Auto brewery sendromu, diğer adıyla bağırsak fermantasyonu sendromu geçtiğimiz günlerde Giresun’da görülen vakanın ardından gündeme geldi. Peki Auto Brewery sendromu nedir?Bağırsaktaki mayanın aşırı miktarda etanol ürettiğinde gerçekleşen auto brewery sendromu, karbonhidratı alkole dönüştüren endojen yani vücudun kendi kendine alkol ürettiği bir hastalıktır. Gastrointestinal sistemde yaşayan binlerce mikroorganizmanın oluşturduğu mantarların büyümesi sonucunda kişilerin sağlığı olumsuz yönde etkilenebilir. Bu mantarlar, şeker ve nişastayla beslenirler ve şeker ile nişastayı enerjiye dönüştürerek karbondioksit ve alkol olan etanol formunda atık üretir.

Auto brewery sendromu nedir?

Auto brewery sendromu (OBS), bağırsak mikrobiyotasının anormal bir şekilde büyümesi nedeniyle sindirim sistemini alkol üreten miktarda alkol üretmeye zorlayan nadir bir durumdur. OBS'nin tıbbi-legal sonuçları iki farklı yönü vardır. İlk olarak, sarhoş araba kullanma ve sendromu yapay bir bozukluk olarak kötüye kullanma durumlarında sahtekarlık yapılabilir. İkincisi, sendromdan muzdarip hastalar tıbbi-legal ve sosyal sorunlarla karşılaşabilirler. Dahası, teşhis edilmemiş OBS nedeniyle alkolün kronik maruziyeti bilişsel ve davranışsal bozukluklara yol açabilir.Auto brewery sendromu , bozulmuş bir bağırsak-beyin ekseni yol açan bir dysbiosis (mikrobiyota dengesizliği) nadir bir bozukluğudur. Tedavi edilebilir ve nispeten zararsız bir tanı olmasına rağmen, OBS'nin nörokognitif bozukluklarla birlikte görülebilir.Gastrointestinal hastalıklar ve mikrobiyom dengesizlik olduğunda ortaya çıkan auto brewery sendromunda bağırsak sağlığı önemli bir yere sahiptir. Tüm bunların yanında; crohn hastalığı, irritabl bağırsak sendromu, kısa bağırsak sendromu, diyabet, obezite, zayıflamış bağırsak sendromu da auto brewery sendromuna uygun zemin hazırlar. İşlenmiş gıdalar, uzun süreli antibiyotik kullanımı da auto brewery sendromunun oluşmasında etkendir.

Auto Brewery Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Mide bulantısı ve kusma, geğirme, kronik yorgunluk, baş dönmesi, denge kaybı, cilt kızarıklığı, susuzluk ve ağız kuruluğu, hafıza ve konsantrasyon sorunları, konuşma bozukluğu, ruh halinde değişiklikler, baş dönmesi belirtileri ise auto brewery sendromunun göstergesi olabilir. Bu belirtileri olan bireyler en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Teşhis için, doktor hastanın tıbbi gelişimini ve güncel durumunu değerlendirerek fiziki muayene gerçekleştirir. Ardından gerekli görülürse idrar, kan gibi tahliller talep edilebilir.Auto brewery sendromu hastaları, belirtilerden kurtulmak için; ekmek, un, beyaz pirinç, mısır şurubu, hamur işleri, makarna, glikoz, meyve suyu gibi işlenmiş ve şeker içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.Kaynakça:https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1752928X2300032X