Bilim Akademisi'nin başlattığı Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Progamı'nın (BAGEP) 2019 yılı sonuçları açıklandı. Program, genç akademisyenleri ödüllendirerek bilimsel çalışmalarına destek veriyor.En iyi seçilen genç akademisyenler, yeni araştırmalar için desteklenecek. 2013'ten beri verilen 234 ödüle bu yıl 43 yeni ödül eklenecek. Genç akademisyenlerin ödüllendirileceği tören, 26 Nisan Cuma günü saat 16.00’da Hacettepe Üniversitesi’nde düzenlenecek.BAGEP 2019 Ödüllerini kazananların listesi için tıklayınız.

Sabancı ve Koç üniversitelerinden yedişer araştırmacıya ödül

BAGEP'ten en çok ödül dolayısıyla burs alan üniversiteler, 7 araştırmacı ile Sabancı ve Koç üniversiteleri. Aynı sayıda ödül alan bu iki vakıf üniversitesinden sonra ise sırasıyla en çok ödül alanlar, 6 ödül ile ODTÜ ve Bilkent Üniversitesi, 3 ödül ile Boğaziçi Üniversitesi ve 2 ödül ile Dokuz Eylül İBG. Hacettepe, Marmara, Ankara, İstanbul Teknik, İzmir Ekonomi, İzmir Yüksek Teknoloji, Muğla, Antalya Bilim, Konya Gıda ve Tarım ile Gebze Teknik üniversitelerinden ise birer araştırmacı ödüle layık görüldü.Ödüllendirilen genç araştırmacıların alanlarını incelediğimizde ise fen alanları öne çıkmakta. 4'er araştırmacı ile biyoloji, tıp, kimya ve elektrik-elektronik mühendisliği en çok ödül alan bölümler olarak göze çarpıyor. Diğer araştırmacılar ise şu bölümlerden; 3'er araştırmacı psikoloji ve fizik; 2'şer araştırmacı malzeme bilimleri ve mühendisliği, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, bilgisayar mühendisliği, makina mühendisliği ve ekonomi alanlarından. Sosyoloji, matematik, tarih, felsefe, edebiyat, deniz bilimleri, endüstri mühendisliği, ziraat mühendisliği, işletme ve eğitim bilimleri alanlarından ise birer araştırmacıya burs verileceği açıklandı.Bu yıl verilen 43 ödülde kadın ve erkek araştırmacı oranları dikkat çekiyor. 43 ödülün 30'u (yüzde 70'i) erkek araştırmacılara verilirken, sadece 13'ü (yüzde 30'u) kadın araştırmacılara veriliyor.

Bilim Akademisi ne yapıyor?

Bilim Akademisi, genç akademisyenleri araştırmaları için destekleyerek, bilimsel çalışmalarını geliştirmelerini teşvik etmekte. En iyi genç akademisyenleri belirleyen ve ödüllendiren Bilim Akademisi, 2013 yılından bu yana bu ödül programını sürdürüyor. Bilim akademisi, toplum bağışçılarından destek alarak burs programını gerçekleştiriyor. Akademi, ödül kazanan genç akademisyenlere iki yıl süreyle yılda 15 bin TL destek vermektedir.Kaynak; Bilim Akademisi