Bazı araştırmalara göre Ay, Dünya’da yaşamı mümkün kılan etkenlerden biri. Bundan milyarlarca yıl önce ortalama bir Dünya gününün 12 saat civarı olduğu yönünde araştırmalar mevcut. Dünya günlerinin uzamasının nedeni ise Ay ve okyanusların ilişkisinde gizli. Peki Ay'ın Dünya günleriyle ilgisi nedir?

Ay’ın Dünya’nın etrafındaki yörüngesinin bugünlerde insanların yaşamına yön veren hava sistemlerinin oluşumunda etkili olduğu düşünülüyor. Ancak ay yavaş yavaş etkisini yitiriyor. Dünya’nın etrafında hassas bir dengede var olan astro-bale “Ay çekilmesi” olarak adlandırılıyor ve yavaş yavaş Dünya’dan uzaklaşıyor. Bilim insanları, astronotlar tarafından uydumuzun yüzeyine yerleştirilen reflektörlere lazer ışınları göndererek Ay'ın Dünya'dan uzaklığını tespit etti. Bu yöntemle Ay’ın her yıl 3.8 cm hızla Dünya’dan uzaklaştığı ifade edildi. Bu sebeple Dünya günleri hızla uzamayı sürdürüyor. Ay ve Dünya arasındaki ilişkiyi inceleyen Jeofizik uzmanı Prof. David Waltham BBC’ye verdiği röportajda şöyle konuştu:"Gelgitler Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki dönüşünü yavaşlatır ve Ay bu enerjiyi açısal momentum olarak kazanır."

Peki Ay’sız Bir Dünya Mümkün Mü?

Ay’ın Dünya’dan uzaklığı 384 bin 400 kilometre. Son yapılan araştırmalara göre 3.2 milyar yıl önce Ay’ın Dünya’dan 270 bin kilometre uzak olduğu açıklandı. Yani bugünkü uzaklığın yaklaşık yüzde 70’i. Araştırmayı Almanya'daki Friedrich Schiller Üniversitesi'nden yöneten Jeofizikçi Tom Eulenfeld, "Dünya'nın daha hızlı dönmesi günün uzunluğunu azalttı ve bugünkünden farklı olarak, 24 saat içinde iki gündoğuşu ve iki günbatımı yaşandı" ifadeleriyle bildirdi.Eulenfeld, bu durumun gün ve gece arasındaki sıcaklık farkını azaltıp, fotosentez yapan organizmaların biyokimyasını etkilemiş olabileceğini vurguladı.Arjantin'de Salta Ulusal Üniversitesi'nde Yerbilimci Vanina López de Azarevich 550-625 milyon yıl önce Ay'ın yıllık 7 cm'ye kadar uzaklaşıyor olabileceğini ortaya attı.Tom Eulenfeld, "Ay'ın Dünya'dan uzaklaşma hızı kesinlikle zaman içinde değişti ve gelecekte de böyle olacak." diyor. Peki Ay bir gün gerçekten yok olur mu?Ay bugünkü çekilme hızı ve seviyesiyle çekilmeye devam ederse, Dünya’dan tamamen ayrılması pek de mümkün değil. Hatta Güneş’in yaklaşık 5-10 milyar yıl sonra yok olacağını açıklayan araştırmacılar Ay’ın bundan çok sonra yok olabileceğini bu sürede de insanlığın sonunun gelmiş olacağını ifade ediyor. Ay’ın bu çekilmesi, kısa sürede günlerin uzamasında rol oynayacak. Uzmanlara göre bunun dışında Ay’ın tamamen yok olması gibi bir durum söz konusu değil.

Kaynakça:BBCCHİP