EpiSTEM Türkiye'nin, "Bir Deney Yapalım Mı?" projesinin başvuruları başladı. Lise öğrencilerine yönelik olan projenin başvuru tarihleri 15 Nisan ile 15 Haziran arasında. EpiSTEM, dünyanın farklı noktalarında bulunan Türk bilim insanlarının oluşturduğu bir ekiptir. EpiSTEM ekibi, yeni nesillerin bilime ısınması için çalışmalar yapıyor.EpiSTEM, Twitter hesabı üzerinden bir paylaşım yaparak, "Bir Deney Yapalım Mı?" projesinin afişini yayımladı. Lise öğrencilerinin, kendi ekibini kurarak katılabilecekleri deney programı herkese açık ve ücretsiz olacak. Öğrenciler proje kapsamında ayrıca, dünyanın dört bir yanında çalışmalar yapan ekibin üyeleriyle de tanışma fırsatı yakalayacak.https://twitter.com/epiSTEM_Turkiye/status/1118167328158552064
Neler yapılacak?
Katılmak isteyen öğrencilerin, bilime karşı istekli bir ya da iki arkadaşıyla birlikte ekip oluşturarak başvuru dönemini kaçırmadan kayıt olmaları gerekiyor. Proje başladığında ise her ekibe bir danışman atanacak. Ancak danışmanlar yurtdışında yaşayan bilim insanları olduğu için çevrimiçi olarak danışmanlık yapabilecekler. Öğrenciler, danışmanları ile düşündükleri, yapabilecekleri deneyler üzerinde konuşacaklar. Ardından ise öğrenciler ve danışmanı olan araştırmacı, belli bir bilimsel soru ve yöntemi üzerine odaklanarak kısa bir açıklama yazısı yazıp, Değerlendirme Komitesi'ne sunacak.EpiSTEM'in Değerlendirme Komitesi, fikri onaylarsa sıra deney yapmaya gelecek. Ayrıca projelerle, TÜBİTAK ve diğer ulusal ve uluslararası yarışmalara katılma imkanı da var.Proje, lise 1, 2 ve 3. sınıf öğrencilerinin katılımını kapsıyor ve en az 10 hafta sürecek.
EpiSTEM nedir?
"EpiSTEM", 2017 yılında dünyanın dört bir yanındaki bilim insanlarımız tarafından kurulmuş bir gönüllü akademik topluluktur. Topluluk kendini, toplumun her kesiminin özellikle de çocuk ve gençlerin bilime yönelmesini sağlayacak projeler yürüten bir ekip olarak ifade ediyor. EpiSTEM, güncel bilimsel ve teknolojik araştırmaları uzman olmayanlara, anlayabilecekleri ve keyif alabilecekleri şekilde aktarmayı amaç ediniyor. Ekip, bilim insanı olmak isteyenlere danışmanlık yapmayı da misyonu olarak gösteriyor. Ekibin büyük çoğunluğu, çeşitli ülkelerde doktora ya da doktora sonrası akademik çalışma yapan Türk bilim insanlarından oluşur.
Dünyanın dört bir yanından ortak amaç için buluştular
EpiSTEM ekibini oluşturanlar, Stanford Üniversitesi'nden, Massachusetts Üniversitesi'ne, Ulusal Singapur Üniversitesi'nden İzmir Biyotıp ve Genom Merkezi'ne kadar çok geniş bir yelpazede. EpiSTEM ekibinin haritasına buradan ulaşabilirsiniz.
EpiSTEM sorularımızı yanıtladı
Mail üzerinden irtibat kurduğumuz EpiSTEM ekibine birkaç soru sorduk. Boston College Biyoloji bölümünde doktora öğrencisi olan Burcu Erdoğan, sorularımızı yanıtladı.
-Sadece çevrim içi olarak mı projeler yürütülecek?
"Danışmanlarımızın büyük bir kısmı dünyanın çesitli ülkelerinde bilimsel araştırmalar yapan doktora öğrencileri ya da doktora sonrası araştırmalarına devam eden bilim insanlarından oluştuğundan projeleri mecburen çevrim içi olarak yürütmekteyiz.
Ancak bundan daha önemlisi, bu proje ile yapmak istediğimiz, öğrencilerin merak ettikleri bir soruyu bilimsel yöntemler kullanarak nasıl test edeceklerini öğretmek ve bunu yaparken de onların olabildiğince bağımsız düşünmelerine, kendi kendilerine deneyip-yanılmalarına ve alternatif çözüm yolları üretmelerine izin vermek.
Bu açıdan bakıldığında danışmanların uzakta olması aslında öğrencilerin projenin asıl yürütücülerinin kendileri olduğunun farkına varmaları ve projeyi sahiplenmeleri açısından bir avantaj. Öğrencilerin projelerinde bağımsız olmalarını esas almak onların kimseden yardım alamayacağı anlamına da gelmemeli. Kimi öğrencilerimizin okullarında halihazırda yürütülen fen projeleri ve bu projelere danışmanlık yapan değerli fen bilimleri öğretmenleri olabiliyor. Böyle durumlarda okuldaki hocalarla iş birliğine gidip projenin birlikte yürütülmesini sağlayabiliyoruz."
-Birebir deneyler olacak mı? Birebir deneyler olursa hangi illerde yapılacak?
"Danışmanlar ve öğrenciler aynı şehirde olmadıkları için birebir deney yapmaları pek olası değil, ancak fiziksel bir deney düzeneğinin oluşturulmasını gerektiren projeler söz konusu olduğunda biz gerekli deney malzemelerini sağlamak konusunda öğrencilere yardımda bulunabiliyoruz. Bunun yanı sıra öğrencinin bulunduğu şehirdeki üniversitelerle irtibata geçip laboratuvar imkanlarından faydalanıp faydalanamayacağımızı da araştırıyoruz."
Bu tarz girişimleri şehirden bağımsız olarak herkese eşit şekilde sunmaya çalışıyoruz. Türkiye’nin her ilinden öncelik devlet okullarının olmak üzere her öğrenciye açığız."
Kaynak; EpiSTEM