görünür kılmak için kuruldu. Topluluğun amaçlarından biri bilim kadınların görünürlüğünü artırmak iken bir diğer temel amacı ise bilim kadınlarını destekleyerek dayanışma ağı oluşturmak. Topluluk, Twitter üzerinden haftalık yayınlarla Türkiyeli bilim kadınlarını ve çalışmalarını tanıtıyor.

Görsel; Bilim Kadınları

Dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de cinsiyet eşitsizliği, kadınların önünde engeller oluşturarak yaşamı her alanda olumsuz etkiliyor. Cinsiyet eşitsizliği öyle köklü bir sorun ki Dünya Ekonomik Forumu’nun Küresel Cinsiyet Eşitsizliği 2020 raporuna göre, cinsiyet eşitliği ancak 99,5 yıl sonra sağlanabilecek. Bilim Kadınları, her alanda olduğu gibi bilimde de kadınların emeklerinin göz ardı edildiğini her fırsatta dile getirerek, her türlü kadın emeğini savunuyor. Bu hedefler doğrultusunda Bilim Kadınları, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın Salgın Sınır Tanımıyor Dayanışma da Öyle Olmalı isimli projesini desteklemeye karar verdi. Projenin amacı, salgının olumsuz koşullarına rağmen kadınların üretimde kalabilmesini desteklemek. Böylece, her bin 500 TL tutarındaki bağış sayesinde bir kadının üretime devam edebilmesi için eğitim ve teçhizat desteği verilecek.

Evde ya da parkta istediğiniz yerde koşun

Bilim Kadınları, 8 Kasım 2020 Pazar günü düzenlenmesi planlanan İstanbul Maratonu ve 7-8 Kasım’daki 42. İstanbul Sanal Maratonu’na Salgın Sınır Tanımıyor Dayanışma da Öyle Olmalı projesini destekleyerek katılacak. Maratona katılım için son kayıt tarihinin 28 Ekim 2020 olduğunu belirtelim. İstanbul Maratonu’nda koşacak olan Bilim Kadınları’na dahil olmak için istenilen şartlar da belirlendi. Buna göre, etkinliğe katılımda cinsiyet farkı gözetilmeksizin 16 yaşını doldurmuş olan herkes Bilim Kadınları ile koşabilecek. Ayrıca, pandemi sebebiyle sanal olarak düzenlenecek olan 42. İstanbul Sanal Maratonu’na evinizde veya bahçenizde istediğiniz yerden katılım sağlayabilirsiniz. Ancak koşulan mesafe SWEATers uygulaması üzerinden GPS ile takip edileceği için koşu bandı kullanılamaz.

5 Adımda Bilim Kadınları ile maratona katılın

<em>Görsel; Bilim Kadınları</em>

Bilim Kadınları ile maratona katılmak için takip etmeniz gereken 5 adım bulunuyor;

  • İlk olarak maratona katılmak için maraton sayfası üzerinden bir hesap oluşturun. 8 Kasım 2020’deki İstanbul Maratonu Sanal Koşu’ya kayıt yaptırın. Yatıracağınız 30 TL’lik kayıt ücreti karşılığında size en yakın yetkili noktalardan tişört ve madalyanızı alabilirsiniz. Koşacağınız mesafeyi (5K- 10K- 15K) belirlemek size kalmış!
  • İkinci olarak İyilik Peşinde Koş platformuna üye olup, profilinizi güncellemeniz gerekiyor.
  • Üçüncü adım, tüm bu adımları tamamladıktan sonra İyilik Peşinde Koş platformundan Kampanya Aç butonuna tıklayarak İstanbul Maratonu 2020’yi seçmeniz. Koşacağınız yardım projesi ise KEDV-Salgın Sınır Tanımıyor Dayanışma da Öyle Olmalı.
  • Ardından dördüncü adım koşu grubunu seçmeniz olacak. Burada kurumsal olmayan gruplar arasından Bilim Kadınları Koşu Grubu’nu seçmeniz gerekiyor. Hedefler kısmını dilediğiniz gibi doldurabilirsiniz.
  • Son olarak Bilim Kadınları, kampanyayı çevrenize duyurarak daha fazla kişiye ulaşmayı istiyor.

Bilim Kadınları, maratona katılmak istemeyen ama projeye bağışta bulunmak isteyenlerin, BK Koşu Ekibi'ndeki bir üyenin kampanyasına destekte bulunması gerektiğini açıkladı. Ayrıca kampanyayı sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşarak ve çevrenize önererek "kadın emeği"ne katkıda bulunabilirsiniz.Kaynak;Bilim Kadınları