Araştırmacılar, Ulusal Bilimler Akademisi'nin 11 Ekim Bildirilerinde yer alan rapora göre, Japonya açıklarındaki adalarda yuva yapan çizgili yelkovan diğer adıyla ak yüzlü yelkovan (Calonectris leucomelas ) isimli kuşların bazen doğrudan tayfunlara doğru yöneldiğini keşfetti. Başka hiçbir kuş türünde karşılaşılmayan bu garip davranış, çizgili yelkovanların güçlü fırtınalarda hayatta kalmasına yardımcı olabilir.

75 Kuşun Kanatlarındaki GPS Sinyali ile 11 Yıllık İzleme

Özellikle kasırga ve tayfun gibi zorlu doğa olaylarının olduğu bölgelerde yaşayan kuşlar ve diğer hayvanlar, bu ölümcül fırtınaları atlatmak için bazı stratejiler benimser. Son yıllarda, GPS takip cihazları kullanılarak yapılan birkaç çalışma, Fregat kuşu (Fregata minör) gibi okyanusta yaşayan bazı kuşların, tufanlardan kaçınmak için büyük dolambaçlı yollara gideceğini ortaya çıkarmıştı.Galler'deki Swansea Üniversitesi'nde davranış ekoloğu olan Prof. Emily Shepard, tufanlarda saklanacak yeri olmayan deniz kuşlarını araştırdı. O ve meslektaşları, yelkovanların fırtınalardan korunup korunmadığını öğrenmek için, Japonya'daki Awashima Adası'nda yuva yapan 75 kuşun kanatlarına bağlı GPS takip cihazlarından alınan 11 yıllık izleme verilerini kullandı.

Fırtınada Hayatta Kalmak Bir Yana, Rüzgârla Sörf Yapıyorlar

Araştırmacılar, edindikleri bilgileri tayfunlar esnasındaki rüzgâr hızlarıyla ilgili verilerle birleştirerek, bir fırtına başladığında açık okyanusta bulunan yelkovanların, fırtınanın kenarlarında o rüzgârları takip ettiklerini keşfettiler. Bununla birlikte, kendilerini kara ile güçlü bir tayfun merkezi arasında sıkışmış bulan yelkovanlar, bazen olağan uçuş düzenlerinden sapıyor ve fırtınanın merkezine doğru yöneliyorlar.İzlenen 75 yelkovandan 13'ü fırtına merkezinin 60 kilometre yakınına uçtu. Prof. Shepherd'ın rüzgârların en güçlü olduğu alan olarak belirttiği bu merkeze yakın noktada yelkovanlar, sekiz saat boyunca kuzeye doğru giden fırtınayı takip etti. Shepard, o anki duygularını “Gördüklerimize inanamadığımız anlardan biriydi” şeklinde ifade etti.

Bu Davranış Kuş Türleri Arasında İlk Kez Görüldü

Cornell Üniversitesi'nden kuş bilimci Andrew Farnsworth, bu davranışın herhangi bir kuş türünde ilk kez görülmesine rağmen, rüzgârlarla uçmanın kasırgalar sırasında enerjiyi korumak için yaygın bir taktik olabileceğini söylüyor. Araştırmaya dâhil olmayan Farnworth yelkovanların bu davranışını, “Kuş davranışı açısından bakıldığında, çok mantıklı!” şeklinde yorumladı.