Bilim kurgu türü eserlerde çokça görülen ancak gerçekte henüz ulaşılmamış olan bir uzay efsanesi gerçek olabilir. Şuan fiziksel olarak yaratılmamış olsa da araştırmacılar teorik olarak bir solucan deliği yarattıklarını söylüyor.Bilim insanları bir kuantum bilgisayarda iki küçük kara delik simüle ettiklerini ve uzay-zaman tüneli gibi bir aracıyla ikisi arasında mesaj iletimini gerçekleştirdiklerini açıkladı.

Solucan Deliği Simülasyonu Detayları Nature’da Yayınlandı

Geçtiğimiz Çarşamba günü Nature dergisinde yayınlanan makale, çalışmanın tüm detaylarını içeriyor. 30 Kasım tarihli bilimsel makalede, kuantum işlemcide bir solucan deliği ortaya çıkarıldığı ancak fiziksel olarak uzay ve zamanda herhangi bir kırılma yaratılmadığı vurgulandı.Solucan delikleri uzayda ve zamanda kırılma şeklinde kendini gösteren, evrendeki iki uzak bölge arasında köprü olan bir unsur olarak kabul ediliyor. Bilim insanları bu köprüleri, onları tanımlayan iki fizikçi Albert Einstein ve Nathan Rosen’ın adlarıyla, “Einstein-Rosen Köprüleri” şeklinde isimlendiriyor.

Bebek Solucan Deliğinden Yetişkin Solucan Deliğine

Çalışmanın ortak yazarı Fizikçi Joseph Lykken yeni keşifleri hakkında, "Bu noktada söyleyebileceğimiz şey, baktığımız özellikler açısından bir solucan deliğine benzeyen bir şeye sahip olduğumuz" dedi.Araştırmanın ortak yazarlarından biri olan Fizikçi Maria Spiropulu, yeni oluşturulan solucan deliğini, "bebek solucan deliği" özelliklerine sahip olarak tanımladı ve "Şimdi adım adım yetişkin solucan delikleri ve yürümeye başlayan solucan delikleri yapmayı umuyoruz" dedi.

Deney Google Sycamore İşlemcisinde Yürütüldü

Bilimsel makalede araştırmacılar, deneyin Google Sycamore işlemcisinde yürütüldüğünü söyleyerek, “İki boyutlu yerçekimi sistemini sorgulayan çalışmamız, laboratuvarda kuantum yerçekimini incelemek için atılan adımı temsil ediyor. Gelecekteki gelişmeler, gelişmiş donanım ölçeklenebilirliği ve performansının yanı sıra daha yüksek boyutlu kuantum yerçekimi ikilileri ve diğer benzer modeller dâhil olmak üzere teorik gelişmeler gerektirecektir” ifadelerine yer verdi.Söz konusu deneyde yer almayan uzmanlara göre, bu solucan deliğinin aslında fiziksel olarak yaratılmadığını vurgulamak önem arz ediyor.