Barbie Filmi özellikle Oppenheimer Filmi ile olan rekabetiyle gündemimizde. Bunun yanı sıra Barbie'nin kız çocuklarında sterotip beden algısını pekiştirmesi de eleştirilerin odağında olan bir konu. Ancak Barbie'nin bilinmeyen bir diğer yanı daha var. Kız çocuklarını STEM alında kariyer yapmaları için 1965'ten beri teşvik ediyor. Daha önce Mattel'in National Geographic iş birliği ile doğa bilimleri araştırmacısı Barbie bebeklerini sizlere duyurmuştuk. Oppenheimer rekabetinin ötesinde Barbie bebekleri bilim kariyeri açısından inceledik.1959 yılında Ruth Handler tarafından yaratılan ikonik moda bebek Barbie, zamanla sadece bir moda sembolü olmaktan çıktı. Son zamanlarda, Barbie'nin arkasındaki şirket Mattel, bebekleri aracılığıyla kızlar arasında Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) alanının önemini teşvik etmek için önemli adımlar attı. Bu oyuncak bebeklere bilimsel gerçekler ve rol modelleri ekleyerek, genç kızlarda STEM kariyerine ilgi uyandırılıyor ve cinsiyetle ilgili kalıplar yıkılıyor. Özellikle ilk astronot Barbie bebeğin tanıtımının, kızları STEM kariyerlerini takip etmeye teşvik etmede nasıl katkıda bulunduğunu düşünmek gerekiyor.

Barbie Bebeklerinin Evrimi

Başlangıçta bir gençlik moda modeli olarak tasarlanan bu oyuncak bebekler, hızla küresel bir fenomen ve güzellik ile kadınlığı simgeleyen bir figür haline geldi. Ancak toplumsal tutumlar ilerledikçe ve STEM alanındaki cinsiyet eşitsizliğinin farkındalığı arttıkça, Barbie'nin rolünü yeniden tasarlama ihtiyacı doğdu. Bunun için ilk çabalar 1965 yılında henüz Ay'a ulaşılmadan önce ilk kadın astronot olarak tasarlanan Barbie bebekti.

Bilimsel Gerçeklerle STEM'i Teşvik Etmek

Kadınların STEM kariyerlerinde temsilinin yetersizliğine yanıt olarak, Mattel çeşitli STEM disiplinlerini vurgulayan bir Barbie bebek serisi geliştirdi. Daha sonra çeşitli dönemlerde çeşitli meslek kollarında pek çok Barbie oyuncağını piyasaya sundu. Bunun yanı sıra ünlü bilim kadınları ve teknoloji kadınlarını da özel seriler olarak çocuklar için geliştirdi.

İlk Astronot Barbie Bebek ve Uzay Misyonu

Barbie'nin STEM'i teşvik etmeye yönelik evrimindeki en önemli anlardan biri, ilk kadın astronot Barbie bebeğin tanıtımıydı. NASA ile ortaklık içinde piyasaya sürülen bu bebek, uzay keşiflerinde kadınların başarılarını kutladı ve yıldızlara ulaşmayı hayal eden genç kızlar için güçlü bir ilham kaynağı oldu. Neredeyse 60 yıl boyunca astronot gibi giyinen Barbie bebek 2023'de gerçekten Uzay İstasyonuna fırlatıldı. İki ikonik moda bebeği 2022'de Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) görev yapıtı. Burada "Mission DreamStar" adlı bir eğitim projesinin parçası olarak kızları havacılık ve bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarında kariyer düşünmeye teşvik ediyorlar. Mattel tarafından 14 Nisan'da açıklanan bilgiye göre bebekler, oyuncak şirketi ve UUİ ABD Ulusal Laboratuvarı arasındaki işbirliğinin bir parçası olarak 2022 Şubat ayından bu yana Dünya yörüngesinde bulunuyorlar.

Hayal Gücünü ve Kariyer Hedeflerini Güçlendirmek

Özel STEM temalı bebeklerin ötesinde doktorlar, veterinerler, mühendisler, pilotlar, bilgisayar programcıları ve daha birçok meslek bebeği sunarak kızların hayal gücünü güçlendiriyor. Bu bebekler, toplumsal beklentiler veya cinsiyet normlarından bağımsız olarak kızların istedikleri her şeyi olabileceği fikrini pekiştiriyor.Bilimsel gerçeklerin eklenmesi, ilk astronot bebeğin tanıtımı ve STEM'deki gerçek hayatlı kadın rol modellerin kutlanmasıyla genç kızlar arasında STEM kariyerlerine olan ilgi ve hevesi teşvik etmede önemli bir rol oynamıştır. Bu alanlardaki kadınların olumlu temsillerini sunarak bu oyuncak bebek, toplumsal cinsiyet kalıplarına meydan okuyor ve gelecekteki kadın bilim insanları, mühendisler ve yenilikçilerin ilham kaynağı oluyor. Barbie zamanla gelişmeye devam ettikçe, STEM'deki cinsiyet eşitliğini teşvik etme çabalarının toplum üzerinde kalıcı ve olumlu bir etki bırakacağına inanılıyor.Kaynaklarhttp://www.collectspace.comUtah.edu