Aykut Kence Evrim Konferansı pandemi sebebiyle sanal ortamda düzenlenecek. Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyoloji ve Genetik Topluluğu tarafından bu yıl 15'incisi düzenlenecek olan Aykut Kence Evrim Konferansı'nın 6 Şubat 2021 günü YouTube üzerinden gerçekleştirileceği duyuruldu. ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu'nun bünyesinde düzenlenen Aykut Kence Evrim Konferansı'nın tarihi belli oldu. Konferansın Twitter hesabından, "ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu olarak 15'incisini düzenlediğimiz Aykut Kence Evrim Konferansı'na davetlisiniz! Konferansımız pandemi sebebiyle Gelecek Bilimde YouTube kanalı üzerinden, genel oturum sunumları ücretsiz olarak gerçekleşecek." şeklinde bir tweet atılarak konferans duyurusu yapıldı. Programın ayrıntıları (saati, konuşmacılar) ilerleyen günlerde açıklanacak. Şimdilik konferansa ilişkin yalnızca 6 Şubat 2021 gününde düzenleneceği ve YouTube üzerinden yayınla ilgililere aktarılacağı biliniyor.

<em>Konferansın afişi. Kaynak; <a href=

Twitter">Evrim kavramı biyoloji alanında canlıların nesilden nesile genetiklerinde değişime uğrayarak çeşitli özellikler kazanması olarak açıklanabilir. ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu üyelerinin organizasyonunu üstlendiği konferansın önceki ismi Ulusal Evrim Konferansı idi ancak Prof. Dr. Aykut Kence’nin 2014 yılında vefatından sonra anısını yaşatmak adına onun ismi verildi. AKEK Organizasyon Komitesi kendini, "Günümüz dünyasında evrim konusu farklı yerlere çekilmeye çalışılsa da AKEK hiçbir siyasi ideolojiyi ve şahsi inancı hedef göstermeden ilerlemeyi amaçlar." şeklinde açıklayarak evrim teorisi hakkında doğru bilinen yanlışları düzeltmeyi ve halka aktarmayı hedefliyor.

Profesör Dr. Aykut Kence 68 yıllık yaşama 180 küsur çalışma sığdırdı

Prof. Dr. Aykut Kence.

Biyolog ve bilim insanı Prof. Dr. Aykut Kence, evrimsel biyoloji alanında çalışmalarını yürütmüştür. 1968 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesinden mezun olarak bilim dünyasına adım atan Prof. Dr. Kence, 1973 yılında ise New York Eyalet Üniversitesinde doktorasını tamamladı. Prof. Dr. Kence, 1974 yılından 2013 yılına kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesinde çeşitli görevlerde bulundu. 1988 yılında Uluslararası Böcek Fizyolojisi ve Ekolojisi Merkezi Ödülü’ne, 1996 yılında Türk Tabipler Birliği İzmir Tabip Odası I. Türkiye Ekopatoloji Ödülü’ne ve 2008’de TÜBA Ders Kitapları Çeviri Ödülü’ne layık görüldü. Aykut Kence, 29 yaşında Türkiye’ye dönene dek böcek modelleri kullanarak popülasyon genetiği çalışmıştı, Türkiye’ye döndükten sonra da popülasyon genetiği ve evrimsel biyoloji alanlarında çalışmaya devam etti. Karasinek, nohut, keçi, insan ve sirke sineği gibi farklı türlerde evrimsel dinamikleri ve genetik çeşitlilikleri inceledi. 1986 Çernobil Kazası sonrası Türkiye’de radyasyonun etkileri gündemdeyken Aykut Kence, ODTÜ Kimya Bölümü’nden Olcay Birgül, İnci Gökmen ve Ali Gökmen gibi bilim insanları ile sistematik bir çalışma ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun tespitlerindeki açıkları ortaya koyarak radyasyondan korunmak için alınabilecek önlemleri belirledi. 1990’lardan itibaren ise Türkiye’nin bal arısı türlerinin genetik, morfolojik ve davranışsal çeşitliliği üzerine yaptığı araştırmalara ağırlık veren Aykut Kence, sineklerde eş seçme davranışı gibi genel evrimsel olgulardan Türkiye’nin yerel gen kaynakları ve bal arısı koloni kayıpları gibi yerel ve pratik sorunlara kadar geniş bir çalışma alanında yer aldı. Prof. Dr. Kence, Muğla, Trakya bölgeleri başta olmak üzere bütün Anadolu’da balarısı genetik çeşitliliğinin günümüzde ve gelecekte yararlanılmak üzere korunması gerektiğini savundu. Yaşamına 9 kitap ve genetik, morfometri, etholoji, ekoloji, evrimsel biyoloji ve koruma biyolojisi alanlarında 180’den fazla yayın sığdırdı.

ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu halka evrimi anlatmak istiyor

2004 yılında Biyoloji Topluluğu ile Moleküler Biyoloji ve Genetik Topluluğu’nun birleşmesiyle kurulan ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu, bilimin ve bilimsel metodun fethettiği sınırları mümkün olabildiğince genişletmeyi hedefliyor. Topluluk, Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerine, bilimsel tartışmalar yapabilecekleri ve bilimsel projelerini gerçekleştirebilecekler bir ortam sağlamayı, topluluk bünyesinde bulunan öğrenci, mezun ve akademisyenlerin ideallerini gerçekleştirme yolunda yardımcı olması için akademik ve pratik tecrübe kazandırmayı, bilim insanı adaylarına, alandaki konuları ve yeni gelişmeleri duyurmayı ve onların bu konulara farklı ve yaratıcı bakış açısı kazanmalarını sağlamayı, halkı güncel bilimsel konularda bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Kaynaklar;ODTÜ AKEK -TwitterAykut Kence - VikipediODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu