BethAnn McLaughlin, Vanderbilt Üniversitesinde yardımcı doçent bir nörobilimci. 2018'de MeTooSTEM isimli websiteyi kurarak tacize ve cinsel istismara uğrayan STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) çalışanı kadınların hikayelerini yayımlayarak seslerini duyurabildikleri bir ortam oluşturdu. BethAnn McLaughlin, MIT Media Lab Disobedience ödülünü kazandı.

The Guardian, McLaughlin ile bir röportaj yaparak MeTooSTEM kampanyasının ayrıntılarını yazdı. İşte o röportaj;

McLaughlin, 2015te üniversitede karşılaştığı bir olaydan sonra böyle bir girişimde bulunduğunu belirterek röportaja başlıyor. Kendi başına da böyle olayların gelmesine rağmen sessiz kaldığını ifade eden McLaughlin, bunun yanlış olduğunu anlayıp MeTooSTEM kampanyasını başlattı. Tacizcilerin (onun tabiriyle "harasshole" ) fonlarını artırdığını, konumlarını güçlendiğini görmüş ve artık sessiz kalmaması gerektiğini düşünmüş.Gazetecinin "bilim dünyası özel olarak bir probleme sahip mi?" sorusuna, National Academy of Sciences'in (NAS) raporunda bilim dünyasındaki kadınların yarısının tacize uğradığının yazıldığını söylüyor, ve ekliyor: "bu, askerlikten sonraki en büyük örnek."Neden websitesi gibi bir ortam oluşturmak önemli?McLaughlin: "Bu kadınların kendi bakış açılarını yansıtabilecekleri bir alan oluşturulabildik. Onlar suskundular ama şu an bunu söyleyebilecekleri bir ortam var. Yakın arkadaşları ve ailesi dışında kimse onları bilmiyordu ve haliyle destekleyemiyordu."

Harasshole ismi tacizciyi niteliyor ve sansürlenmiyor

"Harasshole" gibi bir isme gerek var mıydı? Neden böyle bir kelime ürettiniz?"Sansüre denk gelmiyor çünkü bu isim. Yayınlanırken sansür uygulanmayacak. Cinsel ayrımcılık, cinsel taciz gibi kelimeler var ama bunlar eylemi yapan kişiyi nitelendirmiyor. Bunu biz insanlaştırmalıyız; "he is a Harasshole! (O, bir Harasshole!)"Geçtiğimiz yıl American Association for the Advancament of Science'i (AAAS), cinsel tacizci oldukları kanıtlanan bilim insanlarının çıkarılmasına izin veren bir politika benimsemesi için teşvik ettiniz. Ve ABD'deki en büyük biyomedikal araştırma fonu National Institutes of Health (NIH) direktörü Francis Collins ile de tanışıp, cinsel taciz mağdurlarından özür dileyen bir bildiri yayımlamasını sağladınız. Bunları nasıl başardınız?"Toplumda lider olan kişilerin -kendini lider olarak ifade edenlerin- bu konulara önderlik etmesi gerekir. Zaten böyle teklifleri reddetmesine karşıyım. Toplum liderleri fikir önderliği de yapmak zorundalar."Fighty Squirrel isimli blogunuz ve @McLNeuro isimli Twitter hesabınız var. Sosyal medya yardımcı oluyor mu? "İnsanlar sosyal medya sayesinde daha hızlı hareket ediyor yıllar öncesine göre. Tweetler birçok insanı kötü olaylara karşı sokağa çıkarabiliyor. İnsanlar fikirlerini özgürce söyleyebiliyor."

McLaughlin tacizlere karşı geldiği için bedel ödüyor

Geçen yıl, NAS'a, cinsel tacizcileri saflarından çıkarmaları için teklifte bulundunuz ve NAS yakın zamanda üyelerinden, kanıtlanmış cinsel tacizcilerin çıkarılmasını sağlamak için tüzüklerinde bir değişikliğe gidebileceklerini açıkladı. Ancak bunun yeterince ileri gitmediğini söylüyorsunuz. Nasıl?"NAS, esasen süreci başlatmak için kurbanları onurlandırmayı teklif ediyor. NAS başkanı Marcia McNutt, mağdurlardan şikâyette bulunarak yeniden değerlendirilmelerini ve tazmin edilmelerini istiyor. Yani NAS diyorki kurbanlar tekrar dava açsın. Ama kadın kurbanlar zaten parayla ya da korkutularak susturuldu. Bunu yanlış buluyorum. Mağdurlar zaten o süreçten geçti ve onlara inanmayarak onları tekrar bu sürece sokmak yanlış."Sırada ne var?"Bilim dünyasındaki biliminsanları ve bağışçılarla başlayarak daha geniş bir alana yayılacağız. Daha güvenilir bir ortam oluşturmaya çalışacağız. Dikkat çekmeyenlerin özürlerini alacağız ve dikkat çekmelerini sağlayacağız. Daha fazla veri elde edeceğiz. MeTooSTEM konularının kampüslere girmesini, bize profesyonel tavsiyelerde bulunulmasını istiyoruz. Harassholeların makaleleri yayımlanmamalı, öğrenci komitelerine konulmamalı, konuşmalara davet edilmemeli, alanlarda yükseltilmemeli. Ve en önemlisi bir taciz, cinsel istismar durumunda sessiz kalınmamalı."Peki bu harassholeları düzeltmenin bir yöntemi var mı?"Bu benim problemim değil, önemli olan tacize uğrayan kadınların haklarını koruyabilmek ve onları geri kazanabilmek."BethAnn McLaughlin'in hakkında Vanderbilt Üniversitesi'nde disiplin kurallarına uymadığı gerekçesiyle soruşturma açıldı. Üniversiteden ve meslekten atılma tehlikesiyle karşı karşıya. Öğrencileri ve destekçileri ona destek oluyor. Bu aslında konuşan kadınların ödeyebileceği bir bedel mi?"Evet, şundan endişeliyim; kariyer profilime bakıldığı zaman benim yaşadıklarımı yaşamak istemeyecekler, korkacaklar. Benim hayatıma bakıldığında şu mesajın çıkmasını istemiyorum: "O, şu an Starbucks'ta kahve siparişi alıyor."Kaynak; The Guardian