Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Profesör Dr. Fahrettin Koca Twitter hesabından kızamık vakalarının artışta olduğunu ve bu vakaların yüzde 86’sının İstanbul’da olduğunu açıkladı. Türk Tabipler Birliği’nin yaptığı açıklamaya göre 2023 yılının ilk altı ayından sonra kızamık vakalarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. İlk altı ay verileri incelendiğinde ise en fazla kızamık vakası görülen ay haziran ayı oldu. Sağlık Bakanlığı ise konuyla ilgili harekete geçti ve 81 ilin sağlık müdürlüklerine konuya ilişkin yazı gönderdi.81 ile gönderilen yazıda, ülke genelinde eksik aşılı ve aşısız kişilere ulaşma talimatı verildi. Bununla birlikte, “Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında yürütülen kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşı kapsayıcılığının ülke genelinde artırılması için eksik aşılı ve aşısız kişilere ulaşılması önem arz etmektedir. Eksik aşılıların yoğun bulunduğu tespit edilen yerlerde il sağlık müdürlüklerinin koordinasyonunda ilçe sağlık müdürlükleri ve toplum sağlığı merkezleri tarafından oluşturulacak mobil ekipler aracılığıyla aşısız ve eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlanması sağlanmalı” şeklinde ifadeler kullanıldı.

Aşı Karşıtlığı Can Alıyor…

Cumhuriyet Gazetesine konuşan TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı’ nın konuya ilişkin yaptığı yorumlara göre, kızamık aşısının Covid-19 döneminde öne çekilmesi ebeveynlerin kafasını karıştırdı ve çocuklarına aşı yaptırmaktan kaçınıyorlar. Kırımlı, toplumdaki bilgisizliğin aşılması gerektiğini vurguladı. Yapılan son araştırmalara göre, kızamık şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvuran bir yaş altı bebeklerin neredeyse tümünün, 1-5 yaş arası çocuklarında yarısından fazlasının aşı olmadığı görüldü. Üstelik ölüm açısından değerlendirildiğinde en riskli grup 5 yaş altı çocuklar.Uzmanların yaptığı son değerlendirmelere göre kızamık vakalarının bu kadar artmasının nedeni aşı karşıtı ebeveynler.

Yetişkinler de Aşı Yaptırabilir

Uzmanların verdiği bilgilere göre, yetişkin biri hiç aşılanmamışsa birer ay arayla kızamık aşısı yaptırabilirler. Şu an salgın alarmının olmadığı ancak vakalardaki artış bu düzeyde devam ederse durumun tehlikeli olabileceği belirtiliyor.

Kaynakça:Milli Pediatri DernğiFahrettin Koca Resmi Twitter HesabıTabipler Birliği