Foldit oyuncuları protein yapısını ortaya çıkarma yarışında bilim insanlarının önüne geçtiler. Oyunla ilgili son yayında dünya genelinden 469 oyuncu, iki uzman biyokimyacı(kristallograf), 61 üniversite öğrencisi, Phenix Autosolve ve MR-Rosetta (algoritmalar) birbirleriyle YPL067C proteinini modellemek için yarıştı. Bu yarışın sonunda ise takımlar oluşturan 469 internet oyuncusu mücadeleyi kazandı. Hem de konusunda uzman bilim insanlarını da geri de bırakarak.

Foldit oyunu özgün bir proteinin verilen biyokimyasal bilgiler ışığında en doğru ve hızlı katlanma şeklini buldurmayı hedefleyen bir bilgisayar oyunu. Oyunda oyuncuların biyokimya bilgisine sahip olması gerekmiyor ve moleküllerin üzerindeki atomların yerini fareleri ile değiştirerek bu oynu oynayabiliyorlar.

Foldit oyunu aslında bir bilimsel araştırma projesinin parçası ve herkesin bilimsel süreçlere dahil olmasını hedeflemekte. Michigan Üniversitesi'nden Araştırmacı James Bardwell'in "3 boyut algısı olan her hangi bir kişi, daha önce sadece bilim insanlarının yaptığı bu şeyleri rahatça yapabilir ve bilimsel ilerlemeye katkı sağlayabilir." açıklaması da bunu destekler nitelikte.

Protein ModellemeProteinlerin üç boyutlu yapıları özellikle ilaç tasarımı, hastalıkların teşhis ve tedavisi gibi konular için büyük önem taşımakta. Çünkü proteinler sahip oldukları üç boyutlu yapılarına göre vücudumuzda fonksiyon göstermekteler. Ancak bu üç boyutlu yapıların net olarak belirlenemebilmesi deneysel olarak hem çok zahmetli hem de çok pahalı. Ayrıca her proteinin yapısını da ortaya çıkarmak mümkün olmamakta ve bu sebeple simülasyon ve modelleme çalışmaları ile üç boyutlu yapılar yüksek doğrulukta tahmin edilmeye çalışılmakta. Ancak bir protein molekülü için çok yüksak sayıda ihtimal bulunması ve kompleks yapıda olmaları modelleme çalışmalarını da zorlaştırmakta.

Foldit gibi pek çok bilimsel oyun aslında internette bulunmakta. Bilimsel araştırmalarda yen ibir yaklaşım olan "yurttaş-bilimi" araştırma süreçlerine gönüllü olan herkesin katılmasını sağlamak, böylece çözülmesi zor ya da çözülemeyen problemleri geniş kitlelerle paylaşmaya dayanıyor. Bu "yurttaş-bilimi" çalışmasında da bunun ne kadar önemli olduğunu oyuncular ortaya çıkarmış durumda.

NATURE COMMUNICATIONS